Jakub Vrána v NHL dvakrát skóroval a jednou asistoval. Stal se první hvězdou zápasu

Útočník Jakub Vrána zařídil v úterním utkání NHL dvěma góly a přihrávkou výhru Washingtonu 5:3 nad Philadelphií a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Na straně poraženého týmu si připsal rovněž tři body Jakub Voráček, autor gólu a dvou asistencí.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Útočník Washingtonu Jakub Vrána oslavuje gól vstřelený do branky Philadelphie

Útočník Washingtonu Jakub Vrána oslavuje gól vstřelený do branky Philadelphie | Foto: Nick Wass | Zdroj: ČTK/AP

Capitals rozhodli třemi góly v rozmezí 30. až 32. minuty a po trefách Vrány odskočili z 2:1 na 4:1. Český útočník zaznamenal tři body v jednom utkání NHL podruhé v kariéře. Stejný kousek se mu povedl ještě loni v květnu v play off proti Pittsburghu. Dvaadvacetiletý pražský rodák překonal osobní rekord v počtu vstřelených branek v základní části. Na kontě má čtrnáct gólů, minulou sezonu jich dal o jeden méně.

Pastrňák v NHL útočí na 100 bodů v jedné sezoně, z Čechů se to povedlo jen Jágrovi

Číst článek

„V mé situaci je pořád něco, na čem můžu pracovat,“ řekl Vrána, třináctka draftu z roku 2014 a vítěz posledního Stanleyova poháru. „Vím, že můžu být lepší. Ať už v obranném pásmu, někdy po psychické stránce, v čemkoli. Jsou takové malé věci, na kterých pořád pracuji. Snažím se, abych se zlepšoval každý den,“ podotkl.

Vrána připravil po skvělé individuální akci první gól utkání. Philadelphia sice vyhrála v útočném pásmu vhazování, ale puku se zmocnil český útočník, projel po levé straně celým kluzištěm a naservíroval puk Tomu Wilsonovi, který zakončil do prázdné branky. „Je to špičkový bruslař, snažil jsem s ním udržet krok a doufal jsem, že mě uvidí. To se stalo,“ popsal situaci Wilson.

Vrána také u své první trefy ukázal, že rychlost je jeho obrovskou zbraní. Na vlastní modré čáře vypíchl puk a sólový únik završil střelou nad lapačku. U druhého zásahu měl štěstí, protože v přesilové hře přihrával z nulového úhlu na lépe postaveného hráče u vzdálenější tyče, ale gólman Mike McKenna si puk srazil do branky.

„Skvěle bruslí, je úžasné sledovat, jak mu jedou nohy a přitom nějak dokáže rychle pracovat i s rukama a hokejkou. Je důležitou součástí našeho týmu a roste v klíčového hráče. Stále se zlepšuje a má víc a víc sebevědomí, což je pro nás dobré,“ pochválil Vránu T.J. Oshie, který se v utkání též trefil dvakrát. Druhou trefou zpečetil výhru do prázdné branky.

#CapsFlyers 3 ⭐️'s of the game:

⭐️: @JVranaa
⭐️⭐️: @TJ Oshie
⭐️⭐️⭐️: @John Carlson

04:24 – 09. 01. 2019

44 315

Voráček potrestal v první třetině chybu Michala Kempného a v přečíslení dva na jednoho vyrovnal po přihrávce Oskara Lindbloma střelou z mezikruží. „Na jejich první gól jsme skvěle odpověděli a měli jsme pak více ze hry. Druhá třetina nás ale opět dostala,“ uvedl Radko Gudas. Český obránce se v úvodu třetí třetiny popral s Devantem Smithem-Pellym, kterého na konci souboje povalil na led.

Rittich zavinil gól, pak děkoval spoluhráči, Radil skóroval potřetí v řadě

Číst článek

Flyers zabojovali a v 57. a 60. minutě po přihrávkách Voráčka zápas zdramatizovali, ale osmou prohru v řadě neodvrátili. „Už to musí skončit,“ zlobil se Voráček. „Problém je, že nehrajeme celý zápas naplno. Když hrajete čtyřicet minut skvěle a dvacet dobře, máte ještě možná šanci. Ale pokud hrajete čtyřicet minut dobře a dvacet absolutně mizerně, jak jsme dneska zase ukázali, tak jsme bez šance,“ podotkl.

Philadelphia také vyrovnala rekord NHL, protože v této sezoně nasadila do hry už sedmého gólmana včetně Michala Neuvirtha, který je momentálně zraněný. Stejně točili brankáře také v Los Angeles (2007/08), St. Louis (2002/03) a Québeku (1989/90).

Čtyři Češi asistovali

Ve zbývajících deseti zápasech úterního programu si ještě čtyři čeští hráči připsali asistenci. Tomáš Hertl a Lukáš Radil přispěli jednou přihrávkou ke kanonádě San Jose, které doma rozdrtilo Edmonton 7:2. Buffalo porazilo i díky asistenci Vladimíra Sobotky doma New Jersey 5:1, přičemž všechny góly vstřelilo ve druhé třetině. Roman Polák přispěl přihrávkou k vítězství Dallasu 3:1 v St. Louis. Český obránce se prosadil proti klubu, který ho draftoval v roce 2004.

Naopak David Pastrňák vyšel podruhé za sebou naprázdno, ale Boston i bez jeho příspěvku vyhrál nad Minnesotou bez problémů 4:0. Všechny góly vstřelil v úvodních 27 minutách, pod tři se podepsali Brad Marchand a Patrice Bergeron (shodně 1+2). Tuukka Rask kryl 24 střel a udržel první nulu v sezoně.

Lídr produktivity Nikita Kučerov přispěl gólem a přihrávkou k výhře Tampy Bay 4:0 nad Columbusem a je prvním hráčem od sezony 1999/00, který v úvodních 43 zápasech sezony nasbíral sedmdesát bodů. Tehdy byl stejně produktivní Jaromír Jágr. O klubový rekord brzy přijde Pavel Kubina, který v dresu Tampy Bay odehrál 662 zápasů, což bylo dodnes nejvíce ze všech obránců. V úterý se mu vyrovnal Victor Hedman.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme