Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hnutí ANO stále dominuje, dobře si ale vedou i Piráti a ODS

4. celostátní sněm hnutí ANO
4. celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Sněmovní volby by nyní vyhrálo hnutí ANO se ziskem 30 procent hlasů. Druhá ODS by získala 15,5 procenta, třetí Piráti 13,5 procenta. Vyplývá to z aktuálního volebního modelu společnosti Median. Občanští demokraté si od listopadu polepšili o dva procentní body, ANO a Piráti shodně o půl bodu. Čtvrtá by skončila ČSSD, pátá SPD a šestí komunisté. Další strany se pohybují těsně pod pětiprocentní hranicí, která je nutná pro vstup do Sněmovny.

Sociální demokraté by získali devět procent hlasů, což je o 1,5 procentního bodu více než v listopadu. SPD naopak klesla o dva procentní body na osm procent. "Může se v tom promítat kauza odsouzeného českého teroristy, který je se stranou spojován," uvedli autoři průzkumu. Podpora komunistů mírně vzrostla na 7,5 procenta.

Volební zisk lidovců a TOP 09 by činil 4,5 procenta, STAN je na čtyřech procentech. "Podle modelu by se aktuálně sice žádná z těchto stran do sněmovny nedostala, jedná se však o rozdíly na úrovni statistické odchylky a všechny zároveň mají potenciál pětiprocentní podmínku překonat," uvedli autoři průzkumu.

Ochotu jít k volbám projevilo 63,5 procenta lidí. Reálná účast ve volbách v říjnu 2017 byla 60,8 procenta. O účasti jsou více přesvědčeni starší lidé, dotázaní s vyšším vzděláním a s vyšším příjmem. Naopak s účastí váhají mladší lidé a lidé bez maturity.

Průzkum se uskutečnil od 10. prosince 2018 do 24. ledna 2019. Zúčastnilo se ho 1129 lidí. Autoři uvedli, že dvě třetiny respondentů odpovídaly v lednu.

Témata:  volební preference průzkumy Hnutí ANO Česká pirátská strana ODS

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.