O koalici budou jednat Piráti, Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu. ODS se nebrání žádné variantě

Desetiny a setiny procent - tak malé rozdíly jsou mezi stranami a hnutími, které se v komunálních volbách v Praze dostaly na magistrát. Necelých 18 procent má ODS. Druzí jsou s výsledkem lehce přes 17 procent Piráti. Mají o půl procenta více než třetí občanská iniciativa Praha Sobě. A v hlavním městě se už začalo vyjednávat, kdo by s kým mohl na magistrátu spolupracovat.

Praha (Aktualizováno: 15:45 7. 10. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva: Bohuslav Svoboda (ODS), Zdeněk Hřib (Česká pirátská strana), Jan Čižinský (Praha Sobě), Jiří Pospíšil (TOP 09), Petr Stuchlík (ANO).

Sčítání hlasů (ilustrační foto) | Foto: koláž Český rozhlas, Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Kandidát na pražského primátora vítězných Občanských demokratů Bohuslav Svoboda už večer komentoval podmínky pro možnou koaliční spolupráci na magistrátu hlavního města.

„Celou volební kampaň říkáme, že jsme ve volbách proto, abychom Prahu rozhýbali, abychom jí vrátili život, o který přišla v posledních čtyřech letech. Z našeho pohledu budeme jednat s každým, s kým dokážeme prosadit své hlavní priority – okruhy, parkování, bydlení,“ řekl Radiožurnálu Svoboda.

Z vyjádření dalších politiků se ale zdá, že vítězná ODS by mohla mít problém sestavit koalici. Možnost domluvit se s občanskými demokraty totiž vidí nejistě kandidát na primátora druhých Pirátů Zdeněk Hřib.

„Budeme vyjednávat se všemi demokratickými stranami. Pochopitelně s některými budeme programový průnik spíše obtížněji. Mám tím na mysli zejména ODS a ANO, které nám blokují naše návrhy směřující například k transparenci i ve sněmovně,“ vysvětlil Hřib.

Nová občanská iniciativa Praha Sobě, která oslavuje třetí místo, začala možnou spolupráci řešit už v sobotu, když jednala se Spojenými silami pro Prahu. Lídr Prahy Sobě Jan Čižinský řekl, že by v neděli v podvečer měli stejně jako Spojené síly pro Prahu jednat s Piráty. Každý subjekt nejdříve s Piráty zvlášť, pak by mohla následovat ještě společná schůzka.

ANO získalo v komunálních volbách většinu velkých měst, ztratilo ale Prahu

Číst článek

„Teď je historická šance. Spojené síly pro Prahu, Piráti a Praha Sobě mají šanci Prahu změnit. Chceme být tou akceschopnou změnou, tak je potřeba, aby akceschopné bylo i jednání. Takže pokud tyto schůzky dopadnou nadějně, tak pokud by to šlo všechno dobře, tak by ještě ten večer mohla následovat trojstranná schůzka,“ popsal Čižinský.

Praha Sobě naopak v žádném případě nechce jít do koalice s ODS ani hnutím ANO. S tím by nejspíš nespolupracovalo ani uskupení Spojené síly pro Prahu. Nějaké formě spolupráce se subjekty z prvních příček se ale nebrání.

„Mám velkou víru v to, že by se mohlo podařit na úrovni hlavního města Prahy vytvořit takovou koalici, která bude skutečnou koalicí pro změnu tak, aby Praha nestagnovala, ale zároveň aby konečně začala hospodařit transparentně. Se všemi, kteří jsou nám blízcí, budeme chtít co nejdříve zahájit jednání,“ citoval Radiožurnál lídryni kandidátky STAN v Praze Hanu Kordovou Marvanovou.

Kandidát hnutí ANO na primátora Petr Stuchlík zatím neřekl nic konkrétního. Vede vyjednávací tým, který teď bude hledat programové shody s dalšími politickými subjekty.

Piráti

Pražští Piráti budou chtít získat post primátora. „Pro naše programové priority nám jako nejlogičtější partner momentálně vychází Praha sobě a Spojené síly pro Prahu. To je preferovaná varianta koalice, se kterou chceme vést vyjednávání. V takové koalici by Piráti měli největší volební výsledek, takže logicky budou usilovat v této sestavě o post primátora,“ řekl ČTK Hřib.

Povolební jednání v Brně: ANO s ODS mají většinu, přesto plánují přizvat třetí i čtvrtou stranu

Číst článek

Piráti v neděli ustanovili svůj vyjednávací tým a rovněž zastupitelský klub. Předsedou klubu je dosavadní zastupitel a předseda klubu Adam Zábranský. „To je záruka kontinuity,“ řekl Hřib. Místopředsedy jsou Michaela Krausová, dosavadní zastupitel Viktor Mahrik a Vít Šimral.

S potenciálními koaličními partnery budou za Piráty vyjednávat Hřib, Zábranský a poslanec a bývalý pražský zastupitel Jakub Michálek. Náhradníky do týmu jsou poslanec Ondřej Profant, Mahrik a Jaromír Beránek.

Místní alfasamec, cirkusáci. Netradiční nápady a uskupení u voličů příliš úspěchu nesklidily

Číst článek

Piráti rovněž stanovili programové priority, s kterými půjdou do vyjednávání. „Stále se držíme našeho původního programu. Prvním pilířem je profesionální radnice, kdy chceme zrušit trafiky v městských firmách, chceme, aby zveřejňovaly smlouvy. Chceme taky, aby město mělo transparentní účty a aby se začalo lépe starat o svůj majetek,“ řekl Hřib.

Chtějí také prosadit rozvoj digitalizace města tak, aby nebylo závislé na několika málo dodavatelích technologií. „Chceme také rozumně vynakládat finanční prostředky na informační technologie,“ řekl hřib.

Nově má podle Pirátů vzniknout pro občany portál, kde si budou moci vyřídit všechny důležité záležitosti. „Třetím pilířem je zdravé a čisté město, chceme tedy vysázet milion stromů. Čtvrtým pilířem jsou služby pro moderní rodinu, kam spadá například řešení nedostatečných kapacit ve školství a spadá tam i problematika s bydlením,“ řekl.

Anna Horáčková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme