Že by to bylo kvůli tomu, že má BIS v hledáčku Nejedlého a Mynáře? Moravec v ČT přemýšlel nahlas nad Zemanem. Pak se strhla hádka mezi Stanjurou a Fialou z SPD

09.12.2018 13:51

V Žižkovské věži u Václava Moravce se tuto neděli střetli předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu SPD Tomia Okamury Radim Fiala a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Debatovali mimo jiné o zprávě BIS za rok 2017 a o útocích prezidenta republiky na tajnou službu své vlastní země. Fiala se prezidenta zastal; Saúdská Arábie je podle něj nebezpečnější než Čína a Rusko.

Že by to bylo kvůli tomu, že má BIS v hledáčku Nejedlého a Mynáře? Moravec v ČT přemýšlel nahlas nad Zemanem. Pak se strhla hádka mezi Stanjurou a Fialou z SPD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor pořadu OVM Václav Moravec

„Já musím říct, že my v SPD respektujeme práci BIS, protože tam řada lidí nasazuje své životy, ale v jisté části máme k práci BIS podobné výhrady jako pan prezident,“ poznamenal Radim Fiala s tím, že špionáž existuje, co je svět světem a Češi musí svou kontrarozvědku vést tak, aby naší zemi v tomto směru neujel vlak.  

„Prezidentova nechuť k BIS může souviset s tím, že se v hledáčku BIS ocitli lidé z prezidentova okolí, resp. poradce Martin Nejedlý a hradní kancléř Vratislav Mynář,“ upozornil Moravec. Dodal také, že šéfa BIS Michala Koudelku odmítl Zeman už dvakrát jmenovat generálem. Maláčová ve vysílání konstatovala, že vláda může otázku povýšení Koudelky probírat znovu a pokud se tak stane, ministryně bude hlasovat pro Koudelkovo povýšení do hodnosti generála. „Já už jsem pro to hlasovala a budu pro to hlasovat znovu,“ uvedla členka vlády.

Když znovu dostal slovo Stanjura, upozornil, že zvláště v době, kdy Česká republika jedná o výstavbě nových jaderných bloků, tak musíme být o to pozornější a skutečně stavět zájmy této země na první místo. Už proto, že se ve zprávě hovoří o hackerském útoku na e-maily ministerstva zahraničí, za kterými pravděpodobně stojí ruská strana.

Fiala oponoval, že Rusko za tímto útokem stojí pravděpodobně, tedy nikoli jistě. Rusko a Čínu rozhodně nevidí jako největší hrozbu pro Českou republiku. „Já osobně to tak nevidím. Jsou to země, se kterými musíme spolupracovat a před nimiž se musíme mít na pozoru. Ale to platí i o dalších zemích,“ zdůraznil Fiala s odkazem např. na Německo. „My se musíme bránit všem možným útokům z různých zemí, ať je to z východu, nebo odkudkoliv jinud. Já jenom chci říct, že není možné, aby se celá zpráva BIS věnovala Rusku a Číně, když jsou země, které nás ohrožují mnohem víc. Je to např. Saúdská Arábie, která financuje světový terorismus," upozornil politik SPD. Fiala je toho názoru, že Saúdská Arábie nás dnes ohrožuje víc, než Rusko či Čína.

Anketa

BIS varuje před nepřátelským vlivem Ruska. Obáváte se ruského vlivu v ČR?

hlasovalo: 23605 lidí
Stanjuru však nepřesvědčil. „V ruském zájmu je rozbít NATO a rozbít Evropskou unii. Na to nás tajná služba upozorňuje. Upozorňuje na to především vládnoucí politiky. Ukazuje se, že skoro celá politická scéna s výjimkou komunistů a částečně SPD, pokud jsem dobře chápal ty výhrady, BIS podporuje," zdůraznil poslanec ODS.

Sněmovna by proto tento konsenzus měla využít k tomu, aby BIS pomohla. Už tím, že se o její práci nebude tolik mluvit. Stanjurovi se nezdá zcela v pořádku, že se otevřeně debatuje o rozpočtu BIS, u kterého prezident Miloš Zeman nepravdivě tvrdil, že kontrarozvědka má k dispozici asi 3 miliardy korun. Ve skutečnosti je to 1,6 miliardy.

Po první půl hodině debaty Moravec přehodil výhybku. Zeptal se na to, jak se ČSSD dívá na ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou, o kterou se teď zajímá policie. Kvůli agentuře CzechTourism. „My v tuto chvíli máme pouze informace z médií, nebyl vydán žádný oficiální dokument,“ upozornila Maláčová. Pokud se nějaký veřejný dokument objeví, podle ministryně se bude muset ČSSD rozhodnout co dál.

Stanjura se však neudržel a začal do ČSSD šít. „Sociální demokracie se rozhodla, že v té vládě zůstane za každou cenu. Já si pamatuju, když se něco takového dělo v resortech vedených ministrem ODS, tak sociální demokraté svolávali mimořádné schůze, vyvolávali hlasování o nedůvěře vládě," upozornil Stanjura s tím, že expremiér Petr Nečas byl také pod tlakem a odstoupil. „Já bych si přál, aby tady ta politická kultura zůstala alespoň stejná jako tehdy.  

Anketa

Jak jste spokojeni s vládnutím koaliční vlády hnutí ANO a ČSSD?

hlasovalo: 16691 lidí
Fiala před kamerami zdůrazňoval, že nikdy nebyla na stole varianta, že by hnutí SPD usedlo ve vládě. „Nikdy neexistovala varianta, vážení politologové a komentátoři, že Okamura vymění ČSSD a půjde do vlády. Nikdy tady taková variant nebyla," rozčiloval se Fiala s tím, že SPD si přeje pád této vlády s trestně stíhaným premiérem Babišem v čele. SPD by si s Babišem ráda vyjednala vlastní toleranční patent, ve kterém by jasně definovala podmínky, za nichž by nový Babišův kabinet podporovala z opozičních lavic.

Moravec pak změnil téma ještě jednou. Věnoval se otázce financování Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) v čele s Jaroslavem Vodičkou. Pravicová opozice požaduje snížení rozpočtu ČSBS nebo dokonce kompletní odebrání financí tomuto svazu. Komunisté však trvají na tom, že by vláda měla svazu peníze ponechat. Ministryně Maláčová před kamerami připustila, že pro tento návrh vláda pravděpodobně zvedne ruku.

„Jsem rád, že se jasně ukazuje, že ta koalice je tříčlenná, že ji tvoří ANO, ČSSD a komunisté," pravil v tu chvíli Stanjura. „Já mohu potvrdit slova Zbyňka Stanjury, že ta vláda je tříčlenná,“ přizvukoval Fiala.

Na tom, zda seškrat peníze Českému svazu bojovníků za svobodu, se pánové neshodli. Stanjura poukázal na to, že svaz předal ocenění „komunistické mlátičce" poslanci Zdeňku Ondráčkovi, který v roce 1989 stál jako policista s obuškem v ruce proti lidem toužícím po demokracii. A tento obušek neváhal použít. Pokud ČSBS oceňuje takovéto lidi, tak to podle Stanjury dokazuje, že se ideově svaz vyprázdnil.   

Fiala svaz bránil. Politici SPD se prý s členy svazu setkávají na akci v Ležákách i jinde a bylo by mu velmi líto, kdyby svaz skončil.

Nakonec došlo i na financování obědů dětem ve školách. Maláčová před kamerami prosazovala myšlenku, že by vláda měla zaplatit obědy všem dětem na prvním stupni. „Protože pak se děti nebudou rozlišovat na bohaté a chudé. A pokud to bude plošně, tak budou výrazně nižší administrativní náklady," prohlásila Maláčová. A kde na to chce vzít peníze? „Budeme muset navýšit daně, zejména nadnárodním korporacím. O sektorové dani my se bavíme dlouhodobě," vysvětlila členka vlády.  

Stanjura s Fialou se shodli na tom, že by vláda udělala lépe, kdyby sociální podpora byla adresnější. Stanjura ještě dodal, že je potřeba se zaměřit i na kvalitu školních obědů, která je mnohdy nevalná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…