Plán B představí Mayová v pondělí, hlasovat se o něm bude 29. ledna

Návrh na další postup v otázce plánovaného odchodu Británie z Evropské unie představí britská premiérka Theresa Mayová parlamentu příští pondělí. Termín, o kterém se v uplynulých dnech hovořilo jako o nejzazším možném, potvrdila ve čtvrtek Andrea Leadsomová, která organizuje vládní agendu v Dolní sněmovně. V úterý 29. ledna budou o takzvaném plánu B poslanci celý den debatovat a následně i hlasovat.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská premiérka Theresa Mayová

Britská premiérka Theresa Mayová | Foto: Piroschka Van De Wouw | Zdroj: Reuters

Původně měla vláda v případě odmítnutí brexitové dohody předložit parlamentu alternativní návrh do tří týdnů. Minulý týden ale schválili zákonodárci dodatek k zákonu o odchodu Británie z Evropské unie, který vládě ukládá přijít s plánem B nejpozději do tří zasedacích dnů po odmítnutí dohody.

Čeká nás tvrdý brexit, odhadují po pondělním výsledku čeští europoslanci Poc a Zahradil

Číst článek

Vzhledem k tomu, že britská Dolní sněmovna v pátek běžně nezasedá, bude třetím zasedacím dnem od úterního odmítnutí dohody právě pondělí 21. ledna.

„Celodenní debata o návrhu se bude konat v úterý 29. ledna,“ uvedla Leadsomová.

Dohodu, kterou vyjednala vláda Theresy Mayové s unijními vyjednávači, odmítli v úterý poslanci nečekaně velkou většinou. Dohodu podpořilo pouze 202 zákonodárců a proti bylo 432.

Premiérka i někteří její ministři se ve čtvrtek sešli se zástupci opozičních stran i konzervativních rebelů, aby jednali o možnostech dalšího vývoje.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme