Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Plíšková poprvé zdolala Kvitovou a je v semifinále. Finále čtyřhry bude s českou účastí

Souboj českých tenistek opanovala v Singapuru Karolína Plíšková, která zároveň postoupila do semifinále Turnaje mistryň. Pro Petru Kvitovou po porážce 3:6, 4:6 prestižní podnik skončil. Další český souboj uvidí Singapur v semifinále čtyřhry, v němž na sebe narazí páry Andrea Sestini Hlaváčková - Barbora Strýcová a Kateřina Siniaková - Barbora Krejčíková.

Karolína Plíšková a Petra Kvitová po utkání na Turnaji mistryň
zdroj: REUTERS autor: Edgar Su

Ve čtvrtfinále Sestini Hlaváčková se Strýcovou vyhrály nad slovinsko-španělským párem Andreja Klepačová, María José Martínezová hladce 6:1 a 6:2. Krejčíková se Siniakovou pak v prvním utkání po posunu do čela deblového žebříčku porazily krajanku Květu Peschkeovou s Američankou Nicole Melicharovou 6:1 a 6:4.

Soupeřkou Plíškové v boji o finále bude vítězka Červené skupiny, která bude známa až v pátek. Nejlépe je na tom zatím Američanka Sloane Stephensová, ale vyhrát skupinu mohou i Němka Angelique Kerberová a Nizozemka Kiki Bertensová. Šance Japonky Naomi Ósakaové na semifinále je malá a skupinu už nevyhraje.

"Nemůžu mít větší radost. Vždycky mě (Kvitová) předtím na turnajích porazila, ale cítila jsem šanci. Všechno šlo dobře a jsem ráda, že jsem znovu v semifinále," uvedla Plíšková. "Je to ještě daleko, na trofej nemyslím," doplnila.

S Plíškovou postoupila Ukrajinka Elina Svitolinová, které stačilo proti Dánce Caroline Wozniacké získat set, ale obhájkyni titulu porazila 5:7, 7:5, 6:3 a s třemi výhrami ovládla Bílou skupinu.

Je nám líto, video expirovalo.
Plíšková porazila Kvitovou a zahraje si semifinále Turnaje mistryň

Kvitová sice vyhrála první výměnu střetnutí, ale jinak vstoupila do zápasu nervózněji. Chybovala a ve druhé hře darovala fedcupové spoluhráčce brejk třemi dvojchybami. "To se prostě nemůže stávat. Ona do toho šla a můj druhý servis returnovala docela dobře, možná proto jsem na začátku byla zaťatější a úplně mi to tam nepadalo," řekla Kvitová.

Rodačka z Loun naopak hrála soustředěně, nikam se nehnala a držela míč ve hře. Po deseti minutách vedla už 4:0 a 40:0 při svém podání. Až pak se Kvitová zvedla, snížila na 2:4 a najednou se hrálo vyrovnaně.

"Buď disciplinovanější než ona," nabádala Plíškovou trenérka Rennae Stubbsová a její svěřenkyně zmíněné rady dodržela. Po patnácté nevynucené chybě dvojnásobné wimbledonské šampionky se radovala ze zisku prvního setu.

Pro rodačku z Bílovce po dvou předchozích prohrách ve skupině znamenala ztráta setu konec nadějí na postup do semifinále. Viditelně se uvolnila, dovolovala si odvážnější údery a ve druhé sadě vedla 3:0 a 4:2. "Chtěla jsem vyhrát. Uvolnila jsem se, ale ne proto, že jsem věděla, že už jsem bez šance," dodala Kvitová.

Vysoký standard Plíškové ale hru otočil, Kvitová znovu chybovala a ztratila i druhý set. Plíšková v závěru opanovala dvanáct ze čtrnácti výměn a využila druhý mečbol. Po třech porážkách zdolala Kvitovou na okruhu WTA poprvé v kariéře.

"Klíčové bylo věřit, že ji porazit můžu, což jsem věřila. Snažila jsem se to vzít jako normální zápas, a ne z toho dělat drama, že hrají dvě Češky proti sobě. Brala jsem to, že když zvítězím, postupuju, což je normální turnajový scénář v průběhu roku. Udělala bych pro výhru cokoli a jsem ráda, že se to podařilo," řekla Plíšková.

Šestadvacetiletá Plíšková je v Singapuru potřetí za sebou a stejně jako loni postoupila do semifinále. Vítězka Turnaje mistryň z roku 2011 Kvitová hrála Masters pošesté v kariéře a potřetí ztroskotala už ve skupině.

České semifinále nabídne atraktivní podívanou

Turnajové trojky Sestini Hlaváčková a Strýcová prohrály s Krejčíkovou a Siniakovou v semifinále Roland Garros. "Proti nim to bude velká výzva. Jsou mladé a první na světě," řekla Sestini Hlaváčková, která loni vyhrála Turnaj mistryň s Maďarkou Tímeou Babosovou a jako první Češka může titul obhájit. Martina Navrátilová kralovala deblu na vrcholu sezony i šestkrát za sebou, ale tehdy reprezentovala USA.

Hlaváčková se Strýcovou hrály s Klepačovou a Martínezovou před třemi týdny v Pekingu a tehdy jim na závěr uštědřily "kanára". Nyní v jízdě pokračovaly. Lépe podávaly i returnovaly, na síti byly jisté a od stavu 1:1 získaly sedm her v řadě.

Andrea Sestini Hlaváčková (vlevo) s Barborou Strýcovou
zdroj: ZUMA autor: Xinhua

V singapurském semifinále narazí na světové jedničky Barboru Krejčíkovou s Kateřinou Siniakovou, které porazily česko-americkou dvojici Květa Peschkeová, Nicole Melicharová. "S oběma páry už jsme hrály a víme, co kdo hraje. Každý je jiný," řekla Strýcová.

"Jsem hrozně ráda, jak jsme hrály. Byla jsem den před zápasem hrozně nervózní a v tréninku mi to nešlo. Říkala jsem si: 'Nebuď přemotivovaná, nebuď přemotivovaná'. Proto mám radost," oddechla si Hlaváčková. "Obě jsme se skvěle hýbaly, byly aktivní zezadu i na síti. Byly jsme precizní, jak jsme chtěly," podotkla Strýcová.

Diváky nadchla přestřelka volejů ve druhém setu. Hlaváčková kvůli prasátku promáchla, přesto stihla napodruhé dostat míč přes síť. "To se mi nikdy v životě nestalo. Myslela jsem, že to bude mít Bára, ale když jsem viděla, že je na patách, bylo mi jasné, že to nikdy nemůže mít. Tak jsem se ještě ohnala. Docela štěstí, musím říct."

Siniaková a Krejčíková odvrátily v utkání s Peschkeovou a Melicharovou všech osm brejkbolů, z toho tři v řadě v posledním gemu. "Bylo to velice těžké, o posledních míčích, které se nám dařily víc," řekla Krejčíková. "Snažily jsme se být první agresivní a dřív na síti. Tlak v deblu je důležitý a nám se to dařilo," uvedla Siniaková.

Premiérový zápas v roli jedniček jim ruce nesvazoval. "Těžší bylo hrát proti Češkám, to bylo nepříjemný," řekla Krejčíková. "Na US Open jsme hrály jako nasazené jedničky a žádná změna už to není. Vyhrát chceme vždycky," prohlásila Siniaková.

Před sobotním semifinále budou mít tenistky podobně jako na grandslamu den volna. "To není špatné," culila se dvaatřicetiletá Hlaváčková a stejně stará Strýcová v dobré náladě dodala: "Je to fajn. Už máme věk, my už to potřebujeme."

Tenisový Turnaj mistryň v Singapuru (tvrdý povrch, dotace 7 milionů dolarů):

Dvouhra: Bílá skupina: Karolína Plíšková (7-ČR) - Kvitová (4-ČR) 6:3, 6:4.

Čtyřhra - čtvrtfinále: Sestini Hlaváčková, Strýcová (3-ČR) - Klepačová, Martínezová (8-Slovin./Šp.) 6:1, 6:2,

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy