Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Baxa je zahořklý.“ Zeman odmítá, že by ovlivňoval soudce. Ministr mluví o trestném činu

Aktualizováno -
24. ledna 2019
21:23
Autor: Jakub Veinlich, ČTK, všm - 
24. ledna 2019
14:07

Pokud by se prokázalo tvrzení expředsedy Nejvyššího soudu Josefa Baxy, že mu prezident Miloš Zeman naznačoval jmenování do čela Ústavního soudu výměnou za ovlivňování rozsudku, byl by to trestný čin minimálně ve stádiu přípravy nebo i pokusu. Uvedl to ve čtvrtek v rámci interpelací ve Sněmovně ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO). „V pohotovosti“ jsou kvůli kauze poslanci sněmovního podvýboru pro justici i senátor Václav Láska. Prvně jmenovaní si pozvali k osvětlení situace soudce, druhý podal na kancléře Mynáře trestní oznámení. Zeman za vše viní zahořklost Baxy.

Ono to může, byť se bavíme o osobách, které požívají imunitu podle zákona, naplňovat znaky trestného činu minimálně ve stádiu přípravy, možná pokusu,“ uvedl Kněžínek. Neupřesnil ale, jaký trestný čin má konkrétně na mysli.

Ministra prý mrzí, že Baxa se svým tvrzením přišel až nyní, nikoli v době, kdy se jeho schůzka se Zemanem odehrála v souvislosti s rozhodováním Nejvyššího správního soudu o nejmenování tří vysokoškolských docentů profesory.

Skutečnost, že se soudci stýkají s politiky, podle Kněžínka závadná není. Schůzek představitelů Hradu se soudci bylo ale podle něj příliš mnoho.  

Výměnný obchod se soudci?

Bývalý šéf Nejvyššího soudu Josef Baxa před poslanci podvýboru pro justici uvedl, že mu měl prezident Zeman v minulosti nabízet výměnný obchod. A to, když mu v soukromém rozhovoru údajně naznačoval, jak by měl NSS rozhodnout v případu nejmenování tří vysokoškolských profesorů. Výměnou za to měl Baxa možnost stát se předsedou Ústavního soudu.

„Spíš připomínaly výměnný obchod: ‚Já vám dám funkci, vy mně rozhodnutí‘,“ řekl k prezidentovým vyjádřením Baxa. Uvedl, že byl prezidentovou nabídkou zaskočen, za přímý nátlak to ale neoznačil. Poznamenal, že prezident i současným představitelům NSS při jejich jmenování zdůrazňoval, že „musí na soudce neformálně působit, aby rozhodovali správně“.

To nenechalo klidným například bývalého ministra spravedlnosti – nyní šéfa TOP 09 Jiřího Pospíšila, který mluví o justičním skandálu.

„Prezident zcela bez ostychu handluje s posty ústavních činitelů. V každé demokratické zemi by takové chování znamenalo odstoupení prezidenta z funkce,“ reagoval Pospíšil na Twitteru.

Europoslanec Pavel Telička vyzval Baxu, aby v případě, že nabídka k „handlu“ opravdu padla, podal na prezidenta trestní oznámení.

Mynář: U soudu je stejně plno

Hradní kancléř zpochybňoval slova Baxy tím, že nevidí důvod, proč by mu prezident nabízel místo u Ústavního soudu, když je v tuto chvíli plně obsazený. Jeho slova ale zpochybnil poslanec Marek Výborný, který připomněl, že o předčasném konci odchodu z funkce uvažoval už dřív právě předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a ze zdravotních důvodů ohlásil odchod ke konci ledna 2019 soudce Jan Musil.

Právník a senátor Václav Láska podal ve středu na kancléře trestní oznámení. Tvrdí, že svými schůzkami se soudci se dopustil trestného činu zasahování do nezávislosti soudu.

O tom, že Mynář opakovaně kontaktoval soudce ve věcech, které se týkají Hradu a prezidenta, psal nedávno týdeník Respekt. Baxa pak v rozhovoru pro Deník N uvedl, že mu Hrad dával opakovaně najevo, jak má jeho soud rozhodnout v některých kauzách. Zeman se následně proti interpretacím kontaktů jako ovlivňování soudců ohradil, šlo podle něho o doporučení, která jsou vyjádřením názoru.

„Pokud kancléř jednal se soudci, jednal s nimi z mého pověření, takže já se přiznávám k plné odpovědnosti za toto jednání,“ řekl Zeman v neděli pro Blesk Zprávy v pořadu s Prezidentem v Lánech.

Zeman: Jen hořkost

Prezident se obhajoval i ve čtvrtek na televizi Barrandov. „Soudci se nemají co bouřit, jestli jim prezident říká svůj názor. Oni mu také říkají svůj názor a často se k němu objednávají z vlastní iniciativy, aby mu svůj názor řekli,“ uvedl ke kauze. 

Podle něj jde ze strany Baxy o frustraci, protože nevyhověl jeho přání, aby se jeho nástupcem u Nejvyššího správního soudu stal někdo jiný než Michal Mazanec. „Ano, je to trochu nízkost, nechci říci ubohost, ale on si toužebně přál, aby doktor Mazanec nebyl jeho nástupcem. Nevím, jaké tam byly mezilidské vztahy. Spíše bych mluvil o frustraci, zklamání, já nevyhověl a on je bezzubý,“ tvrdil Zeman s tím, že nikdy nezasahoval do živých kauz.

Dodal, že Baxovi nemohl slibovat místo u Ústavního soudu. „Uvedu dva jednoduché protiargumenty. Ústavní soud je plně obsazen, takže nelze jmenovat Baxu ústavním soudcem. Byl to Rychetský, kdo říkal, že by chtěl Baxu jako nástupce. Proč ne, doktor Rychetský skončí ve funkci v červnu 2023, zatímco já v březnu 2023, tato elementární logika vede k závěru, že i kdybych chtěl, tak nemohu doktora Baxu jmenovat,“ řekl.

Video  Zeman pro Blesk: Blbci u Palacha, vyhazov za šikanu a odhalený důchod  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Ocicko ( 12. února 2019 18:58 )

Hlavně mi vadí,že dávají prostor tomu křivákovi Pospíšilovi.Nikdy mě nepohoršovali gayové,ale on je tak nechutný,že zavírám při jeho projevech televizi.A nyní mu stále dávají více prostoru a my musíme poslouchat jeho bláboly.Třeba bude Baxa jeho nová manželka, nebo manžel?

luder ( 26. ledna 2019 11:15 )

Kdysi bylo trestným činem urážet a napadat hlavu státu., Kladívko, Nyní je tento trestný čin- stále zločinem, pomalu -noblesou-hlupáků a placených "žoldnéřů" z uměleckého davu.Že to bylo vyňato z Trestního zákoníku na věci nic nemění, je to pořád bezcharakterní a zločinné chování narušeného občana. Co vlastně chtějí ti -sluníčkáři a spol.- diktaturu?monarchii? když jim demokracie s volbami občanů vadí,nerespektují ji.Snad proto,že se jejich -velikosti- a nadřazené ješitnosti,nebo úplatnosti nelíbí,nebo nehodí do krámu?Nevím jestli mají nějaké svědomí.Možná,že jim to časem dojde a možná,že se i zastydí sami před sebou nebo před svými potomky, kteří to budou hodnotit vlastním rozumem.

PPP150W ( 25. ledna 2019 14:19 )

Chybička se nevloudila. František Tomášek v době údajného výroku neměl již žadný titul. Naposledy byl právě arcibiskupem. Rok na to zemřel.

janhu ( 25. ledna 2019 13:03 )

nezávislost justiční mafie soudců kteří kryjí tisíce korupčních kauz havloidů od,stopstan,kdu,čssd? LTO,fotovoltaika,církevní tunely kolaborantům s nacisty,CASA,IZIP,PANDUR,Iveco,?to je vtip?

janhu ( 25. ledna 2019 12:52 )

havlem jmenovaný justiční mafián? Baxa ovlivnoval nezávislost prezidenta čr když Přál si, aby se dr. Mazanec nestal předsedou Nejvyššího správního soudu. což mu nebylo splněno

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa