‚Odehrávají se těžké boje.‘ Islámský stát zaútočil na arabsko-kurdské jednotky v jihovýchodní Sýrii

Bojovníci teroristické organizace Islámský stát (IS) zaútočili na pozice arabsko-kurdské koalice (SDF) v jihovýchodní Sýrii. V pátek to oznámil šéf mediálního oddělení SDF Mustafá Balí. Koalice upozornila, že v důsledku ohlášeného stažení amerických sil, které byly dosud spojenci SDF, nebude toto uskupení schopné dále úspěšně bojovat proti IS.

Damašek Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kurdsko-arabské milice nedaleko přehrady Tišrín v severní Sýrii, na které pálí islamisté. Kurdské milice nesly hlavní tíhu bojů proti takzvanému Islámskému státu a tisíce jejich příslušníků také v boji padly.

Kurdsko-arabské milice v Sýrii. | Foto: Lenka Klicperová

SDF, v níž mají převahu Kurdové, se zasadila za porážku Islámského státu  v Sýrii. Zbytky teroristů zůstávají ale stále na východě země. Americký prezident Donald Trump dospěl k závěru, že je IS poražen, a ve středu ohlásil, že ze Sýrie americké vojáky stáhne.

‚Islámský stát jsme v Sýrii porazili‘. Spojené státy stahují ze země své jednotky, uvedl Bílý dům

Číst článek

Kurdové tvrdí, že bude následovat protikurdská turecká ofenzíva, která odčerpá jejich síly z boje proti IS. Pohrozili také, že nebudou schopni dále střežit stovky zadržených bojovníků IS a jejich rodin.

Balí řekl, že boje v Hadžínu, který leží ve východní provincii Dajr az-Zaur, jsou velmi tvrdé. „Islámský stát zahájil velký útok, odehrávají se těžké boje. Naše jednotky zatím osvobodily jenom 35 procent Hadžínu,“ sdělil.

Útoky Islámského státu v Iráku opět sílí, za poslední rok se zdvojnásobily

Číst článek

Ilhám Ahmadová z politického oddělení SDF v pátek řekla, že koalice nebude schopná udržet frontové linie s IS v provincii Dajr az-Zaur, protože bude nucená se přesunout k turecké hranici v očekávání tureckého útoku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme