Severokorejský vůdce Kim Čong-un je v Číně. Návštěva potrvá do čtvrtka

Severokorejský vůdce Kim Čong-un přijel na pozvání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga do Číny. V úterý to oznámila oficiální čínská státní agentura Nová Čína. Krátce poté Kimovu přítomnost v Číně potvrdila i severokorejská agentura KCNA, která upřesnila, že v zemi zůstane do 10. ledna. O Kimově cestě speciálním vlakem do Pekingu již v pondělí informovala jihokorejská média.

Peking Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Severokorejský diktátor Kim Čon-un v novoročním projevu

Severokorejský diktátor Kim Čon-un v novoročním projevu | Foto: KCNA | Zdroj: Reuters

Ačkoli Pchjongjang většinou o podobných diplomatických návštěvách informuje až poté, co skončí, v nynějším případě učinila KLDR výjimku. KCNA sdělila, že Kimova návštěva v Čína začala v pondělí a skončí ve čtvrtek.

Kima podle KCNA doprovází jeho manželka Ri Sol-ču, vysoký představitel severokorejské komunistické strany a bývalý šéf tajné služby KLDR Kim Jong-čchol či severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho.

Vládci Korejí vystoupali na ‚posvátnou‘ horu Pektu, symbol KLDR

Číst článek

Kim v uplynulém roce navštívil Čínu třikrát a pokaždé zde jednal s prezidentem Si Ťin-pchingem. Do Pekingu se nyní vůdce KLDR vydal v době, kdy se stále častěji hovoří o možném druhém summitu Kima s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. To, že se vrcholná schůzka uskuteční brzy, naznačil sám Trump.

Peking je nejdůležitějším obchodním partnerem Severní Koreje a tlumí tlak, který na ni vyvíjí Washington. AP předpokládá, že tématem nynějšího jednání Kima a Sia bude vyjasnění pozice před druhým setkáním s Trumpem.

Trump a Kim se poprvé setkali na historické schůzce loni v červnu v Singapuru. Společně se zavázali k úsilí o denuklearizaci Korejského poloostrova a k posílení míru v regionu. Ujednání ale neobsahuje konkrétní časové závazky a rozhovory od té doby mnoho nepokročily.

Seznam svých jaderných kapacit a informaci o velikosti svého jaderného arzenálu, které Washington očekává, KLDR zatím svým partnerům neposkytla.

První setkání Donalda Trumpa a Kim Čong-una | Foto: Kevin Lim/The Straits Times | Zdroj: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme