Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Dámu v růžovém“ nahradí mladší verzí. Hlasatelku z KLDR vymění kvůli modernizaci

Autor: Darina Jíchová - 
3. prosince 2018
19:15

Emotivní televizní hlasatelka Ri Čon-hui (75) byla roky mediální tváří Severní Koreje. Neodmyslitelně k ní patří srdceryvné výjevy a růžový kroj hanbok. Oznamovala všechny důležité zprávy včetně smrtí dvou předcházejících vůdců Kim Ir-sena a Kim Čong-ila. Byla rovněž hlasem, který informoval o úspěšných odpalech atomových hlavic. Jenže KLDR prochází pod Kim Čong-unem modernizací, jejíž obětí se stane zřejmě i Ri – a na obrazovkách ji nahradí někdo mladší, uvedl deník Telegraph.

Ri byla a zatím stále je nedílnou součástí Korejské ústřední televize (KCTV) a režimu rodiny Kimů. Vypadá to však, že její kariéra je u konce a státem kontrolovaná televizní stanice hledá nové moderátory. „Růžová dáma“, jak se jí podle oblíbeného hanboku přezdívá, totiž neodpovídá imagi, kterou chce Kim světu prezentovat.

Hlasatelka Ri Čon-hui (75) byla roky mediální tváří Severní Koreje. Hlasatelka Ri Čon-hui (75) byla roky mediální tváří Severní Koreje. | Profimedia.cz

Kim chce mladé moderátorky

Kim v rámci modernizace mediálního prostoru představil internetové obchody a streamovanou stanici podobnou americkému Netflixu a další věci. Totální přestavba čeká i KCTV, Kimův požadavek zní jasně: mladé a modní hlasatelky ve studiích s nejmodernější technikou.

Ri se na obrazovce objevuje už jen zřídka. Po letech služby se chystá na odpočinek. Moderátorka proslula jako zarytá podpůrkyně Kimovy rodiny. Mnohokrát v přímém přenesu vyslovovala kritiku na stranu Západu.

Růžovou dámu nahradili neonoví hlasatelé

Ri postupně nahradili muži v neonových oblecích, hlasatelky se dokonce vzdaly tradičních hanboků. Z televize zmizela i autoritářská rétorika, tu vystřídal spíše konverzační styl. Moderátoři hledají zábavný a jímavý způsob, jak svým divákům a posluchačům sdělit různé příběhy.

Severokorejská televizní stanice KCTV prošla proměnou. Severokorejská televizní stanice KCTV prošla proměnou. | reprofoto/twitter

„Hlavním cílem Kimovy modernizace je dostihnout nové století a jeho trendy. Dá se říct, že tahle změna je nejvíc vidět právě na televizních programech,“ uvedl profesor z jihokorejské univerzity v Soulu Kang Dong-wan. „Severokorejští diváci začali upřednostňovat zahraniční programy a režim pochopil, že hlasatelství staré doby už jim nestačí,“ vysvětlil Kang.

Propaganda v programech zůstala

Programy, které byly dříve plné čisté propagandy o „skvělých“ vůdcích a jejich úspěších, nyní zahrnují i zprávy o zlepšování životní úrovně a zdokonalující se technice. Objevují se i záběry z nových restaurací, kde si Severokorejci dopřávají západní lahůdky, například pizzu.

Propaganda samozřejmě nevymizela a moderátoři nezapomínají lidem při každé příležitosti připomínat, že mají být vděční jejich vůdci, Kim Čong-unovi.

illyria ( 4. prosince 2018 01:24 )

 Na 75 vypadá výborně.)

Zobrazit celou diskusi