‚Musíme být připraveni.‘ Velká Británie se chystá na brexit bez dohody

Britská vláda představila prvních 25 dokumentů, které mají zemi připravit na možnost brexitu bez dohody. Podle ministra pro odchod z Evropské unie Dominica Raaba je to až poslední řešení. Zároveň ale zdůraznil, že Londýn musí být připravený.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brexit - ilustrační foto

Brexit - ilustrační foto | Zdroj: Reuters

„Chci, aby to jasně zaznělo. Nic takového nechceme a věříme, že to nenastane. Musíme být ale připraveni. Jako zodpovědná vláda máme povinnost připravit plán pro všechny eventuality,“ uvedl ve čtvrtek ministr pro brexit Dominic Raab ve Westminsteru k variantě odchodu země z Evropské unie bez dohody. 

Vedení probrexitové kampaně #VoteLeave dostalo pokutu za porušení pravidel financování

Číst článek

Pro tento případ vydala vláda komplex analýz a praktických rad pro firmy i občany. Chce také vyvrátit některé mýty a katastrofické scénáře. Například Národní zdravotní služba si vytvoří zásoby léků a zdravotnických potřeb na šest týdnů. Už teď má britské zdravotnictví zásobu dvou stovek léčiv na tři měsíce a navýšení rezerv prý oddálí případnou zdravotní krizi po brexitu.

Pokrok v jednáních

Pokrok v nedořešených otázkách britského odchodu z Evropské unie je patrný při každém dalším jednání, řekl ve čtvrtek britský ministr pro brexit, podle jeho názoru je dobrá dohoda s EU stále na dosah.

Lídři EU jednali v Bruselu i o brexitu. Shodli se rychle, stačilo pár minut

Číst článek

„Naším cílem je zajistit pokračující hladké fungování obchodu, dopravy, infrastruktury, výzkumu, humanitárních programů a finančních toků," řekl na tiskové konferenci Raab s tím, že v případě selhání vyjednávání by to mohlo znamenat některá jednostranná opatření. Po odchodu z EU se podle něj Británii v dlouhodobém horizontu bude dařit lépe. Připustil ale, že z krátkodobého hlediska mohou nastat „výzvy“.

‚Děsivé povídačky‘

Zastánci brexitu v konzervativní straně několik měsíců volají právě po tom, aby kabinet uspíšil přípravy eventuálního opuštění EU bez dohody, což by vylepšilo pozici Londýna v poslední fázi vyjednávání v Bruselu. Napsal to deník The Guardian. Podle britských ministrů první série přípravných dokumentů odpoví na „děsivé povídačky“ o scénáři selhání rozhovorů. Opoziční labouristé takové vyústění označují za „katastrofální“.

Podle britských médií z dokumentů například vyplývá, že v případě smluvně neošetřeného brexitu by Brity pravděpodobně čekalo zdražení plateb kartou za služby z EU nebo zpomalení finančních transakcí. Britové žijící v zahraničí by také mohli ztratit přístup k bankovním účtům ve své vlasti, napsal deník The Guardian.

Ministr Raab ve čtvrtek ve vysílání BBC zdůraznil, že by Británie po případném selhání vyjednávání o brexitu zůstala zodpovědným partnerem. Neočekává, že by se EU v takovém případě chovala „mstivě“.

V mnoha oblastech, jako například v bezpečnostních otázkách, se prý dohoda blíží. EU také podle Raaba podrobně zkoumá britské návrhy ohledně budoucího režimu na irské hranici, který se stal hlavním kamenem úrazu rozhovorů.

Jaromír Marek, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme