Gerloch Zemanovu nabídku na ústavního soudce neodmítne. ‚K návrhu se kloním kladně,‘ říká

Prezident Miloš Zeman nabídl kandidaturu na ústavního soudce právníkovi Aleši Gerlochovi. Prorektor Karlovy univerzity Gerloch to řekl Radiožurnálu. S prezidentem se ve středu sešel na Pražském hradě. Kromě něj má Zeman v záloze ještě další dvě jména, která Gerloch potvrdil. Jedno z míst by se mělo uvolnit na Ústavním soudu koncem ledna.

Původní zpráva Praha (Aktualizováno: 19:57 22. 11. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Právník Aleš Gerloch na snímku s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským

Právník Aleš Gerloch na snímku s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským | Foto: PETR TOPIČ / MAFRA | Zdroj: Profimedia

Ústavní právník Aleš Gerloch nabídku prezidenta předběžně přijal.

Ústavní soudce Musil zvažuje rezignaci, ze zdravotních důvodů by mohl odejít v lednu

Číst článek

„Samozřejmě se kloním kladně k tomu návrhu, ale potřebuju si ujasnit ještě některé souvislosti osobní a pracovní,“ řekl Radiožurnálu. Reakci hradu redakce zjišťuje.

Gerloch chce dál zároveň působit na právnické fakultě Karlovy univerzity. Na Ústavním soudu by mohl nahradit Jana Musila, který se ke konci ledna chystá skončit ze zdravotních důvodů. Až pak může prezident poslat návrh na jmenování nástupce senátorům.

„Pokud kandidát nezíská potřebný počet hlasů, prezident předkládá Senátu nový návrh,“ vysvětluje mluvčí Senátu Eva Davidová.

Dalšími kandidáty prezidenta jsou Libor Vávra, předseda městského soudu v Praze a Roman Fiala, místopředseda Nejvyššího soudu. O něm jako první informoval server info.cz.

‚Obrovská pocta‘

Libor Vávra řekl, že by případnou nabídku nejspíš přijal. To je obrovská pocta pro právníka kandidovat na takovou pozici, to se snad ani nedá odmítnout.“ 

Místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala by nabídku zvážil. Ústavní soud má 15 členů a v součanosti je kompletní. Mandát soudců je desetiletý. Naposledy Senát schválil kandidáta prezidenta Zemana v roce 2015.

Problémy při obměně instituce měl bývalý prezident Václav Klaus. Senátoři řadu jeho kandidátů odmítali. V roce 2004 počet soudců klesl na 11, což instituci částečně paralyzovalo. Ústavní soud mimo jiné rozhoduje o rušení zákonů či stížnostech proti nezákonným zásahům úřadů.

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme