Síť 5G bez nás je jako Nový Zéland bez ragby, brání se Huawei v inzerátech zákazu

Inzeráty v tisku, na webech i billboardy míří na citlivou stránku Novozélanďanů: na ragby. Takovou obrannou taktiku razí v ostrovním státu čínská technologická firma Huawei, kterou novozélandské úřady označily za bezpečnostní riziko a znemožnily jí podílet se na rozvoji nové sítě 5G. Agenturu pro krizovou komunikaci pak hledá po nedávné špionážní aféře Huawei v Polsku, česká pobočka podobný krok neplánuje.

Wellington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo technologické společnosti Huawei s čínskou vlajkou

Logo technologické společnosti Huawei s čínskou vlajkou | Foto: Dado Ruvic | Zdroj: Reuters

„Nový Zéland si zaslouží nejlepší 5G. Bez Huawei propásne nejrozvinutější dostupnou 5G technologii a zákazníci nakonec budou platit víc,“ stojí v celostránkovém inzerátu čínské technologické firmy, který si zadala například v největším novozélandském deníku Dominion Post. Upozornil na to novozélandský server Stuff i britský The Guardian.

China-NZ relations and spying - Huawei's advertisement in NZ daily papers today (this one, Dominion Post) lobbying against the Government's ban on its involvement in the 5G network:

19:04 – 12. 02. 2019

6 5

Společnost se tak přirovnává k ragby, tedy novozélandskému národnímu sportu. Firma se tím brání proti postupu novozélandské tajné služby GCSB, která varovala před „významným bezpečnostním rizikem“.

Zákazy a povolení pro Huawei: Indie s Číňany počítá, Austrálie a USA je odmítají. A Evropa?

Číst článek

Úřad loni v listopadu zamítl požadavek mobilního operátora Spark na využití technologií Huawei pro vývoj sítě 5G, odůvodnil to bezpečnostním rizikem.

Podle zástupce novozélandské pobočky Huawei Andrewa Bowatera vláda není ochotna k žádnému dialogu, společnost tak musela věc vysvětlit. „Neexistuje žádný důkaz o provinění Huawei a my zásadně odmítáme, že bychom nějakým způsobem ohrožovali Nový Zéland,“ cituje Bowatera britský The Guardian.

„Kreativní prvky kampaně jsou docela dobré. Vzbudí pozornost. Ale jestli jde o ‚výzvu k akci‘, nemyslím si, že zaberou,“ hodnotí reklamu profesor univerzity v Aucklandu Michael Lee, kterého cituje server Stuff.

Huawei's new rugby ad in New Zealand after regulators there blocked the company from using its 5G equipment. 10 points to the marketing agency, if not the company...

16:19 – 12. 02. 2019

12 21

Ještě dříve než Nový Zéland znemožnila Huawei přístup k provozování sítě 5G Austrálie. I když australská vláda firmu přímo nejmenovala, v rozhodnutí píše o společnostech, které podléhají instrukcím cizích vlád.

Další státy

Používání technologií Huawei řeší celá řada států, v Česku před nimi varoval loni v prosinci Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Hardware a software těchto firem označil za bezpečnostní riziko. Firma Huawei se proti varování NÚKIB ohradila, vystoupilo proti němu také čínské velvyslanectví.

Je to hon na čarodějnice. Svými zaměstnanci jsem si na sto procent jistý, říká šéf Huawei v Česku

Číst článek

Před technologiemi Huawei varovala polskou vládu i tamní civilní kontrarozvědka ABW. Polsko také v lednu řešilo údajnou špionáž čínského zaměstnance varšavské pobočky Huawei a spolupráci bývalého kapitána polské kontrarozvědky s čínskými službami.

Polský portál Press.pl věnující se marketingu a médiím v té souvislosti v pondělí napsal, že si Huawei v Polsku hledá PR agenturu pro krizovou situaci. Česká pobočka podobný krok neplánuje.

„My máme globální a lokální PR oddělení, takže máme různé pracovníky, máme pracovníka v Londýně, v Oslu, v Německu a tak. A část jejich odpovědnosti je krizová komunikace. Naštěstí je nemusíme zapojovat moc často,“ řekl v rozhovoru pro iROZHLAS.cz ředitel Radoslaw Kedzia.

haf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme