Komunisté trvají na stáhnutí české armády z Afghánistánu. Ministr zahraničí je proti

Poslanec za KSČM Pavel Kováčik zdůraznil, že jeho strana nesouhlasí se zahraničními misemi. Řekl to v souvislosti s pondělním úmrtím českého vojáka v Afghánistánu. Kováčik taky uvedl, že česká armáda by se měla z Afghánistánu stáhnout, protože ztráty na její straně jsou příliš velké.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Kováčík

Pavel Kováčík | Foto: Filip Jandourek

„Dlouhou dobu říkáme, že je třeba z Afghánistánu odejít, že ten „zisk“, který z té účasti v misi vyplývá, a teď nemyslím jenom finance, je menší než ty ztráty,“ řekl Radiožurnálu Kováčik.

Padli při službě vlasti. Od roku 2007 zemřelo při afghánských misích už 14 českých vojáků

Číst článek

„I tato (mise, pozn. red.) je spíš válečná než humanitární. Myslíme, že když premiér Andrej Babiš hledá způsob, jak se vyhnout těmto ztrátám, tím řešením je odejít z Afghánistánu,“ uvedl Kováčik a vyjádřil rodině zesnulého vojáka soustrast.

Naopak podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) není důvod k tomu, aby se Česko z alianční mise stáhlo. „V tuto chvíli nevidím důvod, proč bychom neměli i nadále dostát našim spojeneckým závazkům,“ řekl.

„Stále je řada důvodů, proč bychom měli v Afghánistánu zůstat. Je to i kvůli naší bezpečnosti, můžeme zamezit šíření obchodu s drogami, můžeme zabránit další migrační vlně z regionu. Jsou to věci, které mají přímý dopad na českou i evropskou bezpečnost,“ řekl Petříček pro Českou televizi. Pokud by se alianční vojáci z Afghánistánu stáhli, znamenalo by to podle něj chaos, nárůst migrace, zvýšení teroristické hrozby a větší šíření opia a heroinu.

Adéla Paruchová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme