Uber podal žádost ke vstupu na burzu. Jeho hodnota se má posunout až na 120 miliard dolarů

dara-khosrowshahi-uber

Foto: Uber

Dara Khosrowshahi, nynější CEO Uberu

0Zobrazit komentáře

Pro aktuálně druhý nejhodnotnější startup světa, kalifornský Uber, bude příští rok pravděpodobně jedním z nejzásadnějších v jeho téměř desetileté historii. Během pátečního dne totiž Uber podal žádost u americké Komise pro cenné papíry a burzu (SEC) ke vstupu na burzu, který by mohl proběhnout již v prvním čtvrtletí příštího roku. Původně se očekávalo, že se na Uber dostane až ve druhé polovině roku 2019, ale vzhledem k okolnostem to firma dle deníku The Wall Street Journal značně urychlila.

Důvodem pro to má být ohlášení vstupu na burzu ze strany jednoho z největších konkurentů Uberu na americkém trhu, startupu Lyft, který u amerického SEC podal dokumenty taktéž v průběhu tohoto týdne. Proběhne tak velký konkurenční souboj dvou přepravních startupů o přízeň investorů ve velmi podobný čas, který ukáže, jak brzy se dokáže alespoň jedna z těchto služeb přehoupnout do zisku.

Ani Lyft ani Uber, které v podílu zákazníků na americkém trhu dělí zhruba 41 procentních bodů (28 % vs. 69 % ve prospěch Uberu), totiž od svého vzniku dosud nevykázaly černá čísla. Služby samozřejmě nelze naplno srovnávat, jelikož je Uber několikanásobně větší a zároveň globální hráč, ale i tak to leccos ukazuje. Aktuální hodnota Uberu po posledním kole privátního financování činí zhruba 76 miliard dolarů, zatímco Lyft po posledním kole jen lehce překročil hranici 15 miliard.

dara-khosrowshahi-uber-bus2

Dara Khosrowshahi v Egyptě představil novou službu Uber Bus

Po vstupu na burzu by se mohl Uber dočkat tržní kapitalizace ve výši až 120 miliard dolarů, což by z něj udělalo jednu z nejhodnotnějších amerických technologických firem současnosti, zvláště pokud by se těšily akcie velkému zájmu ze strany investorů a jejich hodnota dále rostla. Samotný vstup na burzu Uber prozatím oficiálně nekomentoval, jeho šéf Dara Khosrowshahi se ovšem nechal již před několika měsíci slyšet, že Uber plánuje veřejnou nabídku akcií až v druhé polovině příštího roku.

Naposledy se na veřejnosti Khosrowshahi objevil tento týden v Egyptě, kde spouštěl zbrusu novou službu Uber Bus. V Káhiře, hlavním městě Egypta, chce Uber nabídnout alternativu k velmi populárním minibusům, když bude přes svou aplikaci spojovat zákazníky cestující směrným směrem, kteří si spolu mohou sednout do konkrétního minibusu a tím jednak šetřit náklady a zároveň mít cestu rychlejší, protože nebude třeba zastavovat na každé zastávce.

Rekordní rok pro technologické firmy

Očekávaný vstup Uberu na burzu nicméně není jediný, na který investoři s napětím čekají již dlouhé roky. Svůj zájem o vstup na burzu vyjádřily i miliardové startupy jako Airbnb a Slack nebo bezpečnostní startup Palantir. Všichni by se jich potenciálně měli dočkat v průběhu příštího roku, což by znamenalo zásadní milník na poli technologických firem, kdy z jejich řad na burzu vstoupí hned několik významných hráčů s aktuální hodnotou dosahující desítek miliard dolarů.

uber1

Nutno dodat, že Uber má mimo miliardových investic také početnou část prostředků, které mu byly poskytnuty, v dluzích, jež bude muset splatit. Vstupem na burzu by se i tento problém mohl vyřešit a Khosrowshahi by tak jednodušeji překlápěl startup do zdravého zisku.

Foto: Uber

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym