Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Komentář: Hamáček ruší další slib, sebepoškozování ČSSD pokračuje

Autor: Petr Holec - 
19. září 2018
06:05

Šéf ČSSD Jan Hamáček fakt nemá štěstí na sliby, za poslední tři měsíce porušil už tři. Po referendu o vstupu strany do vlády s ANO nejdřív slíbil, že se ČSSD konečně přestává zabývat hlavně sama sebou a začíná pracovat pro voliče. Sedm procent v loňských volbách stačilo, zdálo se. Načež hned slib porušil, když se strana začala veřejně hádat o europoslance Miroslava Pocheho, jehož odmítl ministrem zahraničí jmenovat prezident Miloš Zeman.

Hamáček poté slíbil, že problém jménem Poche vyřeší do konce prázdnin, kdy se voliči vracejí z dovolených. I tenhle slib ale porušil a pro změnu ho nahradil slibem, že to radši vyřeší až po volbách; prý aby kauza Poche stranu zbytečně neničila v předvolební kampani. Jenže teď porušil i tenhle svůj slib, když na ministra zahraničí ještě před volbami navrhl Pocheho někdejšího asistenta Tomáše Petříčka.

Toho vlivný europoslanec, jenž Hamáčkovi pomohl se zvolením do čela ČSSD i s výsledkem vnitrostranického referenda, předtím na zahraničí dosadil coby prvního náměstka, když už tam sám oficiálně funguje jen jako jakýsi neplacený tajemník, co jen dokola opakuje, že už brzy bude ministrem. Hamáček sice Petříčka kvůli Pochemu na ministra zahraničí tlačil už předtím, zatím ale jen neveřejně. Sám dobře tušil, že něco takového je přece jen až moc „transparentní“ řešení i v éře transparentnosti.

Šéf ČSSD tak nakonec zvolil snad úplně nejhorší možné načasování i řešení problému s Pochem. I kdyby se prezident nad ČSSD slitoval, což poslední dobou nepatří k jeho nejsilnějším stránkám, stěží jmenuje Petříčka ministrem do voleb. Celá kauza ale nakonec stejně zasáhne do voleb, a to i kdyby ČSSD Pocheho zamkla v Bruselu. Nezabít dvěma ranami jedinou mouchu, říká se tomu taky.

Petříček byl až doteď známý spíš jako asistent vlivných politiků pražské ČSSD, před Pochem pracoval i pro Petra Dolínka. Navíc teď vede volební kandidátku v Praze 7. Jako ministra zahraničí si ho proto uměl představit spíš jen Poche. Ten teď Blesk Zprávám řekl, že zatím neřeší, jestli na ministerstvu zahraničí bude působit dál. To ale odmítl premiér a šéf ANO Andrej Babiš. Ten Pocheho poslal zpátky do Bruselu s tím, že Petříčka nestrpí jako „loutkového ministra“. 

Vlastně tak jen pokračuje sebepoškozování ČSSD, jež stranu vloni málem vyvedlo ze Sněmovny. A hlavně v Praze, což je ironie. Podle některých předvolebních průzkumů – a mluví o tom i sami volební kandidáti strany – totiž ČSSD právě v Praze hrozí, že ji voliči ušetří práce v zastupitelstvu: nemusí získat ani pět procent. Strana se přesto v metropoli pořád neumí odstřihnout od své horší minulosti, jíž málokdo symbolizuje tak věrohodně jako Poche.  

Antonin Blaha ( 19. září 2018 19:23 )

 Vypada to ze Hamacek je nastrceny agent ktery ma za ukol pred volbami CSSD totalne znicit,coz se mu vborne dari😂😂😂😂

zdeenna ( 19. září 2018 08:01 )

ČSSD jsem vždy vololila, ale po tomto tahu, kdy ustupuje Zemanovi a Babišovi s ní končím.

fotrpjotr ( 19. září 2018 06:53 )

Stranu,kterou si 93% voličů nepřálo,není už jak poškodit.

Bedoslav ( 19. září 2018 06:32 )

Čím hůř tím líp. Holec ani nemusí nic psát, stačí se podívat na fotku Hamáčka a Pocheho.

zach ( 19. září 2018 06:27 )

 Jj, Bohuš to dotáhl na 7, Hamáček má hezky našlápnutý na 4,7. Pan Pochve mu to pomůže ještě vylepšit.😆😆😆

Zobrazit celou diskusi