Lavrov: Rusko a Turecko budou pokračovat v koordinování akcí v Sýrii po stažení USA

Moskva a Ankara se domluvily na koordinaci mezi vojenskými zástupci v Sýrii po stažení sil USA z této blízkovýchodní země. Podle agentur to v sobotu sdělil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov po schůzce v Moskvě, které se kromě něj zúčastnil ruský ministr obrany Sergej Šojgu a jejich turečtí kolegové Mevlüt Çavuşoglu a Hulusi Akar.

Moskva (Aktualizováno: 16:47 29. 12. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov | Foto: Maxim Shemetov | Zdroj: Reuters

„Pochopitelně jsme zvláštní pozornost věnovali novým okolnostem, jež vznikly v souvislosti s oznámením Spojených států, že stahují své vojáky,“ řekl Lavrov.

Americké vojáky nahradíme ve východní Sýrii co nejdříve, zní z Ankary. Kurdové se obávají ofenzivy

Číst článek

„Bylo dosaženo dohody o tom, že vojenští představitelé Ruska a Turecka budou pokračovat v koordinování svých kroků v nových podmínkách se zaměřením na úplné vykořenění teroristické hrozby v Sýrii,“ dodal.

Çavuşoglu po schůzce v ruské metropoli mimo jiné řekl, že Turecko má v úmyslu pokračovat v působení v Sýrii v těsné spolupráci s Ruskem a Íránem. Uvedl rovněž, že Moskva a Ankara se shodují v názoru, že je nezbytné zlikvidovat všechny teroristické organizace v Sýrii.

Lavrov mimo jiné také sdělil, že Rusko a Turecko při sobotním jednání potvrdily respektování územní celistvosti Sýrie. Obě strany zdůraznily, že vše se bude provádět v přísném souladu s příslušnou rezolucí Rady bezpečnosti OSN, včetně bezpodmínečného respektování svrchovanosti a územní celistvosti Sýrie, řekl šéf ruské diplomacie.

Podle turecké agentury Anadolu sobotní jednání ministrů zahraničí a obrany v ruské metropoli trvalo zhruba 90 minut. Hovořilo se prý i o možném setkání prezidentů obou zemí Vladimira Putina a Recepa Tayyipa Erdogana někdy v příštím roce, ale nic konkrétního před novináři na toto téma nezaznělo.

Stažení ze Sýrie

Bílý dům minulý týden překvapivě oznámil, že začalo stahování amerických pozemních jednotek ze Sýrie. Tento krok prezident Donald Trump zdůvodnil tím, že teroristická organizace Islámský stát byla poražena. „A to byl jediný důvod naší tamní přítomnosti během Trumpovy vlády,“ napsal prezident na twitteru.

We have defeated ISIS in Syria, my only reason for being there during the Trump Presidency.

15:29 – 19. 12. 2018

13761 74699

Stahování amerických vojáků, které zřejmě potrvá několik měsíců, podle pozorovatelů rozhodně ovlivní rovnováhu sil v Sýrii. Významnou roli v tamním válečném konfliktu hrají právě Rusko a Turecko.

Pentagon potvrdil stažení USA ze Sýrie. Vojáci ze země odejdou do několika týdnů

Číst článek

Moskva je nejdůležitějším spojencem prezidenta Bašára Asada a má v zemi důležité vojenské opěrné body. Ankara, která vlastně stojí na straně povstalců proti Asadovi, chce postupovat proti kurdským milicím YPG, ovládajícím velké oblasti na severu a východě Sýrie.

Vláda v Ankaře spatřuje v YPG odnož kurdské Strany práce (PKK), která je v Turecku zakázaná jako teroristická organizace. Proto turecké vedení považuje rovněž YPG za teroristy.

Nicméně syrská armáda ve čtvrtek oznámila, že vstoupila do města Manbidž na severu Sýrie. Podle místních médií se na tom dohodla s tamními milicemi YPG, které požádaly vládu o pomoc kvůli nedávné hrozbě Turecka, že chystá v regionu další ofenzivu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme