Bez ODS i hnutí Ostravak. Koaliční smlouvu podepsalo v Ostravě hnutí ANO s Piráty a lidovci

Koaliční smlouvu v Ostravě ve čtvrtek podepsali hnutí ANO, Piráti a KDU-ČSL. Primátorem bude opět Tomáš Macura (ANO). Koalice má v zastupitelstvu 29 křesel z 55. Novinářům to řekli zástupci koaličních stran. Podoba magistrátní koalice se tak na poslední chvíli změnila. Původně se na ní dohodli vítězní ANO, lidovci, druhé hnutí Ostravak a ODS.

Ostrava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO)

Primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO) | Foto: Alexandr Satinský / MAFRA | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Místo dosavadních jedenácti bude mít rada devět členů, z toho tři neuvolněné. Kromě Macury, který bude mít na starosti i finance a dopravu, bude mít ANO náměstka Radima Babince (majetek a veřejné zakázky) a náměstkyně Kateřinu Šebestovou (životní prostředí a IT) a Zuzanu Bajgarovou (investice, územní plán).

Ředitel ostravské nemocnice Machytka rezignoval. Ministr Vojtěch rozhodnutí vítá

Číst článek

Neuvolněnými radními za hnutí ANO budou Martin Bednář a Karel Malík. Za Piráty bude náměstkyní školství a sportu Andrea Hoffmannová a neuvolněným radním David Witosz. Zbyněk Pražák (KDU-ČSL) bude náměstkem pro kulturu a sociální věci.

„Programové priority jsou pokračováním v realizaci strategického plánu města Ostravy. Je tu důraz na bezpečnost, na životní prostředí a na architekturu, urbanismus, na podporu bydlení,“ řekl Macura.

Koalice chce zavést i novinky: funkční mezirezortní projektové řízení, aby zrychlila investiční výstavbu, a funkci městského architekta nebo institut městského plánování.

Macura připomněl, že i před volbami deklaroval, že cílem bude pokračování v dosavadní koalici, tedy ANO, Ostravak, ODS a KDU-ČSL.

Neschopnost se dohodnout

„Jednání jsme začali vést hned první den po volbách, nicméně do dneška, a je to téměř už tři týdny, jsme nebyli schopni se dohodnout na detailech spolupráce, tím spíš, že některé strany do toho začaly spojovat řešení na magistrátu s řešením na centrálním městském obvodě,“ řekl Macura.

Plzeň povede koalice ANO, ODS, TOP 09 a ČSSD. Primátorem se stane Baxa

Číst článek

Proto podle něj hnutí ANO začalo vyjednávat i s Piráty a došlo k závěru, že kromě lidovců se s nimi v programových prioritách shodnou asi nejvíce ze všech stran. V úmyslu tak měl podepsat čtyřkoalici ANO, Ostravak, Piráti a KDU-ČSL.

„Ukázalo se nicméně, že mezitím vznikl silný dvojblok hnutí Ostravak a ODS, který vyústil do neochoty obou partnerů v jednání pokračovat nebo k podpisu koaliční smlouvy se připojit,“ řekl Macura.

Proto se hnutí ANO, Piráti a lidovci rozhodli, že uzavřou jen trojkoalici. Macura ale nevyloučil, že by ještě mohli čtvrtého člena přibrat. „Jsme si jisti, že zvládneme ve třech celé volební období, ale nezavíráme se,“ řekl Macura. Rada by se podle něj mohla i znovu rozšířit na 11 míst.

‚Kontinuálně jsme ustupovali‘

Nechtěl komentovat jednání s Ostravakem, která podle něj byla nejsložitější. „Musím říct, že kdyby se splnilo jenom to, na čem jsme byli domluveni včera o půl osmé večer, tak dneska koalice je podepsaná ve čtyřech. Musím jednoznačně říct, že jsme to byli my, kteří tři týdny kontinuálně ustupovali novým a novým požadavkům,“ řekl Macura.

V Karlových Varech povládne koalice ANO, Karlovaráků a ODS. Město povede ředitelka hotelu Pupp

Číst článek

Dodal, že dál už ustupovat nechtěl. „Jestli je schopen někdo se spojit se svým úhlavním nepřítelem, jestli pan Lukáš Semerák (Ostravak) je schopen se spojit s panem Miroslavem Svozilem (ODS), proti kterému, říká, že vstoupil do politiky, tak v politice je možné úplně všechno,“ řekl Macura.

Nevyloučil, že ohledně ODS hrála roli i situace v Brně, kde občanští demokraté nakonec přes původní domluvu uzavřeli koalici bez hnutí ANO.

„Jestli mi někdo bude vyčítat, že jsme někoho obešli nebo podvedli, tak si rád vždycky pustím znova záznam z toho, jak komentoval pan Petr Fiala, předseda ODS, situaci v Brně slovy: ‚Taková je politika‘,“ řekl Macura.

Dodal, že vývoj v Brně mu přišel neuvěřitelný i na to, na co jsme v politice zvyklí. „Takže možná i proto jsme zintenzivnili jednání s Piráty,“ uzavřel.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme