Podívejte se na fascinující snímek ledového kráteru na Marsu, který zachytil orbiter Mars Express

Jiří SvobodaJiří Svoboda

44575164220_070dd7ff01_h
0Zobrazit komentáře

Se stále větším počtem technologií, které se vypravují k rudé planetě, je logické, že se zpět na Zem dostávají stále kvalitnější fotografie, jak to na Marsu vypadá. Jednu takovou v předvánočním čase zkomponovali v Evropské vesmírné agentuře pomocí obrázků z orbiteru Mars Express.

Na výsledném obrázku je vidět zamrzlý kráter Korolev, který se nachází blízko severního pólu planety. Jedná se o objekt o průměru 82 kilometrů s tloušťkou ledu, která může dosahovat až na 1,8 km. Byl focen Mars Expressem v rámci pěti přeletů a výsledná fotografie v originální velikosti průměrně 21 metrů na jeden pixel.

44575164350_7d4e753d14_k

Kráter Korolev a jeho výškový diagram

Orbiter dorazil k Marsu už v roce 2004, doposud úspěšně funguje a několikrát mu byly přiděleny další mise, z nichž ta aktuální bude trvat do roku 2020. Jedná se o první misi ESA, která k Marsu letěla, a její součástí byl kromě orbiteru také modul Beagle 2, který měl přistát na Marsu a provádět biologické a chemické experimenty. K tomu však nikdy nedošlo, protože s modulem se po přistání na povrchu nepodařilo navázat kontakt.

Místo toho však orbiter Mars Express odeslal od začátku své mise například nové fotografie Marsova měsíce Phobos, detailní fotografie samotného povrchu Marsu, poodhalil podrobnosti ohledně marsovské atmosféry a v dubnu letošního roku mu dokonce na vzdálenost přesahující 150 milionů kilometrů byl instalován nový software. Asi nejvýznamnějším objevem však bylo nalezení tekuté vody pod povrchem, blízko jižního pólu planety.

mars-corolev-crater

Zamrzlý kráter Korolev na Marsu

Z Marsu dostává už také zvuky

Nejnovější lidskou stopou v oblasti Marsu je pak sonda InSight, která na konci listopadu přistála na povrchu rudé planety v oblasti rovníku. Jejím cílem bude zkoumat geologické nitro planety, naopak nebude hledat známky života. Přestože se nejedná o její primární misi, kromě několika fotek poslala na Zem také historicky první zvukový záznam Marsu. Sonda přitom s sebou nevezla žádný mikrofon.

Mars_Express-1024×683

Mars Express

Foto: European Space Agency / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym