Silný vítr v Česku komplikuje dopravu. Desetitisíce lidí jsou bez proudu, Brno uzavřelo hřbitovy

Česko v noci na úterý zasáhl silný vítr. Hasiči musejí odstraňovat stromy a větvě, které popadaly na silnice a železniční koleje. Na několika místech pak poškodil střechy domů. Bez proudu je podle firmy ČEZ zhruba 30 tisíc domácností. Brno kvůli hrozícímu nebezpečí padajících větví uzavřelo všechny hřbitovy ve městě. Výstraha před silným větrem trvá na většině území do odpoledne, na východě až do večera.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 9:30 30. 10. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silný vítr dál ohrožuje Česko (ilustrační foto)

Silný vítr dál ohrožuje Česko (ilustrační foto) | Zdroj: HZS Pardubického kraje

Dotčeny jsou desítky železničních spojů, na některých místech je zavedena náhradní autobusová doprava.

Časně ráno bylo zablokovaných mnohem více tratí, hasiči ale už stromy z kolejí odstranili a provoz byl na řadě míst obnoven. Kompletní přehled omezení je aktualizován na internetových stránkách Českých drah.

S komplikacemi musí počítat i řidiči, protože stromy leží také na silnicích. Ve Zbořeném Kostelci na Benešovsku spadla větev na autobus, nehoda se ale obešla bez zranění.

U obce Kratonohy na Královéhradecku vítr převrátil návěs nákladního auta, silnice na Roudnici je neprůjezdná. Převrácený vlek nákladního auta zablokoval také silnici u Heřmanova Městce.

Česko má za sebou nejteplejší říjnovou noc v historii. V Mošnově naměřili 19,8 stupně

Číst článek

„V současné době eviduje dispečink ČEZ Distribuce přes šest desítek poruch na vedení vysokého napětí, další desítky pak na nízkém napětí,“ sdělila kolem šesté hodiny ranní mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

Nejhorší situace je podle ní v okresech Benešov, Kutná hora, Vsetín, Šumperk, Chrudim a Havlíčkův Brod. Bez proudu je mnoho domácností i na severu Čech na Děčínsku a Českolipsku.

„Do terénu okamžitě vyjížděli pracovníci poruchových čet, pracují na odstranění poruch a dodávek elektřiny. Nejčastější příčinou poruch je pád stromů a větví do vedení,“ uvedla mluvčí.

„Nejklidněji je naopak na západě Čech, tedy v Plzeňském a Karlovarském kraji,“ doplnila pak Holingerová pro Radiožurnál. Firma podle ní kvůli výstraze meteorologů navýšila už v pondělí počty pracovníků v terénu, na distribučním call centru i dispečinku.

Silný vítr v krajích Česka

Na Vysočině vyvracel silný vítr stromy, někde poškodil i střechy domů. Střechu utrhl například z rodinného domu ve Věži na Havlíčkobrodsku.

„Část střechy skončila na vozovce,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Zajistit poškozenou střechu hasiči pomáhali také v jihlavské ulici Znojemská. Hasiči zasahovali u více než 130 událostí. Nikdo při nich nebyl zraněn.

Popadané stromy ztěžují provoz na několika tratích na Havlíčkobrodsku. Ve směru z Havlíčkova Brodu na Pardubice je přerušená vlaková doprava v úsecích Havlíčkův Brod - Rozsochatec a Ždírec nad Doubravou - Hlinsko v Čechách. Kvůli překážce na trati nejezdí vlaky ani mezi Ledčí nad Sázavou a Vlastějovicemi. Dráhy zajišťují náhradní autobusovou dopravu.

Hasiči Středočeského kraje v noci na úterý vyjížděli kvůli větru nejméně osmdesátkrát, nejvíce postiženým okresem je Kutná Hora. Právě na Kutnohorsku hasiči vyjížděli kromě stromů také k uvolněným střechám.

Vítr způsobil škody také na Benešovsku, Kolínsku nebo v okrese Praha-východ. Naopak na Kladensku nebo Rakovnicku nevyjížděli hasiči v noci ani jednou, řekl mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík.

Bez elektřiny je ve Středočeském kraji tisícovka domácností. Nejhorší situace je na Kolínsku, energetici poruchy odstraňují také na Benešovsku, Kutnohorsku nebo Mladoboleslavsku. Podle mluvčí ČEZ Soni Holingerové by měly být dodávky elektřiny během dne obnoveny.

Silný vítr zasáhl i Jihomoravský kraj. Správa hřbitovů města Brna kvůli nebezpečí padajících větví uzavřela všechny hřbitovy ve městě. Opatření zůstane platné do odvolání, uvedla Radka Loukotová z tiskového střediska brněnského magistrátu.

Opatření podle Loukotové vychází z varování Českého hydrometeorologického ústavu. „O možném zavření hřbitovů Správa hřbitovů města Brna informovala v pondělí. Vzhledem k vyšší návštěvnosti hřbitovů v předdušičkovém období a nebezpečí, že vítr bude lámat větve stromů, dnes k uzavření skutečně přistoupila,“ uvedla Loukotová.

Starší ženu na Ústředním hřbitově v Brně minulý týden ve čtvrtek vážně zranila poryvem větru odlomená větev ze stromu. Žena utrpěla mnohočetná poranění, záchranáři ji převezli do nemocnice. Neštěstí vyšetřuje i policie.

Popadané stromy a polámané větve musejí hasiči odstraňovat po nočním větru i v Moravskoslezském kraji. Nejhorší je situace na Frýdecko-Místecku a Bruntálsku. Hasiči vyjížděli likvidovat následky počasí více než padesátkrát.

Podle mluvčího hasičů Lukáše Poppa nelze vyloučit, že hlavně v horských oblastech může mít vítr stále dostatečnou sílu na to, aby lámal stromy.

Bez proudu bylo ráno zhruba 5000 domácností. „V Moravskoslezském kraji je aktuálně devět poruch na vysokém napětí. Bez proudu je zhruba 5000 odběratelů. Nejvíce z nich je na Bruntálsku a potom také na Třinecku,“ řekl mluvčí ČEZ Vladislav Sobol.

Hasiči v Pardubickém kraji museli zasahovat více než 150 událostí, aby odstranili následky silného větru. Rychlost větru dosahovala v nárazech až 90 kilometrů v hodině.

V Hlinsku na Chrudimsku hasiči likvidovali strom, který spadl na dráty elektrického vedení, ale i následný požár stromu od jiskřícího vedení. Sami byli v ohrožení, když jim spadlo několik stromů za hasičské auto.

V Lázních Bohdaneč najel kamion na ulomenou větev, událost se obešla bez zranění. Zhruba o hodinu později najel ve stejném městě osobní vůz do spadlého stromu.

V Hlinsku zajišťovali hasiči střechu objektu. V Chroustovicích na Chrudimsku spadlo několik stromů i sloup elektrického vedení. V Chrudimi hořela trafostanice, v Litomyšli hasiči zabezpečovali utrženou lepenkovou střechu z objektu. Lepenka spadla na zaparkované osobní auto.

Hasiči v Královéhradeckém kraji zasahovali v souvislosti se silným větrem u více než 30 případů. Nejvíce práce měli na Hradecku, Rychnovsku a Trutnovsku. U Kratonoh na Hradecku vítr převrátil vlek nákladního auta. K dalšímu převrácenému nákladnímu vozidlu vyjeli hasiči do Libišan na Hradecku.

Popadané stromy na komunikacích, přerušení elektrického vedení, ale i u volněné plechy na střechách má na svědomí silný vítr, který již několik hodin zaměstnává hasiče v Olomouckém kraji. Zasahují ve všech pěti okresech kraje, nejvíce práce mají na Olomoucku. Dosud mají na kontě přes 40 zásahů.

V Olomouci hasiči zasahovali na třech místech kvůli uvolněné plechové střešní krytině, v Jílové, Lafayettově a Hlušovické ulici.

„V jednom případě se také uvolnily plechy v Žerůvkách na Olomoucku. Zde hasiči zajistili část krytiny na čerpací stanici. Uvolněné padající tašky z domu zajišťují aktuálně hasiči v Uničově v ulici Hrdinů," doplnil mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Silný vítr se prohnal také Libereckým krajem. Na Frýdlantsku od rána nejezdí vlaky na dvou tratích, a to konkrétně z Liberce na Frýdlant a z Frýdlantu na Černousy.

Kvůli spadlému stromu je pak neprůjezdná silnice třetí třídy u Hodkovic nad Mohelkou na Liberecku. „Nemáme hlášené žádné poškození střech ani aut,“ dodala mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Pavlína Bílková

Bez elektřiny zůstaly stovky domácností hlavně na Liberecku a Jablonecku, ale také na některých místech Českolipska a Semilska.

Výstraha meteorologů

Výstraha před silným větrem platí na většině území do odpoledne, na východě pak až do 20 hodin. Vítr může mít podle meteorologů v oblasti Českomoravské vrchoviny a hor na severu Čech v nárazech rychlost až 90 kilometrů za hodinu.

Na hřebenech hor dosáhne až 110 kilometrů za hodinu, což na mezinárodní stupnici síly větru odpovídá druhému nejvyššímu stupni, vichřici.

Podívejte se na video České televize z pondělního večera: 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme