Mayová ustála hlasování o nedůvěře. Lídry stran vyzvala k dalším debatám o brexitu

Theresa Mayová | Zdroj: Reuters

Britská vláda premiérky Theresy Mayové ve středu podle očekávání ustála hlasování o vyslovení nedůvěry. Pro návrh v Dolní sněmovně hlasovalo 306 poslanců. Vládu Mayové naopak podpořilo 325 zákonodárců. K vyslovení nedůvěry přitom bylo potřeba 318 hlasů. Hlasování následovalo po úterní debatě o brexitové dohodě, kterou se premiérce ve sněmovně nepodařilo prosadit.

Sledovali jsme online Londýn/Brusel (Aktualizováno: 20:18 16. 1. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dění v Londýně

  • Při úterním hlasování o brexitové dohodě se proti premiérce
    obrátila víc než třetina poslanců její strany i její koaliční partner ze
    Severního Irska. Dohodu podpořilo 202 zákonodárců, proti bylo 432.
  • Ve středu proběhlo hlasování o nedůvěře vládě, to premiérka a její vláda ustála. Kabinet podpořilo 325 poslanců.
  • Úterní fiasko britské vlády v parlamentu řešili také europoslanci ve Štrasburku.
  • Co s brexitem? Premiérka Mayová by měla do pondělí předložit „plán B“, o kterém chce do té doby vyjednávat se všemi stranami.

Na počátku středečních vládních interpelací se Mayová střetla především s lídrem opozice Jeremym Corbynem. Ten ve svém proslovu požádal o opravu záznamu z úterního jednání, kdy řekl, že odmítnutí brexitové dohody je největší porážkou vlády v parlamentu od 20. let minulého století.

Ve skutečnosti to podle něj byla „největší porážka v historii naší demokracie“. Každý jiný premiér by podle Corbyna po výsledku úterního hlasování podal demisi.

Corbynův slovní útok na premiérku se však z velké části netýkal brexitu, nýbrž chudoby v Británii, která se podle něj za konzervativních vlád zvýšila. Premiérka to odmítla.

Tomáš Sedláček: Důvody hlasování o smlouvě o brexitu? Jednodušeji než ‚ano‘ se říká ‚ne‘

Číst článek

Jako Titanic

„Včerejší porážka byla historická a byla vaším Titanicem,“ řekl ve středu na adresu premiérky labouristický poslanec Peter Kyle. „Všechno se změnilo, Mayová musí také,“ dodal s tím, že pokud nedá premiérka možnost lidem vyjádřit se k pobrexitové dohodě, nezbude z jejího slibu „posílit obyvatele“ nic.

Premiérka řekla, že lidé už rozhodli v referendu roce 2016 a že parlament a vláda mají povinnost takovou vůli splnit.

Co bude dál?

Vláda Theresy Mayové ve středu hlasování o vyslovení nedůvěry přečkala. Pro vyslovení nedůvěry vládě v Dolní sněmovně hlasovalo 306 poslanců. Vládu naopak podpořilo 325 zákonodárců. K vyslovení nedůvěry bylo přitom potřeba 318 hlasů.

Mayová po hlasování řekla, že vláda bude dál pracovat na uskutečnění brexitu a vybídla stranické předáky k zahájení rozhovorů. Šéf labouristů Jeremy Corbyn ale bude jednat, jen pokud Mayová smete ze stolu možnost brexitu bez dohody. Stejnou podmínku klade i zástupce Liberálních demokratů Edward Davey. Nabídku přijal předseda poslanecké frakce Skotské národní strany (SNP) Ian Blackford.

Země má z EU odejít 29. března.

haf, dbr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme