40% İndirim
👀 👁 🧿 Kazançların açıklanmasının ardından tüm gözler +%4,56 artış elde eden Biogen üzerinde.
Yapay zekamız bunu 2024 mart ayında seçti. Bundan sonra hangi hisseler yükselişe geçecek?
Hisseleri Şimdi Keşfet

Çetinkaya: "İç talep azlığı ve sanayi üretimindeki düşüş iktisadi faaliyeti yavaşlattı"

Yayın Tarihi 30.11.2018 12:10
Güncelleme Tarihi 30.11.2018 12:10
© Reuters.

Investing.com - TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, 'Makroekonomik Görünüm ve Para Politikası' sunumunda küresel ve iç gelişmeleri değerlendirdi. Sunumda küresel olarak büyümede sınırlı bir yavaşlama olduğu ifade edilirken yurt içi gelişmelerde ise enflasyonun hedefe doğru kademeli düşeceği belirtildi. İktisadi faaliyetlerde yavaşlama olduğu ve özellikle sanayi üretimi ve iç talepteki azalmanın bu yavaşlamadaki en belirleyici unsurlar olduğuna dikkat çekti.

Küresel Gelişmeler

Küresel büyüme sınırlı bir yavaşlama eğilimine girmiştir.

Küresel para politikaları normalleşme sürecindedir.

Küresel piyasalarda oynaklık devam etmekte, ekonomi politikası belirsizliği yüksek düzeyini korumaktadır.

Portföy akımları dalgalı bir seyir izlemektedir.

İktisadi faaliyet ikinci çeyrekte dengelenme sürecine girmiştir.

Sanayi üretimine dair veriler iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın son çeyrekte belirginleştiğine işaret etmektedir.

Öncü göstergeler yavaşlamanın yurt içi talep kaynaklı olduğunu göstermektedir.

İhracatın büyümeye verdiği destek güçlü seyretmektedir.

Reel efektif döviz kuru yakın dönemde tarihi düşük seviyelerden bir miktar toparlanma göstermiştir.

Cari işlemler açığında belirgin bir iyileşme gözlenmektedir.

Enflasyon ve Para Politikası

Tüketici enflasyonu ve çekirdek enflasyon göstergeleri belirgin bir yükseliş göstermiştir.

Enflasyondaki artışta döviz kuru gelişmeleri belirleyici olmuştur.

Enflasyonun kademeli olarak hedeflere yakınsayacağı tahmin edilmektedir.

TCMB fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma gerçekleştirmiştir.

Eylül ayındaki parasal sıkılaştırmanın ardından uzun vadeli faizlerde belirgin bir düşüş gerçekleşmiştir.

Kredi-mevduat faiz farkı son dönemde azalma eğilimi göstermiştir.

Kredi büyümesi yavaşlamaya devam etmektedir.

Yakın dönem kredi büyüme eğilimi tarihsel ortalamaların altında seyretmektedir.

Genel Değerlendirme

Ekonomideki dengelenme eğilimi belirginleşmiştir.

► Dış talep gücünü korumakla birlikte, finansal koşullardaki sıkılaşma ve zayıf iç talebin etkisiyle iktisadi faaliyet yavaşlamıştır.
► TCMB fiyatlama davranışlarındaki bozulmayı sınırlamak amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapmıştır.
► Alınan koordineli önlemlerin de katkısıyla enflasyonun kademeli olarak hedeflere yakınsaması beklenmektedir.
► Enflasyon görünümünü etkileyen faktörler yakından izlenerek para politikası araçları fiyat istikrarı doğrultusunda etkin bir şekilde kullanılmaya devam edecektir.

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Son yorumlar

MİLLETİNE SIRTINI DÖNMÜŞ YABANCILARA NASIL YARANIRIM DİYE İŞ YAPAN ONA GÖRE KARAR ALAN SEN DEĞİLMİSİN SANA ENGEL OLMAYANLAR KİM?HALKINI KENARA İTİP FİRMALARIN BATACAĞINI BİLE BİLE FAİZLERİ TAVAN YAP YOK DOLAR DÜŞTÜ YOK ENFLASYON DÜŞTÜ MİLLET ALIŞVERİŞE GİTTİĞİ ZAMAN SENİN AÇIKLADIĞIN ENFLADYONU GÖREMİYOR.KİMDEN NEYİ SAKLAR KİMŞ KANDIRIYORSUNUZ BU PİYASANIN BU HALE DÜŞMESİNİ BENDE SEÇİMDE DEĞERLERLENDİRECEĞİM
Ayakta durabılmek için idlere baglamıslar ve Ak-it birliğini kurmuşlar
İd sulalesinden bozma dımdızlak. Akıllı ol
Firmaları batırdıktan sonra faiz indirsen ne yazar firmalar çöktü çöktü sen faiz tavan yaptıktan sonra sokaga çıkıp piyasayı gezdinmi odanda kahve içip karar vermeye benzemez türkiyede işçi çıkarmayan firma kalmadı işsizlik 16-17 görecek bu gidişle
Yüksek faizle biryere varamazsınız bunu benden iyi siz biliyorsunuz boyundurukları çıkarın! Okuduğunuz okul yaşadığınız tecrübe ne gerektiriyorsa onu yapın!! Bu ülkenin coğrafi konumu itibariyle ihracatı düşmez ancak merkez eliyle düşürülür bu faizle niçin borçlanalım merkeze borç veririm daha iyi vergi az kira derdi Yok maaş derdi yok stopaj yok niçin üretelim zarar edeceksek murat efendi!!! Bu dolar siz faiz yükseltiniz diyemi düştü yoksa ajan verildi diyemi ? Bunu sen bilmiyormusun? Fevkalede biliyorsun bilginle birlikte cesur olacaksın yoksa görünmez boyunduruğunu istedikleri yöne çekerler buda sana abi nasihatı olsun tabi kabul edersen!
Firmaları batırdıktan sonra faiz indirsen ne yazar firmalar çöktü çöktü sen faiz tavan yaptıktan sonra sokaga çıkıp piyasayı gezdinmi odanda kahve içip karar vermeye benzemez türkiyede işçi çıkarmayan firma kalmadı işsizlik 16-17 görecek bu gidişle
Piyasdaki TL dolaşımını yavaşlat hatta likit miktarını azalt sonrada batırdığının ekonominin sorumlusu olarak iç talep azlığı falan filan de. MB hergün repo hergün voipta döviz satmakla kuru baskılamakla uğraşacağına ekonomiyi canlandırmak için TL dolaşımını hızlandırsın. Yıl sonu verilerini makyajlamak ve kuru baskılamak suretiyle ekonomide pembe tablo çizmeye çalışmanın sonu büyük hüsran olur. Çünkü sorun sermaye piayslarının sorunu değil asıl sorun reel sektörde para dönmemesi. Seçim ayağına ekonominin içine iyice ediyorlar bu akılsız uyuglamalarla .YTD
Sanativiyi esnafı faizle batırtan adam
Faizleri indirince dolar hooo ytd :D
PARA'nın üretime sanayiye piyasaya girmesi için faizlerin kademeli olarak düşürülmesi gerekir.  Merkezde bunu tapacaktır.
Millet parayi faize yatirdi ne yatirim ne harcama
Muhtemelen faizleri indircekler
ne dedin anlamadimbirsey mi dedinboş boş konuşmana gerek yok
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.