Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Jezdectví 2024

Plzeň se vrátí do Ligy mistrů proti CSKA, AS Řím s Schickem začne v Madridu

Po úterních galapředstaveních v Liverpoolu, Miláně či Barceloně se Liga mistrů přesune potřetí v historii do Plzně, kde domácí Viktoria nastoupí proti CSKA Moskva. A hned úvodní duel v Doosan Areně hodně napoví o šancích fotbalistů českého mistra v základní skupině G, kde jsou také vítěz posledních tří ročníků milionářské soutěže Real Madrid a AS Řím, jehož dres obléká mimo jiné i český reprezentant Patrik Schick. Textovou on-line reportáž z utkání Plzeň - CSKA sledujte od 20:45 na webu ctsport.cz.

Michael Krmenčík
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

Plzeňští mají na CSKA z Champions League pěkné vzpomínky. Na podzim 2013 sice v Moskvě prohráli 2:3, ale v závěrečném duelu skupinové fáze doma ruský tým zdolali 2:1, obsadili třetí místo a postoupili do jarní fáze Evropské ligy. "Je to první zápas doma. Proti soupeři, se kterým bychom relativně mohli něco uhrát, takže z tohoto pohledu může být klíčový. Už se na to velmi těším," řekl záložník Patrik Hrošovský.

Konfrontace s moskevským týmem bude zajímavá i pro trenéra Viktorie Pavla Vrbu, jenž v roce 2016 krátce trénoval Machačkalu a při své premiéře v ruské lize s CSKA remizoval 0:0. "CSKA trošku znám. Doufám, že to bude moje výhoda," konstatoval zkušený kouč a dodal: "Čeká nás důležité utkání a opravdu silný protivník. Před pěti lety jsme ho doma však dokázali porazit a pokusíme se tento úspěch zopakovat." 

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalisté Plzně zahájí Ligu mistrů proti CSKA Moskva

V minulé sezoně se plzeňští brankáři pravidelně střídali. Matúš Kozáčik chytal v domácí soutěži a Aleš Hruška v Evropské lize. Ve středu nicméně pravděpodobně nastoupí Slovák Kozáčik, který v aktuálním ročníku chytal ve všech osmi kolech. "Přiznejme si, že Liga mistrů je trošku něco jiného než Evropská liga. Tak to prostě je. V dané chvíli je to pro mě hodně složité, ale myslím si, že se spíš rozhodneme pro rozchytaného gólmana," naznačil Vrba.

Jeho svěřenci výsledkově zvládli sobotní ligovou generálku, ale proti Opavě se hodně nadřeli a nováčka doma zdolali 1:0 až penaltou z 87. minuty. Plzeň v tabulce české nejvyšší soutěže zůstala druhá o skóre za Slavií.

CSKA o víkendu zvítězil v Ufě 3:0 a v ruské lize je pátý. Viktorii zná i kouč ruského mužstva Viktor Gončarenko. "Hrál jsem proti Plzni během mého trenérského angažmá v BATE Borisov, je to pořádně těžký soupeř. Nejdeme do toho s tím skončit na čtvrtém místě, minimálně si chceme zajistit Evropskou ligu," prohlásil Gončarenko.

Předpokládané sestavy:

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Pernica, Hubník, Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela, Čermák (Kolář), Kopic - Krmenčík.

CSKA: Akinfejev - Becao, Černov, Nababkin - Fernandes, Vlašič, Achmetov, Obljakov, Jefremov - Žamaletdinov, Čalov.

Ve druhém střetnutí skupiny G změří síly Real Madrid s AS Řím. "Bílý balet" dokázal v roce 2017 jako první klub v historii obhájit vítězství v Lize mistrů a v posledních pěti letech slavil triumf čtyřikrát.

Pod tři nejcennější vavříny se podepsal trenér Zinédine Zidane a velký podíl na úspěších měl i Cristiano Ronaldo, který se šestkrát v řadě stal nejlepším střelcem milionářské soutěže. V létě ovšem Zidane na lavičce skončil a Ronaldo odešel do Juventusu. 

Podle klubového indexu společnosti Gracenote tím klesla šance Realu na triumf v Lize mistrů ze 30 na 19,4 procenta. Madridský celek jí tak v propočtech poprvé po třech letech nevyšel jako největší favorit. Tím se stala Barcelona s 26 procenty.

"Víme, že máme hodně silných soupeřů, ale kdybych měl já vybrat hlavního favorita, vždy to bude Real, protože to je nejlepší klub na světě," prohlásil útočník Karim Benzema, jenž skóroval v úvodních čtyřech kolech La Ligy čtyřikrát a fanoušci doufají, že Ronalda zastoupí.

Cristiano Ronaldo v dresu Juventusu
zdroj: Reuters autor: Massimo Pinca

Velké plány má i Juventus, který věří, že právě příchod portugalského kanonýra pomůže ukončit 22 let dlouhé čekání na úspěch v Champions League. Do ní vstoupí turínský celek zápasem ve Valencii. Před rokem "Stará dáma" zahájila soutěž porážkou 0:3 v Barceloně a ve Španělsku vyhrála jen 5 z 26 pohárových duelů.

Ve středu se představí i další z favoritů Manchester City, jenž doma přivítá Lyon. Naopak historicky první vystoupení v Lize mistrů čeká Hoffenheim s českým obráncem Pavlem Kadeřábkem - v Charkově nastoupí proti Šachtaru Doněck. Další debutant Young Boys Bern se pokusí zaskočit Manchester United.

Program středečních zápasů Ligy mistrů

18:55 Ajax - AEK Atény, Šachtar - Hoffenheim

21:00 Benfica - Bayern, Manchester City - Lyon, Plzeň - CSKA (on-line reportáž ctsport.cz), Real Madrid - AS Řím, Valencia - Juventus, Bern - Manchester United

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články