Výnosy z francúzskych, talianskych a írskych dlhopisov rastú

Výnosy z francúzskych desaťročných dlhopisov v porovnaní s nemeckými vzrástli v utorok na najvyššiu úroveň za 1,5 roka po tom, ako francúzsky prezident Emmanuel Macron oznámil, že zvýši výdavky na opatrenia, ktoré majú obnoviť pokoj v krajine po týždňoch násilných protestov.
Konkrétne, Macron v pondelok (10.12.) večer oznámil zvýšenie miezd najchudobnejším robotníkom a zníženie daní pre dôchodcov. Tieto opatrenia povedú k nárastu verejných výdavkov o 8 až 10 miliárd eur.
Výnos z 10-ročných dlhopisov Francúzska vzrástol v utorok o päť bázických bodov na 0,756 %. Rozpätie medzi francúzskymi a referenčnými nemeckými dlhopismi dosiahlo 47,5 bázických bodov a je najväčšie od mája 2017.
Francúzske noviny v utorok špekulovali, že v dôsledku vyšších výdavkov by rozpočtový deficit Francúzska mohol dosiahnuť 3,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) v roku 2019, čo skomplikuje diskusiu v eurozóne a poskytne iným krajinám, akými sú Taliansko, argument pre vyšší deficit. V tomto odhade tlače nie je zohľadnené žiadne zníženie iných výdavkov alebo zvýšenie daní, ktoré by mohlo sprevádzať avizované opatrenia.
Nemenovaný predstaviteľ prezidentského úradu na otázku, či zostane rozpočtový deficit pod hranicou 3 % HDP uviedol, že Francúzsko má nejaký priestor na rast výdavkov, napríklad ak by nedošlo k jednorazovej daňovej kompenzácii v roku 2019, ktorá by mala zvýšiť deficit o 20 miliárd eur.
Európska komisia pritom v októbri odmietla taliansky návrh rozpočtu pre rok 2019, pretože počíta s nárastom deficitu na 2,4 % HDP z 1,8 % HDP v tomto roku.
Noviny La Repubblica v tejto súvislosti v utorok napísali, že Európska komisia je ochotná akceptovať zvýšenie cieľového deficitu Talianska v budúcom roku na 1,95 % HDP.
Výnosy z 10-ročných štátnych dlhopisov Talianska v utorok stúpli o 4 bázické body na 3,13 %. Rozpätie medzi talianskymi a nemeckými dlhopismi sa zvýšilo na 287 bázických bodov.
Ďalšou krajinou, ktorá v utorok pocítila tlak trhov, je Írsko. Rozdiel medzi výnosmi z jeho 10-ročných dlhopisov a nemeckými výnosmi dosiahol 68 bázických bodov a je najväčší za šesť mesiacov. Dôvodom je neistota spojená s brexitom.
Írsko zvýši prípravy na brexit bez dohody, vrátane urýchlenia náboru 1000 colných úradníkov a veterinárnych inšpektorov, povedal v utorok minister zahraničia Simon Coveney.

Súvisiace články

Aktuálne správy