Slovenská policie zasahuje u podnikatele Kočnera. Poprvé potvrdila souvislost s vraždou Kuciaka

Slovenská policie od úterního rána zasahuje u podnikatele Mariána Kočnera, asi na 20 místech probíhá domovní prohlídka. Policie o tom informovala na svém facebooku. Podle Denníku N tak vůbec poprvé přiznala, že Kočnera vyšetřuje v souvislosti s vraždou investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové.

Bratislava (Aktualizováno: 14:19 16. 10. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Dnes (v úterý) probíhají domovní prohlídky vícero prostorů u konkrétní osoby v souvislosti s násilnou trestnou činností. Víc informací není možné poskytnout,“ uvedla na sociální síti policie. Na přiloženém obrázku je přitom podle Denníku N právě kontroverzní slovenský podnikatel Marián Kočner.

Před devátou ráno policisté odešli z bratislavského obytného komplexu Bonaparte, kde v bytě podnikatele Ladislava Bašternáka bydlí i expremiér a předseda vládní strany SMER Robert Fico.

Kočner dřív Kuciakovi vyhrožoval

Z vraždy Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové jsou obviněni čtyři lidé, které policie také zadržela. Kočner ještě v pondělí večer obviněn nebyl, o jeho zapojení do nájemné vraždy novináře přitom spekulují slovenská média už delší dobu.

Nejen Kuciak. Dva z obviněných v kauze prý plánovali i vraždu náměstka generální prokuratury

Číst článek

Kuciak v minulosti opakovaně psal o Kočnerových podezřelých obchodních transakcích. Ten novináři loni v telefonickém rozhovoru řekl, že se o něj a o jeho rodinu bude zajímat a že když na ně najde nějakou „špínu“, tak ji zveřejní.

Slovenský soud poslal Kočnera do vazby na konci června v případu, ve kterém ho policie spolu s bývalým šéfem soukromé televize Markíza a exministrem hospodářství Pavolem Ruskem obvinila z falšování směnek v hodnotě zhruba 69 milionů eur (1,78 miliardy Kč). Proplacení některých směnek požadovala jedna z Kočnerových firem i od Markízy, která zmiňované cenné papíry považuje za podvrh.

Právě v souvislosti s Markízou se Kočner dostal v roce 1998 do povědomí veřejnosti, a to v souvislosti s neúspěšným pokusem o převzetí této televize pomocí pracovníků bezpečnostní služby.

Plánovaná vražda

Podle policie byl vykonavatelem nájemné vraždy Jána Kucia Tomáš Szabó, druhotnou objednavatelkou zločinu Alena Zsuzsová, řidičem, který Szabóa vezl, Miroslav Marček a zprostředkovatelem Zoltán Andruskó.

Kuciak a Kušnírová byli zastřeleni 21. února v jejich domě v obci Velká Mača nedaleko Trnavy, ale na zločin se přišlo až o několik dnů později.

Z odůvodnění dřívějšího verdiktu Specializovaného trestního soudu o vazbě obviněných, který zveřejnil list Pravda, vyplývá, že obvinění vraždu připravovali delší dobu.

,Jediná, která byla dost statečná.‘ Reportéři bez hranic žádají ochranu pro kolegy zavražděné novinářky

Číst článek

Objednavatelka vraždy oslovila jednoho z obviněných na konci loňska nebo na začátku letošního roku a za vraždu mu slíbila odpustit dluh ve výši 20 000 až 25 000 eur (514 000 až 642 000 korun) a vyplatit mu dalších 50 000 eur (1,23 milionu korun). Dva ze čtveřice obviněných pak v únoru opakovaně jezdili v různých vozech k bydlišti novináře, jeden z nich se tam pohyboval i pěšky.

Vrah podle soudního dokumentu v den vraždy čekal zhruba dvě hodiny u domu Kuciaka. Večer pak do něj bez použití síly vstoupil, v kuchyni zbraní kalibru 9 milimetrů zastřelil jednou ranou Kušnírovou a novináře dvěma ranami; podle soudu není známo, kterou oběť zastřelil jako první.

Vrah pak z domu odešel pěšky k hřišti, kde ho vyzvedl další z obviněných. Poté, co média informovala o vraždě novináře, žádali dva z obviněných další neupřesněnou částku peněz. Tu jim podle soudního dokumentu obviněná vyplatila.

Skupina, která zavraždila slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovou, se po tomto zločinu chystala zlikvidovat i prvního náměstka slovenského generálního prokurátora Petra Šufliarského. S odvoláním na nejmenovaný zdroj o tom na začátku října informoval zpravodajský web aktuality.sk.

haf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme