Opět dělil společnost, hodnotí Zemanův projev Pospíšil. ‚Mně se líbil,‘ píše Babiš

Prezident Miloš Zeman ve středu na zámku v Lánech přednesl své tradiční vánoční poselství. Podle některých politiků chyběla v projevu hlavy státu vize a prezident rozděloval společnost. Jiní zase narážejí na to, že poselství bylo souhrnem známých názorů Miloše Zemana. Část politiků ale prezidenta za projev chválí.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš z hnutí ANO (vlevo) a Jiří Pospíšil z TOP 09 (vpravo).

Andrej Babiš z hnutí ANO (vlevo) a Jiří Pospíšil z TOP 09 (vpravo). | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Projev pana prezidenta byl skvělý. Jen s tím Afghánistánem to vidím jinak,“ napsal na twitteru poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

Prezident ve vánočním poselství vyzdvihl roli visegradské čtyřky za postoj k debatě o migračních kvótách v Evropské unii, což ocenil poslanec ODS Jan Skopeček. „Chyběla mi naopak vize, jak reformovat Evropskou unii a změnit směr neudržitelného integračního procesu. Vládu měl také pokárat za nevyužití ekonomického růstu k nezbytným systémovým změnám, např. penzijního systému,“ dodal Skopeček.

Miloš Zeman vyčinil těm, kteří nepochopili, že právo svobody projevu mají jen u některých otázek, jako třeba u zákoníku práce. I těm, kteří námi dle něj manipulují, tedy médiím. Krásné na tom přitom bylo, že celý ten jeho projev byl jednou velkou manipulací.

13:37 – 26. 12. 2018

7 165

Za jeho slova o visegradské skupině ho ale kritizoval místopředseda Evropského parlamentu zvolený za ANO Pavel Telička. „Zeman před časem uvedl, že Evropská unie nemá silné lídry. Dnes chytil příležitost za pačesy. V pasáži o EU se místo nějaké vize, koncepcí, priorit, prostě čehokoliv zajímavého a podstatného, dotkl jen gratulace V4 ve věci již dávno mrtvých kvót. Silný to lídr,“ napsal v jednom ze svých tweetů.

‚Lepšolidé, špionománie.‘ Přečtěte si celé vánoční poselství prezidenta Zemana

Číst článek

Podle předsedy STAN Petra Gazdíka, Jiřího Dolejše (KSČM) a předsedy Pirátů Ivana Bartoše bylo vánoční poselství standardním shrnutím názorů prezidenta republiky. „Jen to stmelujicí poselství nějak chybělo,“ dodal Gazdík. „Své pochválil, druhé pohanil a špetka iritujícího zemanismu,“ myslí si Dolejš.

Bartoš ocenil Zemanova slova o digitalizaci, robotizaci a přímé volbě hejtmanů a starostů. Na facebooku ale kritizoval jeho slova o Číně a špionáži a demonstracích. „Občanská společnost má na projevy právo, neboť demokracie se neredukuje na volby,“ dodal s tím, že „V4 není fakt dobrá společnost liberálně demokratické republiky, i když okolní země jsou v některých oblastech jistě partnery“.

Reakce Babiše

Celou reakci českého premiéra Andreje Babiše, šéfa hnutí ANO, najdete ZDE.

Předseda vlády Andrej Babiš z hnutí ANO napsal Radiožurnálu, že se mu projev líbil. „Byl nekonfrontační a objektivní, pan prezident mluvil k věci a zopakoval své všeobecně známé názory na politiku, ekonomiku a náladu ve společnosti,“ uvedl v SMS zprávě.

Potěšilo ho například i to, že Zeman pochválil lídry ANO, ČSSD a KSČM za sestavení a podporu současné vlády. „Stejně jako to, že podpořil náš národní investiční plán, který tady vznikl vůbec poprvé,“ napsal premiér.

'Lepšolidi'

Prezident ve vánočním poselství použil také termín „lepšolidi“, který si „nedávno osvojil“. Jeho použití kritizoval nejen Bartoš, ale také europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský a šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Ti, kteří své názory považují za nadřazené názorům druhých, jsou lepšolidé. Ti, kteří nesouhlasí s vládou Andreje Babiše, jsou primitivní hlupáci. Patří tedy Miloš Zeman mezi lepšolidi?“ napsal na twitteru Zdechovský.

Zemam uz zase vyhrozuje odejmutim socialnich davek - asi opozdeny Jezisek

13:13 – 26. 12. 2018

23

„Prezident poplácal po zádech trio Babiš, Hamáček a Filip. Demonstrace proti kauzám premiéra označil za hysterickou vlnu, bagatelizoval hrozbu čínské špionáže, hovořil o imaginárních lepšolidech. A opět dělil společnost. To není projev, který bych čekal od prezidenta naší země,“ dodal europoslanec Pospíšil.

Nad některými body z prezidentova poselství se na twitteru pozastavil také komunistický poslanec Jiří Dolejš. „Nahnat lidi povinně k urnám - to je teda fakt vánoční téma,“ myslí si. Problém viděl i v prezidentově chvále investičního plánu vlády. „Tak existuje Vládní investiční plán, anebo ne? Ministryně financí tvrdí, že nejde o plán, prezident má pocit, že ano.“

Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme