Sníh a ledovka stále komplikují dopravu v Česku. Na Plzeňsku policie vyjížděla k 20 nehodám

Dopravu v Čechách nadále komplikuje ledovka a sníh. V ranních hodinách v sobotu nasněžilo mezi dvěma a šesti centimetry sněhu. Situace je stále nejhorší hlavně na západě Čech. V Plzeňském kraji v noci havarovalo přes 20 aut a některé tamní silnice jsou ještě teď špatně sjízdné, jak uvedla pro Radiožurnál policejní mluvčí Markéta Fialová.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopravu v Česku komplikuje ledovka. Na snímku je nehoda pěti osobních aut na dálnici D6 u Kynšperka nad Ohří

Dopravu v Česku komplikuje ledovka. Na snímku je nehoda pěti osobních aut na dálnici D6 u Kynšperka nad Ohří | Foto: PR/Facebook/Policie ČR | Zdroj: ČTK

Praha

Silnice včetně Pražského okruhu jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, mohou klouzat. Vyplývá to z informací silničářů. Podle policejního webu není momentálně v Praze nikde žádná nehoda. Kvůli havárii vody je ale až do konce týdne zavřená Spojovací ulice ve směru z Libně.

V sobotu by podle meteorologů mělo v Praze být zataženo až oblačno. V ranních hodinách platila stále výstraha před ledovkou. Nejvyšší teploty přes den dosáhnou jednoho až tří stupňů Celsia.

Pardubický kraj

Pardubický kraj v noci na sobotu a ráno zasáhlo slabé sněžení. Chemicky ošetřované silnice byly ráno mokré nebo se zbytky rozbředlého sněhu. Na některých silnicích nižších tříd ležela vrstva ujetého sněhu. Sněžilo hlavně na Chrudimsku, Orlickoústecku a Svitavsku. Meteorologové varovali před mrznoucím deštěm s tvorbou ledovky.

Pozor na ledovku. Meteorologové na západě Čech vyhlásili extrémní stupeň nebezpečí

Číst článek

Přes den by mělo být v Pardubickém kraji zataženo až oblačno, zpočátku se ještě dá místy čekat slabé sněžení. Během dne meteorologové očekávají od západu ubývání srážek. Teploty by se měly přes den pohybovat od minus dvou do plus jednoho stupně Celsia.

Královéhradecký kraj

V Královéhradeckém kraji v noci sněžilo a na řadě silnic leží rozbředlý sníh. Řidiči by měli jízdě věnovat zvýšenou opatrnost. Ojediněle by se v kraji mohl v sobotu objevit i mrznoucí déšť s tvorbou ledovky. Řidiči by si měli dát pozor i na mrznoucí mlhy. Teploty se ráno v kraji pohybovaly kolem minus pěti stupňů Celsia.

Hlavní silniční tahy byly v sobotu ráno většinou mokré. Nesouvislá vrstva sněhu například ležela na silnicích v Orlických horách.

Přes den by mělo být v hradeckém kraji zataženo až oblačno, zpočátku se ještě dá místy čekat slabé sněžení. Teploty by se měly přes den pohybovat od minus dvou do plus jednoho stupně Celsia. Na horách má slabě mrznout.

Vysočina

Na dálnici D1 a silnicích první třídy leží místy rozbředlý sníh. Ostatní silnice kryje nový sníh. Silnice jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Podle dispečerů Krajské správy a údržby silnic Kraje Vysočina začalo sněžit kolem půlnoci a napadlo několik centimetrů sněhu, nepršelo. V terénu bylo 101 sypačů, znovu shrnovat rozbředlý sníh vyrazily i ráno.

Přes den bude podle meteorologů na Vysočině zataženo. Do odpoledne bude na většině území sněžit. Postupně bude sněžení ustávat a oblačnost se může protrhat. Nejvyšší odpolední teploty se dostanou ke dvou stupňům Celsia. Večer mohou být někde mrznoucí mlhy.

Jihomoravský kraj

Silnice na jižní Moravě jsou  většinou sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Zhruba od 04.00 drobně sněží v některých částech kraje, na některých úsecích tak zůstává vrstva ujetého sněhu krytá posypem, silnice vyšších tříd a dálnice sypané solí jsou většinou se zbytky rozjěžděného sněhu. Teploty se pohybují pod nulou okolo minus čtyř stupňů, vyplývá z informací Brněnských komunikací a Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje.

Drobně sněží dosud ve většině kraje, nejvíce na Brněnsku. Podle předpovědi počasí mají v sobotu v kraji srážky od západu ustávat, ale celý den se bude teplota pohybovat mírně pod nulou.

Jihočeský kraj

Silnice na jihu Čech jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Přes noc napadlo několik centimetrů sněhu, někde déšť se sněhem. Podle dispečinku Správy a údržby silnic Jihočeského kraje pracovalo přes noc na silnicích všech 180 sypačů a traktory.

Nejvíc sněžilo v okolí Českého Krumlova, kdo napadla asi osmicentimetrová vrstva. Místy padal i déšť se sněhem. Silničáři silnice v noci ošetřovali solí i inertním posypem. Údržba pokračovala i poránu.

Někteří ptáci mění své zimoviště v závislosti na počasí. V nových lokalitách můžou způsobit škody

Číst článek

Podle meteorologů bude v sobotu v Jihočeském kraji zataženo, bude mírně sněžit nebo mrholit. Mrholení by někde mohlo namrzat. Nejvyšší denní teploty nepřekročí tři stupně Celsia.

Středočeský kraj

Na středočeských silnicích jsou zbytky rozbředlého sněhu, všechny hlavní tahy jsou po chemickém ošetření. I silnice nižších tříd jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Na některých místech regionu sněží nebo padá déšť se sněhem, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic.

S rozbředlým sněhem by měli řidiči počítat i na hlavních tazích, jízdu by měli přizpůsobit i místy snížené viditelnosti a mlze. Brzy ráno sněžilo například na Mladoboleslavsku nebo Mělnicku. Teploty v regionu se pohybují od minus pěti do minus jednoho stupně Celsia, je zataženo, místy fouká slabý vítr.

Plzeňský kraj

V některých částech Plzeňského kraje je nebezpečná ledovka. Během noci řešili policisté v kraji více než 20 dopravních nehod, většinou lehkých. Aktuálně mají řidiči největší problémy se sjízdností na Svaté Kateřině, na Domažlicku v okolí Klenčí pod Čerchovem, dále na Klatovsku v okolí Železné Rudy a v serpentinách v Plasích na severním Plzeňsku, informovala policejní mluvčí Markéta Fialová.

„Od vzniku námrazy se jedná o více jak 60 nahlášených dopravních nehod. Nejedná se o vážné dopravní nehody, ve většině případů řidiči havarují do příkopu, nedobrzdí nebo se dostanou do smyku,“ popsala Fialová.

Řidiči by podle ní měli především dodržovat bezpečnou vzdálenost mezi jednotlivými vozidly tak, aby včas mohli reagovat i s podstatně delší brzdnou dráhou.

Výstraha meteorologů na extrémní stupeň nebezpečí v souvislosti s ledovkou platí na většině území Plzeňském kraje do sobotních 08.00.

Karlovarský kraj

Silnice v Karlovarském kraji jsou s opatrností sjízdné, jsou již po chemickém ošetření. Mrznoucí srážky na většině území kraje ustaly, přesto stále hrozí ledovka nebo náledí.

Od pátku, kdy se staly desítky dopravních nehod a ledovka na několik hodin opakovaně paralyzovala dopravu i na dálnici D6, se situace uklidnila. Dosud přesto platí doporučení krajských hasičů i dalších institucí omezit vycházení i jízdu autem na nejnutnější minimum.

ČTK, aku Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme