Ministr Petříček: Chci kandidovat na místopředsedu ČSSD, kolegy požádám o podporu

Ministr zahraničí Tomáš Petříček chce kandidovat na post místopředsedy ČSSD. Na schůzi pražské buňky sociálních demokratů, jejíž je členem, bude usilovat o podporu svých kolegů. Petříček to uvedl v rozhovoru pro Mf Dnes. ČSSD čeká na začátku března sjezd, kde si partaj bude volit své vedení.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček. | Foto: Šulová Kateřina | Zdroj: ČTK

„V pátek náš čeká krajská konference naší pražské organizace ČSSD a já bych tam rád kolegy požádal o podporu na pozici místopředsedy strany,“ sdělil ministr serveru iDnes.cz.

Podle svých slov by rád přispěl k tomu, aby se strana výrazněji profilovala v otázkách zahraniční politiky.

Babiš nevyloučil rekonstrukci vlády, podle něj to je v rovině úvah. Komunistům vadí Ťok a Petříček

Číst článek

Předseda sociálních demokratů Jan Hamáček Petříčkův zájem o post místopředsedy vítá, podobně se vyjádřil o ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové. Jak Petříčka, tak Maláčovou označil za „nové a čitelné tváře ČSSD“, připomíná iDnes.cz.

Tomáš Petříček nastoupil do funkce ministra zahraničí ve vládě Andreje Babiše loni v říjnu. Původním kandidátem byl europoslanec ČSSD Miroslav Poche, proti kterému měl však výhrady prezident Miloš Zeman a odmítal Pocheho jmenovat. Na Petříčkovi se shodli jak zástupci vlády, tak prezident.

Miloš Zeman se však záhy pustil do sporu s Petříčkem, když kritizoval jeho práci. Konkrétně mu vadilo, že šéf diplomacie vyškrtl Maďarsko ze seznamu klíčových zahraničních partnerů. Oba politici se rozchází např. i ve věci přesunu české ambasády v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma či v otázce ekonomických sankcí vůči Rusku.

Proti Petříčkovu působení na ministerstvu se vymezili i komunisté, kteří Babišovu vládu v parlamentu podporují. Jan Hamáček však odmítl, že by ČSSD uvažovala o výměně svých ministrů ve vládě.

jak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme