Co s talentem za čtyřicet milionů? Matoušek by měl zůstat v Příbrami

Do fotbalové ligy naskočil před měsícem. A parádně. V šesti zápasech dal talentovaný útočník Jan Matoušek čtyři góly. Slavia proto uvažuje, že si ho z hostování v Příbrami stáhne už teď. Bylo by to správné?

Komentář Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Utkání 2. kola první fotbalové ligy mezi 1. FK Příbram a Bohemians Praha 1905. Ze vstřeleného gólu se raduje Jan Matoušek z Příbrami.

Utkání 2. kola první fotbalové ligy mezi 1. FK Příbram a Bohemians Praha 1905. Ze vstřeleného gólu se raduje Jan Matoušek z Příbrami. | Foto: Miroslav Chaloupka | Zdroj: ČTK

Udivující rychlost, nebojácnost, střelecká forma... Dvacetiletý ofenzivní záložník či útočník Matoušek naskočil do nejvyšší soutěže v příbramském dresu ve velkém stylu.

‚Kluci hráli dobře, nebyl důvod měnit.‘ Kúdela poprvé v sezoně nastoupil a hned pomohl Slavii gólem

Číst článek

Slavia za něj před pár týdny neváhala zaplatit čtyřicet milionů korun. Což je na české poměry mimořádná částka. I to ukazuje, jak velký je Matoušek talent.

Kvůli rozsáhlé marodce ve Slavii zvažují, jestli si Matouška nestáhnou do Prahy už teď v létě. Původně měl přitom minimálně do zimy zůstat na hostování v Příbrami.

„Daří se mu, sledujeme ho. V současné formě by se nám hodil,“ uznal slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

Aktuálně by se Matoušek na hřiště dostal asi i ve Slavii. Zdravotní problémy mají Zmrhal, Van Buren, Mešanović nebo Olayinka. Třeba v posledním zápase v Teplicích měl pražský tým jen šest náhradníků, z toho dva bez jakýchkoliv zkušeností s první ligou.

Jenomže co potom, až se marodi uzdraví?

Pak by hrozilo, že by Matoušek pravidelně nehrál. V horším případě by jen pendloval mezi áčkem a juniorkou. Formu má sice slušnou, ale aby se natrvalo dostal do sestavy třeba místo Zmrhala, který má reprezentační zkušenosti?

Naopak v Příbrami má místo - pokud mu nadstandardní forma vydrží - takřka jisté. Vedle matadorů, jako jsou třeba Miroslav Slepička nebo Jan Rezek, může sbírat zkušenosti. Navíc si hned zkraje kariéry může vyzkoušet, jaké to je být lídrem v ligovém týmu.

Musí hrát co nejvíc.

Až přijde do Slavie, pozná úplně jiný tlak. Možná to zní jako klišé, ale hrát za Příbram a za Slavii je obrovský rozdíl. Větší konkurence, zájem médií, očekávání fanoušků, rozebírání jakéhokoliv zaváhání... To už nezvládla spousta zkušenějších borců.

Půl roku v Příbrami - anebo ještě lépe rok - ho na to může připravit. Jen dobrá aktuální forma zkrátka nestačí. Vždyť se v lize teprve rozkoukává.

Proto by Matoušek, v jeho vlastním zájmu, měl zůstat v Příbrami. A když jeho výkonnost poroste jako doposud, tak toho ve Slavii odehraje ještě dost.​

Petr Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme