Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šéf Sněmovny cukroví jen ujídá. A za sprosťárny by mohli poslanci platit

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
26. prosince 2018
06:00

Vypnout mikrofon, ale dokonce i strhnout pokutu z platu. Tak by se do budoucna mohly trestat sprosťárny, které vypustí z pusy poslanci ve Sněmovně. Dosud k podobným trestům předsedající schůzí nesahají, i když tu možnost mají. Podle předsedy Radka Vondráčka (ANO) by mohli být odvážnější se změnou jednacího řádu Sněmovny a přijmutím etického kodexu. Řekl to v bilančním rozhovoru pro Blesk Zprávy. 

Urážky a sprostá slova by mohly do budoucna z jednání Poslanecké sněmovny vymizet. Proti vulgarismům přitom mají předsedající schůze možnost bojovat už dnes. Podle předsedy dolní parlamentní komory Radka Vondráčka (ANO) se ale bojí, že se odebrání slova, nebo vypnutí mikrofonu otočí proti nim.

„Sprosťárny by podle jednacího řádu neměly být už teď. Předsedající to má ale těžké. Je na něm, jak vyhodnotí, jestli už je to za hranou. Může se to obrátit proti němu. Ve výsledku k tomu nedochází, že by někomu odňal slovo nebo vypnul mikrofon. Kdyby měl nějaký etický kodex, mohl by se na ně odkázat,“ připomněl šéf Sněmovny iniciativu, o které mluvil už při příchodu do širšího vedení komory. Zatím se ale v tomto směru nic nestalo.

Změna by mohla přijít s novinkami v jednacím řádu Sněmovny, který Vondráček inicioval a na kterém spolupracovaly všechny politické strany, které se do parlamentu dostaly. V základním návrhu ale etický kodex poslanců chybí. „Předpokládám, že bude pozměňovací návrh. Ještě jsem to z hlavy nepustil, je to ve výrobě,“ nevzdává se Vondráček. 

A u vypnutí mikrofonu by to skončit nemuselo. „Pokud by dostal pokutu za chování, které je za hranou, tak by se mu mohla strhnout z platu. To dodneška nebylo. Vymahatelnost byla sporná. V minulosti nějaké pokuty padly a nikdy to z toho poslance nevymohli. Myslím, že se jednalo o pana Ratha, říkám to z hlavy, nerad bych mu křivdil,“ naznačil šéf komory nejtvrdší postih, který by na sprosté zákonodárce čekal.

Nejsi v práci? Dostaneš jen půlku platu

Tvrdší chce být předseda Sněmovny také k absentérům. A nešlo by jen o docházku na plénum, jak navrhoval prezident Miloš Zeman po návštěvě Izraele, ale také o účast na výborech, kde poslanci zákony diskutují a navrhují úpravy.

Vondráček by rád viděl pořádné omluvenky, ty by se navíc vztahovaly jen na výkon poslanecké funkce, tedy třeba na zahraniční cesty a ne na „vedlejšáky“. Někteří poslanci totiž například přednášejí na školách nebo si v malé míře zachovali třeba lékařskou praxi.

V případě, že by nedorazil bez řádné omluvy, a museli bychom vydefinovat, co je řádná, to by mělo být v souvislosti s prací ve Sněmovně, ne že má druhou třetí práci, tak polovina platu dolů za ten konkrétní den,“ navrhuje Vondráček.

Cukroví jen ujídá

Předseda Sněmovny pro Blesk Zprávy přiznal, že s pečením cukroví doma před Vánoci nepomáhal, zato ujídání mu cizí není. „Jedna várka rohlíčků se prý úplně nepovedla, byla trošku připálená. Tak jsem ji dostal, mám celou krabičku jen pro sebe,“ radoval se z úlovku. A co by popřál Čechům do roku 2019, kdy si budeme připomínat 30 let od sametové revoluce?

„Přál bych všem klidnou atmosféru Vánoc a do nového roku, abychom spolu více mluvili a abychom byli více hrdí na to, co jsme dokázali, jako Česká republika. Chtěl bych, abychom se nedali.“

marmat ( 26. prosince 2018 16:11 )

Jelikož jsou Svátky...tak přejeme všem duchaprázdným trollům osvícení ...Aspoň takové, aby nemuseli v jednom kuse nadávat !!! Šťastní lidé TOHLE nedělají...

marmat ( 26. prosince 2018 16:08 )

Trollové níže ABSOLUTNĚ ani netuší, kdo Vondráček je...tak píší O NIČEM. Je to největší frajer a řízek...vypadá báječně-musí naprosto drtit svojí osobností chudáky z opozice-pro vyskakující amatéry Piráty má shovívavý úsměv....Většího frajera, než je Moravák kliďas - právník Vondráček jsme včele PS neměli

kukuku ( 26. prosince 2018 14:18 )

... těm, co nezvládli malá písmena.

prasatkopepicek ( 26. prosince 2018 11:03 )

Zemanoidi uz jsou celi nazhaveni na odpoledne az jejich Lihous Eman pronese sve lihove poselstvi. Odkdy ale on drzi Bozi hod? Dobytek, ktery se zleje na Stedry vecer jako ten muzik. Nastesti to (zatim) neni povinne, takze my normalni se tomu z daleka vyhneme a nenechame si kazit vanocni svatky nenavistnym ruskym svabem a jeho vzkazem od jolky.

havran2 ( 26. prosince 2018 10:29 )

Někteří poslanci se jenom ukazují v televizi jaká to jsou hovada ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa