Rozhodnutí
První den voleb skončil, policie vyšetřuje kupčení s hlasy

05.10.2018 22:00 Původní zpráva Aktualizováno 05.10. 22:47

On-line

  • 13:30
    TÝDEN.CZ

    Dobrý den, vítáme vás u on-line reportáže, která zmapuje průběh prvního dne komunálních a senátních voleb v Česku. Volební místnosti se v pátek otevřou ve 14.00 a zavřou ve 22.00. V sobotu bude možné volit od 8.00 do 14.00.

  • 13:31

    Voliči v Česku ve dvou dnech rozhodnou o novém složení svých radnic. Na třetině území země svými hlasy ovlivní také složení Senátu. Při volbě členů horní komory budou mít o něco větší výběr než při předchozích volbách v roce 2012. Komunálních kandidátů v porovnání s minulými volbami v roce 2014 naopak ubylo.

  • 13:32

    O 27 rozdělovaných křesel v horní komoře Parlamentu ČR se v obvodech, kde se letos po šesti letech bude znovu hlasovat, pokouší 236 kandidátů - tři adepti přibyli. Na jeden senátorský mandát tak připadá v průměru devět adeptů.

  • 13:32

    Obecními zastupiteli by chtělo být zhruba 216 tisíc zájemců, což je o 17 tisíc méně než před čtyřmi lety. I tak na jedno místo na radnici připadají tři až čtyři uchazeči.

  • 13:33

    Celkové výsledky senátních voleb by mohly být známy během noci, kompletní výsledky obecních voleb pravděpodobně až v neděli ráno.

  • 13:39

    Do volební místnosti si lidé musejí vzít s sebou průkaz totožnosti, buď občanský průkaz, anebo cestovní pas. V komunálních volbách mohou na hlasovacím lístku, kde jsou pohromadě kandidáti všech uskupení, křížky u jejich jmen sestavit své zastupitelstvo. Mohou také křížkem označit favorizovanou stranu, nebo ji zkombinovat s kandidáty jiných uskupení. Počet křížků ale nesmí být vyšší než počet volených členů zastupitelstva. Jinak by byl hlas neplatný.

  • 13:40

    Pokud by volič zakřížkoval méně kandidátů, platnost hlasu tím neutrpí. Neplatný by byl ale lístek v případě, když by žádný z kandidátů okřížkován nebyl. Lístky si lidé mohou připravit doma a ve volební místnosti je za plentou vložit do šedé hlasovací obálky a poté před volební komisí vhodit do volební urny.

  • 13:40

    V senátních volbách si lidé pouze vyberou lístek se jménem preferovaného kandidáta, který vloží do žluté hlasovací obálky pro senátní volby a poté do volební urny. Tento lístek nijak neupravují. Hlasovací obálky, které dostanou od volební komise, nesmí lidé v zájmu platnosti svých hlasů zaměnit.

  • 14:00

    V Česku začaly ve 14.00 komunální volby. Jsou sedmé v historii samostatné České republiky. Lidé v nich rozhodnou o složení svých radnic na příští čtyři roky. Na třetině území státu se souběžně rozhoduje i o budoucí většině v Senátu při pravidelné obměně 27 členů horní komory.

    Celkové vítězství v komunálních volbách díky úspěchu ve velkých městech se ze stran pokusí znovu získat vládní hnutí ANO. V senátních volbách pak nejvíce mandátů obhajuje ČSSD.

  • 14:04

    Volební místnosti se otevřou na tradičních místech, většinou ve veřejných budovách, zhruba po deseti měsících od prezidentských voleb. V pátek budou standardně otevřeny do 22.00 a v sobotu od 8.00 do 14.00. Výsledky hlasování pak budou postupně zveřejňovány na volebním webu podle toho, jak rychle budou členové volebních komisí se sčítáním hlasů hotovi a příslušné informace předají Českému statistickému úřadu.

  • 14:04

    Hlavní výsledky by mohly být známy do sobotní půlnoci. Kompletní výsledky hlasování, zejména v případě obecních voleb, budou k dispozici zřejmě až v neděli ráno. O složení zastupitelstva je v podstatě předem jasno jen na vesnicích, kde se podařilo dát dohromady jen tolik kandidátů, kolik je zastupitelů.

  • 14:05

    Nejnapínavější bude čekání na výsledky zřejmě pro parlamentní strany, pro něž jsou volby dalším testem jejich voličské podpory po loňských sněmovních volbách, které vyhrálo vládní hnutí ANO s přehledem před ODS, Piráty a SPD.

  • 14:06

    Nejvíce křesel zastupitelů díky úspěchu v menších obcích obhajuje KDU-ČSL, a to zhruba 4000. ČSSD má nyní přibližně 3800 zastupitelů, KSČM 2560, ODS 2400, STAN 2070, ANO 1610 a TOP 09 jich má 865. Posílení očekávají Piráti s dosavadními 29 zastupiteli i hnutí SPD, které před čtyřmi lety ještě neexistovalo.

  • 14:07

    V senátních volbách ČSSD obhajuje vítězství ve 13 z 27 obvodů, kde se bude hlasovat. V jednaosmdesátičlenné horní komoře mají nyní sociální demokraté 23 zástupců. Nejsilnější frakcí s právem nominovat předsedu horní komory se tak může stát KDU-ČSL, z jejíchž 16 senátorů mandát obhajují jen tři. Stejně je na tom s obhajobou s lidovci spolupracující klub STAN s 12 senátory.

    ODS s deseti senátory obhajuje čtyři křesla a KSČM jediné, které má. Obdobně jsou na tom Piráti. ANO se šesti senátory může ve volbách posílit, žádné křeslo neobhajuje. Podobně jsou na tom ze sněmovních stran ještě TOP 09 a SPD, toto hnutí do Senátu kandiduje poprvé. Šanci na zvolení má 236 kandidátů.

  • 14:22

    Policisté na Teplicku prošetřují podezření z možného pokusu ovlivňování výsledků voleb, řekl mluvčí policie Daniel Vítek. Trestní oznámení by se mělo podle informací agentury ČTK týkat Modlan a Bíliny, právě v Bílině se komunální volby před čtyřmi lety opakovaly. V Mostě zahájila policie trestní úkony v případě obsahu jednoho volebního plakátu.

  • 14:23
    Andrej Babiš

    Premiér Andrej Babiš má odvoleno., svůj lístek vhodil v Průhonicích,  kde s rodinou žije. vyjádřil přání, aby ANO uhájilo post primátora v Praze.

  • 14:28
    Miloš Zeman.

    Odvoleno už má i prezident Miloš Zeman.

  • 14:45
    Andrej Babiš

    Premiér Andrej Babiš považuje za hlavní cíl v komunálních volbách, aby ANO zvítězilo v Praze. Považuje to za prestižní záležitost, řekl poté, co společně s manželkou Monikou odevzdali hlasy v Průhonicích u Prahy. Výsledek senátních voleb, v nichž s manželkou rovněž odevzdali hlas pro obvod Benešov, Babiš odhadovat nechtěl. Volby nepovažuje za referendum o vládě ANO s ČSSD.

    "Já budu spokojen, když vyhrajeme Prahu, to je hlavní cíl, prestižní záležitost," řekl Babiš. Podotkl, že v loňských sněmovních volbách ANO nedosáhlo v Praze takového výsledku, jaký si představoval. Je zvědavý, nakolik se naplní volební průzkumy, které ANO v Praze řadily na třetí místo. S volební kampaní byl spokojený, podle něj vyvolala velkou debatu.

    Babiš neuvedl, pro koho v obecních volbách v Průhonicích hlasoval. Připomněl jen, že jeho hnutí tam kandidátku nepostavilo.

  • 14:46
    Andrej Babiš

    Fungování vlády podle Babiše nebude mít velký vliv na hlasování v komunálních volbách, podle něj je důležitější, jak jsou lidé spokojeni s prací dosavadních starostů a primátorů. "Referendum o vládě to určitě nebude," řekl. Neočekává ani, že by výsledky voleb ovlivnily další fungování menšinového kabinetu ANO a ČSSD. "Koalice z hlediska vztahového funguje podstatně líp než v minulosti, neočekávám žádný vliv na vládu," řekl.

  • 14:47
    Andrej Babiš

    Výsledek senátních voleb Babiš odhadovat nechtěl. Podle něj je Senát o osobnostech a řada osobností nechce kandidovat za ANO, protože se obávají, že by jim to přineslo problémy. ANO podle něj vybralo do voleb dobré kandidáty, v některých obvodech ale nikoho nepostavilo, protože tam podle Babiše není šance na úspěch. "Stavět kandidáta proti (zlínskému hejtmanovi a senátorovi Jiřímu) Čunkovi (KDU-ČSL) nebo (teplickému primátorovi a senátorovi Jaroslavu) Kuberovi (ODS) je podle mě zbytečné," poukázal na populární senátní tváře.

Foto: archiv , Jakub STADLER

Autor: - red -, ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Aliance pro budoucnost.

Sněmovní volby
Další koalice. Do voleb jde Aliance pro budoucnost

Půl roku před volbami se do koalic nesdružují jen větší strany, ale také ty mimoparlamentní. Probojovat se do příští sněmovny hodlá nové uskupení Aliance pro... více

Hvězda Barcelony Lionel Messi.

Konec smlouvy
Laporta věří, že Messi díky výsledkům voleb zůstane v Barceloně

Staronový předseda fotbalové Barcelony Joan Laporta věří, že se klubu povede udržet kapitána Lionela Messiho, jemuž po této sezoně vyprší smlouva. více

Bývalá středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Nadcházející volby
O mé kandidatuře do Sněmovny musejí rozhodnout členové, říká Jermanová

Bývalá středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) zvažuje návrat do Sněmovny. Její případnou kandidaturu ale musí podpořit členská základna a... více

Ilustrační foto.

Soutěž o křesla
Čína a Rusko mají své zástupce v radě OSN pro lidská práva, Saudská Arábie neuspěla

Čína a Rusko byly zvoleny do Rady OSN pro lidská práva (UNHRC), naopak neuspěla Saúdská Arábie, informuje agentura Reuters. Pro spravedlivé zastoupení zemí má... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 11/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov