Hasiči po 21 hodinách uhasili požár haly v Letech. Na místě zůstane dobrovolná jednotka a také policie

Hasiči v neděli kolem 17. hodiny dohasili halu s elektroodpadem v Letech u Prahy. Hořela od soboty, oheň dostali pod kontrolu v neděli časně ráno. Na místě zůstanou do rána hasiči z dobrovolné jednotky a také policie, protože vyšetřování není dokončené. Povolaný statik nařídil demolici. Ještě v neděli dopoledne hasiči doporučovali kvůli zápachu spáleniny nevětrat, později opatření v Praze zrušili.

Aktualizováno Lety (Aktualizováno: 18:35 11. 11. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hala je velká zhruba 70 krát 40 metrů, při požáru se propadla střecha

Hala je velká zhruba 70 krát 40 metrů, při požáru se propadla střecha | Foto: Martin Vondra | Zdroj: HZS Středočeského kraje

Hašení haly s 600 tunami elektroodpadu skončilo kolem 17.00. Jak oznámili hasiči, nikdo se při zásahu nezranil. Podle mluvčího středočeských hasičů Jaroslava Gabriela zůstane v noci na místě dobrovolná jednotka a také policie. V pondělí dorazí krajský vyšetřovatel požárů, který bude zkoumat vznik ohně. 

Pražští hasiči zrušili v Praze opatření týkající se zápachu, žádné nebezpečí obyvatelům nehrozí. „Chemici v okolí haly nenaměřili žádné škodliviny, obyvatelé v hlavním městě mohou znovu větrat,“ řekl před třetí hodinou odpolední redakci iROZHLAS.cz mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. 

Zápach po požáru v Letech u Prahy bude mizet jen pomalu, rozptylové podmínky jsou mírně nepříznivé

Číst článek

Nejprve hasiči vyhlásili doporučení nevětrat jen pro některé pražské části, ještě dopoledne ho ale změnili. „Po další konzultaci a opakovaném hlášení občanů bylo doporučení nevětrat rozšířeno na celou Prahu,“ uvedl dříve Kavka. 

Z místa stoupal během noci hustý toxický kouř, podle mluvčího středočeských hasičů Jaroslava Gabriela se ale díky příznivým podmínkám šířil do neobydlené oblasti. Během neděle se ale změnilo počasí, vítr se začal otáčet a rozšířil se na okolní obce a Prahu.

V hale se zpracovával kovový odpad, předběžná škoda jen na uskladněném materiálu činí pět milionů korun, konečná škoda ale bude vyšší. V hale v době požáru nikdo nebyl, nikdo se nezranil.

Hasičům na místě pomáhá množství speciální techniky, jako například velkoobjemové kontejnerové čerpadlo s výkonem 4250 litrů za minutu, které pomáhá dopravovat vodu z více než 900 metrů vzdálené řeky Berounky.

Povolán byl tankovací kontejner ze stanice Rakovník, který doplňuje naftu do cisteren. Na místo dorazila speciální těžká technika ze záchranného útvaru ve Zbirohu. Likvidace požáru se dá očekávat dnes večer, nebo až v pondělí dopoledne.

Hala je velká zhruba 70 krát 40 metrů a při požáru se propadla střecha. Po uhašení se bude muset budova podle statika zbourat. „Velitel zásahu na místo povolal statika, který posoudil statickou bezpečnost objektu a rozhodl o jeho demolici. To znamená, že po uhašení požáru bude následně řešena demolice,“ říká Gabriel.

Požáry v Kalifornii mají už 25 obětí a dál se šíří. Záchranáři hledají desítky lidí

Číst článek

Před 6.00 začali hasiči provádět demoliční práce, využívají k tomu speciální Tatru s rypadlem, která přijela ze Zbirohu.

„Zásah probíhal nepřetržitě a s maximálním nasazením od 19.50 do 7.15, nyní je krátce přerušen, probíhají přípravné práce s těžkou technikou, následně dojde ke střídání hasičů a obnovení hašení,“ řekl Gabriel.

Z místa stoupá hustý dým, který je podle Gabriela toxický, obyvatele ale neohrožuje. „Velitel zásahu dne rozhodl o žádných opatřeních z hlediska evakuace, a je to z toho důvodu, že se hala nachází na okraji obce Lety a zplodiny se v tento okamžik šíří mimo zabydlenou oblast,“ popsal pro Radiožurnál Gabriel.

Na místo dorazila chemická laboratoř z Kamenice, která měří kvalitu ovzduší. Pracovníci chemické laboratoře se zabývají také hasební vodou, která uniká do kanalizace a je kvůli kontaktu s elektronikou kyselá.

Podle Gabriela během dnešního dne odebrala chemická laboratoř vzorky z řeky Berounky, vodu kontroluje od soutoku s Vltavou v Praze až k Letům. Výsledky rozborů by mohly být známé během pondělí. "Nedošlo ale k úhynu ryb, takže nepředpokládáme žádné velké komplikace v této oblasti," řekl Gabriel.

Policie kvůli požáru uzavřela ulici Karlštejnská. Na místo dorazil také Český červený kříž, který poskytuje týlové zázemí.

Hasiči rozeznávají čtyři poplachové stupně, nejzávažnější je čtvrtý, který bývá vyhlašován jen při mimořádných situacích.

Vendula Bartoňková, Dominika Kubištová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme