Hlasování o nedůvěře
Babišova vláda přežila, ČSSD odešla ze sálu

23.11.2018 08:30 Aktualizováno 23.11. 21:07

On-line

  • 08:22
    Miloš Zeman.
  • 08:23

    Čtyři měsíce vydržela vláda Andreje Babiše. Dnes ji čeká další hlasování o její nedůvěře. Opozice ho vyvolá na základě vývoje kauzy Čapí hnízdo. Pro svržení současného kabinetu potřebuje 101 hlasů, na které však pravděpodobně nedosáhne.

  • 08:29

    Před samotným hlasováním se ještě scházejí poslanecké kluby. Týká se to ANO, SPD, KDU-ČSL a také KSČM, jejichž schůzku má navštívit také premiér Andrej Babiš.

  • 08:39
    TOP 09

    "Krok ČSSD považujeme za pokrytecký," uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Reagoval tím na rozhodnutí sociálních demokratů, kteří před hlasováním opustí sál.

  • 08:49
    ODS

    "Politiku KSČM dnes nelze odlišit od politiky Andreje Babiše. Co se týče ČSSD, jejich politiku nechápe nikdo, asi oni sami," uvedl předseda ODS Petr Fiala. Jeho strana podle něj udělala, co je nutné. Vyzvala Babiše k demisi a poté se vyslovila nedůvěru.

  • 08:55
    ANO.

    "Jednoznačně stojíme ze vládou i premiérem. Vyzvali jsme Andreje Babiše, aby dál bojoval a úspěšně vládl," řekl na tiskovém brífinku místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

  • 08:56
    ANO.

    Faltýnek: "Jsme přesvědčeni, že opozice 101 potřebných hlasů nezíská."

  • 08:58
    ANO.

    "Vláda bez premiéra Andreje Babiše neexistuje," smetli dotaz ze stolu Faltýnek a poslanec Jan Volný.

  • 09:08

    Schůze začala. Na programu je jediný bod - vyslovení nedůvěry vládě.

  • 09:13
    ODS

    "V případě, že nevyslovíme důvěru vládě, jak si představujeme, že budou věci dál fungovat? Chceme převzít odpovědnost za všechny důsledky? Na tuto otázku si musíme odpovědět. Máme tady střet zájmů, jaký jsme si nedonedávna ani nedovedli představit. Naší ústavní povinností je chránit integritu ústavní funkce předsedy vlády. V tomto případě před ním samotným," uvedl na začátku schůze předseda ODS Petr Fiala.

  • 09:20
    ODS

    Fiala: "Kolik lidí v republice uvěří, že vyšetřování budou nestranná? Že nebyly nikým a ničím ovlivněny? V případě, že jde o předsedu vlády, nebo je mnohem pravděpodobnější, že se tady rozšíří pochybnosti. A to bez ohledu na to, jestli bude odsouzen, nebo ne. Když se baví o 'účelovce', hovoří jako obviněný, což by bylo pochopitelné, nebo jako premiér?"

  • 09:24
    ODS

    Hlasujeme o ústavní pozici předsedy vlády, řekl dále Fiala. Podle něj je nešťastné, že se rok a půl musí řešit trestní stíhání Babiše. Hlasování o nedůvěře je prý jediné odpovědné jednání vůči státu.

  • 09:25
    Andrej Babiš

    K mikrofonu míří premiér Andrej Babiš.

  • 09:28
    Andrej Babiš

    Andrej Babiš: "Pochopili jste, co se tady za poslední dva týdny stalo? Dva novináři se tady pokusili shodit vládu tím, že zneužili mého syna. Lhali, neověřovali a zamlčovali fakta. Ublížili mé rodině. Někteří z vás na to skočili. Nejen vy, ale i média. Naháněli mě jako lovnou zvěř. Člověka, který nechal unést svého syna. O mém synovi věděla policie i Interpol. Doufám, že dnes všichni chápete, že můj syn byl na Krymu na výletě. Potkal tam přítelkyni, se kterou je zasnoubený, za což jsem strašně rád."

  • 09:31
    Andrej Babiš

    "Zmizelý syn - lež. Nedobrovolné držení - lež. Tyhle lži měly jasný cíl: pád vlády. Nepřijde vám to strašné? Navíc ve chvíli, kdy jsem byl v Palermu a nemohl jsem se bránit. Proto jsem to celé nazval 'puč Palermo'. Už tak vyhrocená situace se ještě zhoršila. Kvůli dvěma novinářům se na Národní třídě vyhazovaly květiny do koše. Všichni mě zase odsoudili a chtěli, abych odstoupil. Proč jsem to neudělal? Pravda je na mé straně," pokračoval premiér.

    Babiš řekl, že on jako první své děti nevytáhl do diskuze, byli to prý novináři, na což reagovali někteří poslanci nesouhlasně.

  • 09:35
    Andrej Babiš

    "Tady někdo zpochybňuje nemoc mého syna. S paní Protopopovou jsem se setkal a jedná se o dobrou a spolehlivou lékařkou. Moji odpůrci na sociálních sítích museli přiznat, že jsem měl pravdu. Syn je těžce nemocný schizofrenik. Snad jste se i vy novináři trochu dovzdělali. Už víte, co to obnáší." Babiš dále poděkoval Ditě Protopopové, která ošetřovala syna premiéra.

  • 09:39
    Andrej Babiš

    Babiš pokračuje: "Nebylo snadné najít opatrovníka, takže jsem poprosil Protopopovou o pomoc. Syna se ujal její manžel. Stali se kamarády. Můj syn s ním pracoval, trávil s ním volný čas i dovolenou. Vyjeli si na výlet do Ruska. A co jako? Novináři mají pocit, že můžou všechno. Syna pronásledovali. Proto akceptoval, že odjede z Česka, aby se jeho zdravotní stav nezhoršoval. Samozřejmě, že jsem nevěděl o každé návštěvě, ale věděl jsem, že si našel přítelkyni. Když teď někdo kvůli Krymu mluví o bezpečnostním riziku, musím se smát."

  • 09:42
    Andrej Babiš

    "Byl to únos? Podle mě neuvěřitelný dotaz. Kdo si myslí, že jsem nechal unést svého syna? To se všichni zbláznili? Děti jsou to nejcennější pro mě. V době, kdy můj syn napsal policii dopis o únosu, byl pan Protopopov v Praze, zatímco můj syn na Ukrajině. Opatrovník vše vypověděl na policii. Závěry byly jasné: únos se nestal," brání se dál Babiš.

  • 09:49
    Andrej Babiš

    "Sugestivní otázky, manipulace. Do toho natáčení v brýlích. Dokonce i lidé, co mě nemají rádi, mi píšou, že to už je moc. A co byl hlavní vzkaz? Ti reportéři nic nového neobjevili. Ve Švýcarsku je tajné natáčení trestné. Už jsme podali trestní oznámení. To samé by měla udělat doktorka Protopopová, která na základě tlaku odešla z Národního ústavu duševního zdraví. Když si to celé dám dohromady, musím hovořit o novinářských hyenách. Proč nehodlám odstoupit? Nebudu rezignovat na základě lživé reportáže. Můžeme vidět jednu z nejúspěšnějších vlád v naší historii. Pracujeme sedm dní v týdnu. Musím se smát, když někdo říká, že tahle kauza nás poškozuje v zahraničí. V životě k nám nechodilo tolik politiků, jako za naší vlády. Konečně jsme v zahraničí vidět i slyšet."

  • 09:57

Foto: ČTK , Roman Vondrouš

Autor: ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Premiér Andrej Babiš.

Spor mezi politiky
Soud: Babiš se má na schůzi omluvit Kalouskovi za své výroky

Premiér Andrej Babiš (ANO) se má na poslanecké schůzi i písemně omluvit poslanci Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) za výroky, které o něm pronesl při debatě ve... více

Premiér Andrej Babiš.

Volby v Bělorusku
Podle Babiše si Bělorusko zaslouží nové a transparentní volby

Aktualizováno 14.08. 09:08Premiér Andrej Babiš po dohodě s polským premiérem Mateuszem Morawieckým požádal představitele Evropské unie o urgentní svolání videokonference Evropské rady k... více

Premiér Andrej Babiš.

Hospodářství
Superhrubá mzda: ODS nabízí Babišovi pomoc s jejím zrušením

Zrušením superhrubé mzdy a zavedením patnáctiprocentní daně z příjmů by rozpočet podle výpočtů ODS přišel o 55 miliard korun, lidé by je ale do ekonomiky... více

Andrej Babiš.

Zdraví
Andrej Babiš: Musíme lidi vystrašit, aby mysleli na prevenci rakoviny

Česká republika se podle premiéra Andreje Babiše zaměří na prevenci rakoviny, lidi je podle něj třeba trochu vystrašit. Vzniknout by měl národní program boje... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 10/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov