Hamáček zůstává ve funkci předsedy ČSSD, vedení strany ho podpořilo absolutní většinou

Širší vedení ČSSD dalo na sobotním zasedání v Hradci Králové důvěru předsedovi a vicepremiérovi Janu Hamáčkovi, jak se předpokládalo. Členové ústředního výkonného výboru se na tom usnesli absolutní většinou.

Hradec Králové Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Předseda ČSSD Jan Hamáček | Foto: Michal Krumphanzl | Zdroj: ČTK

Ústřední výkonný výbor nakonec nehlasoval o důvěře v prvního místopředsedu a jednoho z iniciátorů platformy Zachraňme ČSSD Jiřího Zimolu, ač o ni stejně jako Hamáček žádal.

Hamáček si hlasování o důvěře v ostatní stranické špičky nepřál. Členové výboru neschválili ani Zimolův návrh na přeregistraci členů sociální demokracie, což je jedním z požadavků platformy.

Foldyna nepožádá o vyslovení důvěry. Rozhodl se vyhovět předsedovi ČSSD

Číst článek

Podle Hamáčka by se ČSSD již neměla nadále zabývat vnitřními rozpory. Strana má podle něj být  „levicovým rebelem ve vládě pravicového oligarchy.“

„Musí skončit období, kdy se ČSSD zabývala převážně sama sebou a hádala se uvnitř. Musím říct dost. Pojďme se věnovat aktuálním tématům. Chci za účasti ministrů a úspěšných komunálních politiků vytvořit programovou radu, která bude hledat nová témata,“ uvedl Hamáček po hlasování. 

Zimola vyjádřil zklamání z toho, že širší vedení odmítlo jeho žádost o hlasování o důvěře.„O důvěru jsem chtěl žádat proto, abych zjistil, nakolik je životaschopný náš tandem Hamáček-Zimola. Z toho, že se o mně nehlasovalo, nemám radost,“ uvedl Zimola.

‚Byla to klasická politická diskuse, občas vyhrocenější,‘ řekl Hamáček o schůzce se Zachraňme ČSSD

Číst článek

Širší vedení ČSSD se sešlo poprvé po neúspěšných senátních a komunálních volbách. Debata se podle informací nesla zejména v duchu kritiky platformy a jejích představitelů.

Po volbách, v nichž ČSSD ztratila asi polovinu zastupitelů a obhájila jediný senátorský mandát ze 13, se opět rozhořely vnitrostranické spory.

Platforma Zachraňme ČSSD kolem Zimoly nebo někdejšího jihomoravského hejtmana Michala Haška doporučovala výměnu některých sociálnědemokratických ministrů ve vládě s hnutím ANO.

Hamáček možnost rekonstrukce vlády odmítl, už v pátek se za něho postavil hlasy všech přítomných členů poslanecký klub a podpořilo ho také předsednictvo strany.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme