Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Eden uvidí brazilskou fotbalovou sambu, Češi přivítají Neymara a spol.

Nejúspěšnější národní tým v historii mistrovství světa zavítá do Prahy. Česká reprezentace nastoupí 26. března v přípravném duelu proti Brazílii, kterou vede s kapitánskou páskou hvězdný útočník Neymar. Hrát se bude na stadionu Slavie v Edenu. Zápas bude následovat čtyři dny po úvodním utkání kvalifikace mistrovství Evropy proti Anglii ve Wembley.

Brazilec Neymar slaví gól v síti Mexika
zdroj: REUTERS autor: Carlos Garcia Rawlins

FAČR jednala o vzájemném měření sil také s dalším jihoamerickým gigantem Argentinou, ale nakonec se dohodla s Brazílií. "Vyjednávání běželo prakticky nepřetržitě od losu kvalifikace v Dublinu, kdy bylo jasné, jaké evropské týmy na nás vycházejí. Začalo se pracovat na všech eventualitách. Stálo to šest týdnů práce," řekl předseda FAČR Martin Malík.

"Původní ekonomické požadavky jak Brazílie, tak Argentiny byly astronomické, ale postupně jsme se dokázali dohodnout," dodal.

"Argentina byla od začátku varianta číslo dvě vzhledem k tomu, že chtěla hrát na stadionu pro 30 tisíc diváků, kterým Česká republika nedisponuje. Kdybychom se nedohodli s Brazílií, pak bychom se zabývali myšlenkou sehrát zápas s Argentinou v Drážďanech," vysvětlil Malík.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi přivítají v Edenu brazilské fotbalisty

Na začátku vedla FAČR jednání přes agenturu, kterou Brazilci využívají. Původní ekonomické požadavky se asociaci povedlo snížit asi na polovinu. "Na začátku představovalo jen startovné po přepočtu na české koruny desítky milionů, nepatrně méně než dva miliony dolarů. Plus další náklady spojené s dopravou týmu do Česka a veškerým servisem tady. Dokonce byl požadavek na určitou porci výnosů z prodeje vstupenek," uvedl Malík.

"Tohle byly podmínky, které by asociace nedokázala akceptovat. Postupem doby jsme se dokázali dostat na úroveň, jakou si umíme představit. I tak v historii minimálně moderního českého fotbalu jsou to naprosto nejnákladnější podmínky," dodal Malík, jenž nepředpokládá, že by se měl zápas s Brazílií asociaci finančně vyplatit, ale doufá, že bude aspoň na nule.

Český nebo československý národní tým sehrál dosud s Brazílií 18 utkání s bilancí dvou výher, šesti remíz a deseti porážek. Samostatná reprezentace se střetla s "kanárky" jen v roce 1997 na Poháru FIFA v Rijádu, kde v semifinále podlehla favoritovi 0:2.

"Když jsem se prvně dozvěděl, že existuje možnost hrát s Brazílií, řekl jsem si, že by to byla pecka. Nakonec se to povedlo a také pro mě samotného to bude obrovský okamžik ve fotbalové kariéře. Brazílie doma v Praze, to bude obrovský zážitek, předtím ještě Anglie. Tyhle dva zápasy si bude člověk pamatovat nadosmrti," uvedl trenér Jaroslav Šilhavý.

"Je zbytečné bavit se o kvalitě brazilského týmu, ale jestli se chceme posouvat dál, právě taková utkání nám pomůžou. I když půjde o přípravný duel, bude jej bezpochyby sledovat celý svět a pro nás bude velkou motivací proti Brazílii uspět a ukázat se v dobrém světle," dodal Šilhavý.

Rozpis zápasů českého týmu v kvalifikaci ME 2020

Anglie - Česko: 22. března 20:45

Česko - Bulharsko: 7. června 20:45

Česko - Černá Hora: 10. června 20:45

Kosovo - Česko: 7. září 15:00

Černá Hora - Česko: 10. září 20:45

Česko - Anglie: 11. října 20:45

Česko - Kosovo: 14. listopadu 20:45

Bulharsko - Česko: 17. listopadu 18:00 

Pro jihoamerického soupeře bude zápas součástí přípravy na Copa América, kterou na přelomu června a července bude fotbalová velmoc hostit. A česká asociace je přesvědčena, že Brazílie dorazí v kompletním složení. K oporám vedle Neymara patří zadák Marcelo či ofenzivní hráči Roberto Firmino a Philippe Coutinho.

"Máme ve smlouvě zapracované určité mechanismy, že pokud by Brazílie nechtěla přijet s top hráči, tak se to bude negativně promítat do jejího finančního ohodnocení. To je určitá pojistka," konstatoval Malík.

O cenách vstupenek a způsobu jejich prodeje ještě není definitivně rozhodnuto.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články