Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemřel vyšetřovatel Mácha (†95). Estébák, který umučil faráře Toufara

Autor: Mii - 
15. listopadu 2018
15:45

Před několika týdny zemřel bývalý vyšetřovatel Státní bezpečnosti Ladislav Mácha. Informaci, kterou přinesl týdenník Euro, se podařilo potvrdit až nyní. Mácha, který se dožil 95 let, byl jedním z aktérů brutální smrti číhošťského kněze Josefa Toufara v 50. letech minulého století. Umučení Toufara je vedle procesu s Miladou Horákovou považováno za jeden z nejhorších případů zločinnosti minulého komunistického režimu.

Mácha zemřel 30. září, žil v Českých Budějovicích. Narodil se ovšem ve Višňové u Příbrami a za války působil jako protinacistický odbojář, který spolupracoval se sovětskými zpravodajskými výsadky na Podbrdsku. Po válce, na přelomu čtyřicátých a padesátých let, pracoval jako velitel Instruktážní skupiny Státní bezpečnosti.

Kněze umučil k smrti

Ze své pozice se Mácha dostal k případu číhošťského kněze Josefa Toufara a dalších lidí, kteří figurovali v tzv. číhošťském zázraku. Šlo o událost z roku 1949, kdy se během adventního kázání faráře Toufara údajně pohnul na stěně kostela půl metru vysoký kříž. Mělo to vidět zhruba 20 lidí.

Jelikož šlo o neobvyklý jev, malá obec postupně začala nabývat na popularitě, sjížděli se do ní zvědaví lidé. Místo navštívil i želivský opat Vít Tajovský, kterého později Mácha také vyšetřoval. Komunistický režim nejdříve incidentu nevěnoval pozornost, ale postupně mu zvýšený zájem o katolickou církev začal vadit. Toufara obvinil, že zázrak zinscenoval, a zatkl jej.

Kněz se dostal do vězení ve Valdicích, kde jeho vyšetřování převzal právě Mácha. Vyšetřovatel StB se podílel na jeho brutálním týrání, kterým z něj chtěl vynutit přiznání. Toufar nakonec pod tlakem podepsal vykonstruovaný spis, kde potvrdil, že s křížem pohnul, ale historici výpověď zpochybnili. Toufar nakonec zemřel na následky zranění způsobených mučením.

Trest přišel až v 90. letech

Mácha za jeho postup v případu Toufara dostal od svého nadřízeného důtku a byl přeřazen do školícího odboru ministerstva vnitra. Během svého působení na úřadu vystudoval právnickou fakultu a byl povýšen na hodnost kapitána.

Z ministerstva byl v roce 1963 vyhozen a chvíli působil v zahraničním obchodu. V roce 1968 byl kvůli smrti kněze Toufara krátce zatčen a pobyl 14 dní ve vazbě, nakonec ale byly jeho činy prohlášeny za promlčené a policie jej propustila.

Znovu se Máchou a jeho rolí v mučení faráře zabýval až Úřad pro dokumentace a vyšetřování zločinu komunismu v 90. letech. Obvodní soud na Praze 6 jej shledal vinným a odsoudil jej na 5 let vězení nepodmíněně. Bývalý hodnostář StB se odvolal, Městský soud v Praze ale rozsudek obvodního soudu potvrdil. Zároveň mu trest snížil na dva roky nepodmíněně.

Do vězení Mácha nenastoupil a skrýval se. Policie jej vypátrala až v roce 2002, kdy jej již v pokročilém věku odvezla do ruzyňské věznice. Po uplynutí půlky trestu byl podmínečně propuštěn na svobodu.

Do konce svého života Mácha tvrdil, že jeho skutky byly vykonány pro dobro komunistického režimu. „Řídil jsem se rozkazy svého velitele a soudruha prezidenta Gottwalda a mým úkolem bylo ochraňovat socialistickou společnost od nekalých živlů,“ uvedl dříve pro Aktuálně.cz.

LadyAnn ( 17. listopadu 2018 15:47 )

Nelidská zrůda bez svědomí si žila 30 let v demokracii.

petrw ( 17. listopadu 2018 07:27 )

takove brutality neokusili ani dnesni hnusni vrazi! ti by zaslouzili denne je rezat motorovou pilou

PPP150W ( 15. listopadu 2018 20:27 )

Nic jsem nenašel. Můžete to nějak přiblížit? Kdy a pod jakou šibenicí? Pokud vím, tak Brožová zemřela 15.1.2015 přirozenou smrtí. Tuším, že si pletete oběť s vrahem. „Padám, padám, tento boj jsem prohrála, odcházím čestně. Miluji tuto zem, miluji tento lid, budujte mu blahobyt. Odcházím bez nenávisti k vám. Přeji vám to, přeji vám to...“ to jste měl na mysli? Poslední údajná slova Milady Horákové?

ja-stana ( 15. listopadu 2018 16:53 )

Ty seš blbá až to tříská vratama. Popravit je nechal soud, prokurátorka rozsudek nevynesla.

Zobrazit celou diskusi