Šéf poslanců ČSSD Chvojka tvrdí, že Zeman nebude s Petříčkem dělat problémy

Prezident Miloš Zeman údajně ve středu slíbil předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi, že s nominací sociálního demokrata Tomáše Petříčka na ministra zahraničí nebude dělat problémy. Uvedl to předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Praha (Aktualizováno: 14:10 23. 9. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

"Já jsem dostal informaci od pana předsedy Hamáčka, že ve středu mluvil s panem prezidentem Zemanem a že mu údajně přislíbil, že žádné problémy nebudou," řekl v ČT Chvojka.

"Je krajně politicky nevhodné, neseriózní a neprofesionální, pokud pan Chvojka veřejně - navíc v televizi - interpretuje krátké setkání mimo jednání vlády, u kterého vůbec nebyl přítomen," uvedl k tomu prezidentův mluvčí.

ČSSD už netrvá na Pochem. Na ministra zahraničí navrhuje současného náměstka Petříčka

Číst článek

Zeman po středečním jednání vlády novinářům řekl, že se s dosavadním náměstkem ministra zahraničí Petříčkem sejde, pokud mu ho premiér Andrej Babiš (ANO) přivede. Prezident také řekl, že se na středečním zasedání vlády o nominaci Petříčka, byť byl na jednání přítomen, nemluvilo.

Petříčkovu nominaci kritizovala opozice. Podle předsedy poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska je zvykem, že ministrem zahraničí je respektovaná osobnost a česká zahraniční politika je "diskoordinovaná". Podle předsedy poslanců STAN Jana Farského bude v zahraniční politice zřejmě pokračovat dvojvládí Zemana a Babiše. "Jejich výstupy jsou dost zoufalé," uvedl Farský.

Sociální demokraté původně navrhovali na šéfa diplomacie svého europoslance Miroslava Pocheho. Zeman ho ale odmítl, nepodporoval ho podle Chvojky ani Babiš. Zeman to zdůvodnil mimo jiné Pocheho postojem k migraci. Vedení ministerstva zahraničí dočasně převzal Hamáček. Petříček byl v minulosti Pocheho asistentem v Evropském parlamentu.

Chvojka nepotvrdil informaci, že by se Poche mohl stát Petříčkovým náměstkem poté, co by se necelý rok před evropskými volbami vzdal mandátu europoslance. "Nevím o tom," řekl.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme