V Uherském Hradišti bojují s ucpáváním odpadů. Pořídili speciální popelnice na olej a tuky

V Uherském Hradišti mají speciální popelnice na použitý olej a tuky z kuchyně (zdroj: ČT24)

Uherské Hradiště začalo se sběrem použitého potravinářského oleje a tuku. Pro své obyvatele radnice instalovala šestadvacet speciálních zelených nádob pro vhazování uzavřených PET lahví. Tuky jinak ucpávají kanalizaci a jejich odstranění je náročné a drahé. Od příštího roku už bude třídění pro všechna města a obce povinné.

Uherskohradišťská radnice rozmisťuje v tomto týdnu nádoby na použité tuky a oleje na dvě desítky míst ve městě s očekáváním, že to uleví místní kanalizaci a také životnímu prostředí. V případě, že je lidé vylévají do odpadů, kanalizaci ucpávají. Olej se také může dostat až do čističek odpadních vod a i tam způsobuje problémy. Jeho odstraňování stojí vodárny desítky tisíc korun.

Jen Vodovody a kanalizace Zlín zachytí ročně až padesát tun odpadního tuku. Nejproblémovějším obdobím v roce jsou podle pracovníků vodáren vánoční svátky, kdy lidé umývají pánve od smaženého kapra a vylévají oleje z fritéz. „Pro nás je tento projekt pilotní záležitostí. Smlouvu máme uzavřenou s firmou na rok, pak vyhodnotíme, jak je tento projekt úspěšný. Věříme, že bude,“ řekl mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

Ucpaná kanalizace
Zdroj: Pražské vodovody a kanalizace

Speciální kontejner nebo sběrný dvůr

Ne všichni lidé ale vylévají olej do odpadu. „Manžel je instalatér a poučil mě, že takový odpad zanáší trubky a ty jsou pak málo prostupné. Nalévám proto použitý olej do PET lahve. Až je plná, tak ji vnuk odnese do sběrného dvora,“ popsala obyvatelka Uherského Hradiště Anastázie Majíčková.

Do sběrného dvora ale může být daleko, i proto mají pomoct speciální popelnice. Rozmístění kontejnerů najdou lidé na webových stránkách města.

Pro domácnosti je ekologická likvidace zatím dobrovolná, zato restaurace podle zákona už musí zbytky z fritéz a pánví předávat specializované firmě.

Třídit tuky bude od příštího roku pro obce povinné

Zákonná novinka se chystá i pro obce a města. „Od 1. ledna 2020 se stane sběr potravinářského oleje a tuku povinností pro všechna města a obce. Velká část z nich se na nás obrací, abychom jim tuto službu poskytli už teď,“ přiblížil dodavatel nádob Karel Fousek.

Už teď patří Uherské Hradiště mezi lídry v oblasti odpadového hospodářství ve Zlínském kraji. S novým systémem věří, že i nadále budou obhajovat první příčky. Záležet ale bude hlavně na lidech, jak se k novince postaví.

„Pro nás je důležité, aby lidé vyhazovali olej v uzavřených PET lahvích se zašroubovaným uzávěrem. Není vhodné vyhazovat jej v původních obalech; mají jenom odklapovací uzávěr. Je nutné, aby byl zašroubovaný, aby se tam nic nevylévalo,“ vysvětlil mluvčí uherskohradišťské radnice.

Použitý olej se dá dál zpracovávat

Do kontejnerů patří výhradně potravinářské tuky, není možné do nich vhazovat třeba použité motorové oleje. Použitý olej se pak dá využít dál například při výrobě biopaliv nebo maziv. Zpracovávat je mohou také bioplynové stanice, které z odpadů dokážou vyrobit elektřinu, teplo nebo biometan.

Speciální kontejnery má v současné době zhruba desetina obcí v Česku. Jsou například v Praze, Pardubicích, Českých Budějovicích, Litomyšli nebo Hlučíně. Rozmístit nádoby po městě plánuje v dohledné době ve Zlínském kraji například Valašské Meziříčí.