České basketbalistky deklasovaly Švýcarsko a postoupily na mistrovství Evropy

České basketbalistky si zajistily účast na mistrovství Evropy v příštím roce. Po vítězství 88:53 ve Švýcarsku vedou kvalifikační skupinu G s pěti výhrami z pěti zápasů a o postup už nemohou přijít ani v případě středeční porážky v závěrečném duelu v Belgii. Pak by byly mezi šesti nejlepšími týmy na druhých místech.

Fribourg/Švýcarsko Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká basketbalistka Kateřina Elhotová

Česká basketbalistka Kateřina Elhotová | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

Svěřenkyně trenéra Štefana Svitka si zahrají mezi evropskou elitou potřinácté za sebou. Chyběly jen při rozdělení Československa v roce 1993, kdy vybojované místo v kvalifikaci obsadily Slovenky.

V roce 2005 Češky šampionát vyhrály, loni v domácím prostředí skončily jedenácté. Příští rok se ME uskuteční na přelomu června a července v Srbsku a Lotyšsku.

Postup na mistrovství světa? Největší úspěch mužského basketbalu, ze kterého u nás může těžit celý sport

Číst článek

„Česko patří na mistrovství Evropy a jsem ráda, že jsme se tam udržely a doufám, že tím to pro nás nekončí,“ řekla kapitánka Kateřina Elhotová. „Splnili jsme cíl, který jsme měli. Jsme spokojení, že vedeme skupinu, i když nás čeká ještě těžký zápas v Belgii, ale ten naštěstí z pohledu postupu už nebude nic řešit. Šli jsme od zápasu k zápasu, každý byl pro nás klíčový a vyšlo z toho pět výher,“ radoval se trenér Svitek.

Češky ve Švýcarsku potvrdily roli favoritek. V první čtvrtině s nimi ještě domácí hráčky držely krok, ale na začátku druhé části odstartovala Karolína Elhotová povedenou pasáž (14:2), po které Češky odskočily až na rozdíl 20 bodů a zápas kontrolovaly.

Trenér Svitek mohl rozložit zátěž na celý tým a pošetřit síly opor na zápas v Belgii, kde se bude hrát o prvenství ve skupině. První minuty v soutěžním utkání za národní tým si připsala i Sarah Beránková.

Nejlepší střelkyní byla Karolína Elhotová s dvaceti body. K tomu přidala čtyři doskoky, čtyři asistence i čtyři zisky a byla nejužitečnější hráčkou utkání. Její starší sestra Kateřina přidala 15 bodů, Alena Hanušová 16 a rozehrávačka Lenka Bartáková, jež dirigovala hru v klíčové pasáži ve druhé čtvrtině, se blýskla deseti asistencemi.

„Vyhrály jsme o 30 bodů a byl to jednoznačný zápas, i když byl soupeř pro nás takový nevyzpytatelný. Ale zvládly jsme to v klidu,“ řekla Kateřina Elhotová. „Zápas s Belgií sice už nic neřeší, ale i tam budeme chtít předvést dobrý výkon. Nesmíme k tomu přistoupit laxně, mohly bychom dostat bodovou nálož. Budeme si chtít udržet čest a zakončit to s dobrým pocitem,“ dodala ke středečnímu zápasu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme