Hájí Hrad v kauze Peroutka, teď advokát Nespala získal další zakázku za 1,5 milionu od Lán

Advokát Marek Nespala získal od Lesní správy Lány bez soutěže zakázku na právní služby ve výši 1,5 milionu korun. Hájí přitom současně Hrad v kauze Peroutka, souvislost ale odmítá. Upozornil na to v úterý deník Mf Dnes. V posledních třech letech šlo z Lán za advokátní služby celkem přes osm milionů korun, a to i sponzorům Miloše Zemana či advokátům hradního kancléře Vratislava Mynáře.

Lány Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář a advokát Marek Nespala

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář a advokát Marek Nespala | Foto: Jan Handrejch / Právo | Zdroj: Profimedia

„Kauzou Peroutka se zabýváme od okamžiku jejího vzniku. Mohu vás ubezpečit, že právní služba poskytovaná příspěvkové organizaci Lesní správa Lány, jejímž zřizovatelem je Kancelář prezidenta republiky, ani vzdáleně s kauzou Peroutka nesouvisí,“ řekl deníku Mf Dnes Nespala. Současně vyloučil, že by v jeho případě bylo cokoliv v nepořádku.

V kauze zakázek Lesní správy Lány policie obvinila další subjekt, jedná se o jednu z firem

Číst článek

Nespala si jen za zastupování Hradu v kauze Peroutka přišel podle deníku nejméně na 200 tisíc korun. Celkovou částku, kterou získal od nástupu prezidenta Zemana do funkce, ale prý prozradit odmítl.

List proto o údaje požádal s pomocí informačního zákona, prezidentská kancelář si však za jejich dohledání naúčtovala 18 tisíc.

Advokátní služby za osm milionů

Za advokátní služby od roku 2015 současně Lesní správa Lány vyplatila přes osm milionů korun. V jejím čele stojí Miloš Balák, který je stíhaný kvůli možné manipulaci veřejných zakázek v případu zpevňování břehů vodní nádrže Klíčava v Lánské oboře.

Mezi příjemci peněz byla podle deníku třeba advokátní kancelář Jestřáb & Tománek, která získala dvakrát podlimitní zakázku v hodnotě necelých dvou milionů korun. Advokáti Mynářovi v minulosti zprostředkovali výhodný nákup jeho pražské vily, připomíná deník.

Kontrakt v minulosti získala také například advokátní kancelář Musalová Jansta. Za dva tisíce korun na hodinu má zastupovat nejen Lány, ale i jejich stíhaného šéfa Baláka.

kno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme