České gymnastky trénují kromě sestav také angličtinu, jejich trenérem je bývalý norský závodník

Salto nebo vrut. To jsou gymnastické pojmy, které i v češtině můžou znít pro mnohé nepředstavitelně. České reprezentantky v týmové gymnastice nebo teamgymu tyto termíny moc dobře znají i v angličtině. Jedině tak totiž dokážou komunikovat se svým trenérem, Johnem Erikem Saltem.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soutěž v teamgymu

Soutěž v teamgymu | Foto: archiv České obce sokolské

„Gymnastiku jsem dělal už v Norsku. Přestěhovali jsme se do Prahy s manželkou, která je Češka. Ona tady národní tým trénovala. Chodil jsem s ní do tělocvičny a už jsem u toho zůstal,“ říká pro Radiožurnál Johan Erik Salte. Nor, který bydlí a podniká v České republice.

‚Řekly jsme si, že vyhrajeme pro Elišku.‘ Před 70 lety získal tým českoslovenkých gymnastek zlato na olympiádě

Číst článek

Ve svém volném čase žije gymnastikou, respektive teamgymem a je jedním z hlavních trenérů českého národního družstva.

„České gymnastky jsou dobré, hodně talentované. Nemají ale možnost trénovat v opravdu kvalitních podmínkách. Je zajímavé s nimi pracovat a vidět, jak se i tak výkonnostně posouvají, jak se učí nové věci. Baví mě sledovat, jak jsou šťastné,“ popisuje Salte.

Sám Salte je medailistou z evropského šampionátu a své zkušenosti nyní předává v roli trenéra.

„Tak napůl mu rozumím. Někdy se vyloupne něco, čemu nerozumím. Mám ale kamarádky, tak mi to vždycky přeloží,“ vysvětluje jedna z jeho svěřenkyň drobné obtíže v komunikaci.

Občas se taky stane, že musí přijít na řadu jazyk, který používá generace angličtinou nepolíbená, tedy tzv. mluvení i pomocí pantomimy. Norský kouč ale přeci jenom nějaká česká slova umí.

Už za necelý měsíc čeká gymnastky test. Nepůjde ovšem o zkoušku z angličtiny. Svěřenkyně norského kouče se totiž připravují na říjnové mistrovství Evropy v Portugalsku.

Barbora Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme