Trumpova zeď ani obnovení vládního financování. Americký Senát zamítl návrhy republikánů i demokratů

Americký Senát ve čtvrtek ve dvojím hlasování podle očekávání zamítl návrhy demokratů a republikánů jak ukončit vládní rozpočtovou krizi. Pro schválení bylo zapotřebí aspoň 60 hlasů, přičemž republikáni mají v horní komoře 53 mandátů a demokraté 47. V žádném z táborů se ale potřebné množství přeběhlíků nenašlo, a oba dokumenty tak Senát smetl se stolu.

Washington (Aktualizováno: 22:44 24. 1. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf demokratické menšiny v Senátu Chuck Schumer oznámil, že navrhne pojmenovat po McCainovi historickou senátní kancelářskou budovu vedle federálního Kapitolu.

V pátek je v americkém státním sektoru další výplatní den, už druhý od počátku rozpočtové krize. Na výplatních listech 800 tisíc státních zaměstnanců bude zase nula. Ilustrační foto | Foto: Joshua Roberts | Zdroj: Reuters

První návrh, který s podporou Bílého domu připravili republikáni, počítal s financováním zdi na americko-mexické hranici ve výši 5,7 miliardy dolarů (téměř 130 miliard korun), jak to požaduje prezident Donald Trump. Financování vládních úřadů by v takovém případě bylo zajištěno do 30. září.

Trump se nechce vzdát poselství v Kongresu. ‚Přednesu ho jinde,‘ vzkázal šéfce sněmovny Pelosiové

Číst článek

Návrh z dílny demokratické opozice předpokládal otevřít vládní účty dočasně do 8. února a využít tuto dobu k diskuzi o posílení ostrahy hranic.

Strategické scénáře obou parlamentních stran jsou tak zatím dál zcela opačné. Demokraté chtějí nejdřív obnovit vládní financování, protože pokud by se bez řešení rozpočtové krize začalo jednat o zdi, Trump by podle jejich přesvědčení vypjatou propagandistickou válku vyhrál.

Republikáni se obávají, že uvolnění vládních účtů by dalo demokratům příliš silný nástroj v debatě o zdi a Bílý dům by připravilo o výhodnou vyjednávací pozici.

Statisíce lidí bez peněz

V pátek je v americkém státním sektoru další výplatní den, už druhý od počátku rozpočtové krize. Na výplatních listech 800 tisíc státních zaměstnanců bude zase nula.

Dočasná ochrana migrantů za zeď. Trump v projevu nabídl výměnný obchod, Pelosiová odmítla

Číst článek

V některých sektorech, zejména v letecké dopravě nebo daňové správě, začíná být podle agentury AP situace tíživá. Lidé odmítají pracovat bez mzdy, a to i na pracovištích označovaných za státně důležitá. Stoupá počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti.

Chování státních zaměstnanců, kteří se často úporně snaží vyrovnat s finanční nouzí, se ve čtvrtek podivil ministr obchodu Willbur Ross.

Proč si nepůjčí?

V televizi NBC prohlásil, že nerozumí tomu, proč se někteří lidé, kteří přišli o výplatu, chodí stravovat do ubytoven a azylových domů pro bezdomovce.

Den dvacátý druhý. Rozpočtová krize americké vlády se stala nejdelší v historii země

Číst článek

Mohou si přece v bance snadno půjčit, sdělil ministr, který je jedním z nejbohatších členů americké vlády. Jeho jmění odhadla agentura AP na 700 milionů dolarů (16 miliard korun).

Podle několika průzkumů veřejného mínění, jejichž výsledky ve čtvrtek publikovala americká média, téměř dvě třetiny Američanů viní z rozpočtového patu Trumpa a jeho republikánské spojence. Podpora prezidenta podle některých průzkumů klesla až na 34 procent.

Co se po čtvrtečním hlasování stane dál, se ptá v Kongresu každý, shodují se američtí komentátoři. Vlivný republikánský senátor Roy Blunt soudí, že prezident by měl předložit nové návrhy, ale i demokraté by měli říci, s čím jsou ochotni se spokojit. „Nemůžou přece odmítat všechno,“ sdělil ve čtvrtek Blunt serveru Politico.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme