Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pfeifera si odpyká trest. Ústavní soud zamítl stížnost muže, který vědomě šířil HIV

Ústavní soud
Ústavní soud
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Ústavní soud odmítl stížnost Zdeňka Pfeifera, jenž si za vědomé šíření viru HIV odpykává devět let ve vězení. Podle pravomocného rozsudku měl styk s desítkami mužů, jimž o riziku přenosu neřekl. Virem nakazil dva lidi, včetně tehdy čtrnáctiletého chlapce. Ústavní soud Pfeiferovu stížnost označil za zjevně neopodstatněnou, zjistila dnes ČTK z usnesení v databázi soudu.

Pfeifer v době policejního vyšetřování odjel do Thajska, po vypátrání a deportaci skončil ve vazbě. Krajský soud v Ústí nad Labem jej uznal vinným z osmi trestných činů včetně ublížení na zdraví, šíření nakažlivé choroby a pohlavního zneužití. Uložil mu 11,5 roku vězení, Vrchní soud v Praze pak trest zmírnil na devět let. Nejvyšší soud Pfeiferovo dovolání odmítl. Muž vinu popíral.

Obhajoba v ústavní stížnosti například tvrdila, že justice neprovedla některé navrhované důkazy, třeba výslech nezletilého chlapce a dalších sexuálních parterů, a nepořídila znalecký posudek na téma přenosu infekce. Ústavní soud ale nenašel důvod k zásahu, připomněl, že justice není povinná provádět všechny navrhované důkazy.

"Závěr obecných soudů o zjevné nadbytečnosti dalšího dokazování lze vzhledem k provedenému dokazování a logicky odůvodněným skutkovým závěrům těchto soudů pokládat za přesvědčivý," stojí v usnesení.

Ústavní soud shodou okolností nedávno odmítl také stížnost HIV pozitivní prostitutky, která měla styk s téměř čtyřmi desítkami mužů. O riziku jim neřekla. Žádný se nenakazil. Krajský soud v Hradci Králové ženu poslal na sedm let do vězení, Vrchní soud v Praze trest snížil o dva roky.

Témata:  Ústavní soud ČR soudy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy