Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Unikátní objev na Borneu. Stěnu jeskyně zdobí 40 tisíc let stará malba

8. listopadu 2018
09:00

V odlehlé jeskyni v Indonésii bylo nalezeno zatím nejstarší vyobrazení podoby zvířete. Rudá silueta tvora podobného býku je stará nejméně 40.000 let, a je tak o něco starší než podobná kresba nalezená v jeskyních ve Francii nebo Španělsku. Napsal to ve svém posledním vydání časopis Nature.

Dosud se věřilo, že jako první podobu zvířat ztvárnili naši předkové v Evropě, ale nález v Indonésii a dřívější objevy v jihovýchodní Asii tuto hypotézu zpochybňují, píše se v článku. Jeskyně na Borneu jsou jako místo prehistorických maleb známé od 90. let minulého století. Stáří většiny vyobrazení ale není možné určit.

Obraz býka je velký půldruhého metru. V jeho blízkosti byl nalezen obrys ruky a scény s lidskými bytostmi. Na mladších obrazech, starých asi 14.000 let, jsou v jeskyni patrná vyobrazení tančících nebo lovících lidí.

 

Před 40.000 lety byl dnešní ostrov Borneo spojen s asijskou pevninou. Ve stejné době přišli první moderní lidé do Evropy. Jejich nejstarší malby vědci datují do doby před 33.500 až 37.000 lety. Úplně nejstarší skalní malby byly nalezeny v Africe. Jde o abstraktní obrazce. 

Zobrazit celou diskusi