Předložený plán brexitu nemá alternativu, tvrdí britská premiérka

Britská premiérka Theresa Mayová nevidí žádnou alternativu k plánu odchodu Británie z Evropské unie, který předložila v tomto týdnu. Premiérka to napsala v komentáři v listu The Sun. Někteří z jejích ministrů chtějí, aby návrh brexitové dohody změnila. Podle irského ministra zahraničí Simona Coveneyho stoupenci vyjednání nové dohody o brexitu nežijí v reálném světě. Dohoda podle něj nebude znovu otevřena pro další jednání.

Londýn / Dublin Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská premiérka Theresa Mayová

Britská premiérka Theresa Mayová | Foto: Henry Nicholls | Zdroj: Reuters

„Žádný alternativní plán na stole neleží. Neexistuje žádný jiný přístup, na němž bychom se s unií mohli dohodnout,“ napsala Mayová. „Pokud poslanci dohodu zamítnou, jednoduše nás postaví zpět na začátek. To by znamenalo další rozpory, další nejistotu a neschopnost naplnit hlasování britských občanů.“

Mayová nyní bojuje o záchranu návrhu dohody před hlasováním v parlamentu po rezignaci několika ministrů a otevřeným výzvám k jejímu odstoupení ze strany kritiků navrhované brexitové dohody, která podle některých činí z Británie vazalský stát.

Novým ministrem pro brexit se stal Stephen Barclay. Jednání s unií ale povede sama Mayová

Číst článek

Euroskeptičtí členové kabinetu, včetně ministra obchodu Liama Foxe a ministra životního prostředí Michaela Govea, na Mayovou tlačí, aby návrh brexitové dohody změnila. Většina komentátorů má za to, že podoba dohody o brexitu zkorigovat už nepůjde.

Nová dohoda ‚není reálná‘

Probrexitoví ministři ve vládě premiérky Theresy Mayové podle irského ministra zahraničí Simona Coveneyho nežijí v realitě, pokud si myslí, že dokážou znovu vyjednat takzvanou rozvodovou smlouvu, na které se Londýn s Evropskou unií dohodl minulý týden.

„Představa, že teď, po dvou letech jednání, čtyři nebo pět kabinetních ministrů může nějak vyjednat jiný výsledek a shodnout se na něm, a pak očekávat, že EU se pod to jenom podepíše, myslím, že to není z reálného světa,“ prohlásil Coveney na každoroční konferenci své strany Fine Gael.

Váhající britští ministři by podle Coveneyho měli raději usilovat o ovlivnění politické deklarace o budoucích vztazích, která je stále předmětem jednání mezi Londýnem a Bruselem.

Mayová zveřejnila návrh rozvodové dohody s EU ve středu. Třebaže opakuje, že předložený dokument o 585 stranách je tím nejlepším, co mohl Londýn s Bruselem dojednat, z vlády v následujících dnech odešli dva ministři – včetně ministra pro brexit Dominica Raaba – a několik dalších členů kabinetu.

Podle vyjednaného návrhu by Británie přestala podléhat pravidlům EU s koncem roku 2020. Dohoda dále mimo jiné stanovuje, kolik má Británie zaplatit EU peněz a detaily týkající se přechodného období i občanských práv.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme