Výkon tajuplnej investičnej spoločnosti: Za 5 rokov 8500 % a nikto nevie prečo

, Bloomberg;BI Foto: SITA/AP

Investori v Hongkongu sú ohromení divokým úspechom akcií stratovej investičnej spoločnosti v mestskom štáte, ktorý zaznamenal v posledných rokoch nárast o takmer 9000 %.

Akcie China Ding Yi Feng Holdings, čo je investičná holdingová spoločnosť so sídlom v Medzinárodnom obchodnom centre, najvyššej budove v Hongkongu, sa v posledných piatich rokoch zvýšila o 8563 %, podľa správy agentúry Bloomberg Friday. Pre porovnanie, akcie Amazonu vzrástli o približne 340 % za posledných päť rokov, alebo Apple o 125 %. Divoké zisky však majú určitý nedostatok. "Základné informácie vôbec nepodporujú rally akcií," povedal pre agentúru Bloomberg Li Yuanrong, výkonný riaditeľ spoločnosti s rizikovým kapitálom 20VC.  Spoločnosť je údajne stratová už sedem či osem rokov.

Na čele China Ding Yi Feng stojí jej predseda Sui Guangyi, údajne označovaný za človeka "s rovnakými investičnými schopnosťami ako má Warren Buffett a George Soros." Firemná literatúra opisuje Suia ako "legendárnu postavu" a "vplyvného učiteľa", píše Bloomberg. Vlastní približne 16 % akcií spoločnosti v hodnote 600 miliónov USD.

Vzhľadom na veľkosť spoločnosti China Ding Yi Feng, ktorá má trhovú kapitalizáciu v prepočte zhruba 4 miliardy dolárov, je teraz zahrnutá do niekoľkých indexov, ktoré zostavila MSCI, čo znamená, že mnohé obrovské investičné fondy ako BlackRock a Vanguard majú v spoločnosti podiel, informuje Bloomberg.

Hongkonský akciový trh je známy nevysvetliteľnými udalosťami. Napríklad v januári museli investori rozchodiť nepríjemné prekvapenie zo strany niekoľkých spoločností kótovaných v Hongkongu. Niektoré z nich prišli až o 80 % svojej hodnoty, zdanlivo bez racionálneho vysvetlenia. Developer Jiayuan bol najviac zasiahnutý prepadom, klesol až o 81 %, a prišiel o 3,2 miliardy dolárov, ktoré sa vymazali z jeho trhovej kapitalizácie za jedno jediné popoludnie.

Súvisiace články

Aktuálne správy