Babiš promluvil: Sankce proti Rusku pro nás nejsou priorita. Takže...

13.09.2018 15:33

Česko v evropské debatě o protiruských sankcích nebude aktivně vystupovat. Novinářům to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO), podle kterého se ústavní činitelé na středeční schůzce u prezidenta Miloše Zemana shodli, že záležitost nepovažují za prioritu. Zprávu přinesla ČTK.

Babiš promluvil: Sankce proti Rusku pro nás nejsou priorita. Takže...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

EU uvalila sankce na Rusko kvůli anexi ukrajinského poloostrova Krymu a kvůli podpoře separatistů na východě Ukrajiny, v pravidelných intervalech je prodlužuje.

„Tady jsme se domluvili, že my k tomu aktivně nebudeme vystupovat, protože není pro to důvod,“ řekl Babiš k debatě o sankcích. Připomněl, že členské státy Unie se v postoji k Rusku liší a že jsou mezi nimi i různé názory na to, zda by sankce měly pokračovat.

Unie konec svých sankcí v březnu 2015 svázala s plným prosazením mírových dohod z Minsku. Náplň dohod se stále realizovat nepodařilo. Na prodloužení sankcí o další půlrok se naposledy shodli představitelé členských států Evropské unie na summitu v Bruselu koncem června. Sankce jsou zaměřeny na bankovní, finanční a energetické sektory. Pro některé ruské firmy znamenají ztížený přístup k mezinárodním financím, není také možné vyvážet do Ruska určitá zařízení na těžbu ropy.

Zeman, Babiš, předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) se ve středu shodli, že stále trvají důvody, proč byly Evropskou unií zavedeny protiruské sankce. Vyzvali k naplnění mírových dohod z Minsku všemi zúčastněnými stranami. Shodli se také, že by bylo užitečné, kdyby téma sankcí proti Rusku probrala komplexně Evropská rada včetně zhodnocení jejich ekonomického a politického dopadu.

Babiš dnes řekl, že diskuse o prodloužení sankcí není pro Česko priorita. Za tu považuje nalezení systémového řešení migrační krize, které by vedlo k zastavení migračních toků do Evropy, a debatu ohledně finančního rámce Evropské unie na roky 2021 až 2027.

Ke zrušení sankcí opakovaně vyzýval Zeman. Babiš dnes k tomu řekl, že na Evropské radě Česko zastupuje premiér, nikoli prezident. „Pan prezident není členem Evropské rady, takže pan prezident může říkat, co chce,“ řekl Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hurá, Koudelka povýšil. Radost v TOP 09. Ale pak zaznělo: „Hvězdy nejsou zadarmo.“

19:00 Hurá, Koudelka povýšil. Radost v TOP 09. Ale pak zaznělo: „Hvězdy nejsou zadarmo.“

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka po roce opět povýšil. Ve středu jej pre…