Brání oxid uhličitý. O hrozbě klimatických změn má v USA rozhodovat jejich popírač

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
22. 2. 2019 20:47
"Démonizace oxidu uhličitého je to samé jako démonizace chudáků Židů v době Hitlera," prohlásil v roce 2014 v televizi CNBC americký fyzik William Happer. Právě tento muž by měl přitom stanout v čele nového panelu, který bude vyhodnocovat, jestli měnící se podnebí představuje ohrožení národní bezpečnosti USA.
Klimatické změny mají za následek například tání ledovců.
Klimatické změny mají za následek například tání ledovců. | Foto: Reuters

Nejde jen o pět let starý výrok o jednom ze skleníkových plynů, ale i o řadu dalších tvrzení, kterými dal Happer v minulosti najevo, že změnám klimatu nepřikládá velký význam.

Před vysokým množstvím oxidu uhličitého v atmosféře přitom nejednou varovala OSN nebo Světová meteorologická organizace (WMO). Mnoho vědců považuje zvyšující se podíl této látky v atmosféře za jedno z největších rizik pro planetu. 

Happer to ale vidí jinak. A právě tohoto fyzika by americký prezident Donald Trump rád viděl jako šéfa panelu, jehož zřízení zvažuje.

O vzniku panelu informoval ve středu americký deník The Washington Post. Nová instituce se má oficiálně jmenovat "Prezidentský výbor bezpečnosti klimatu". Podle Národní bezpečnostní rady (NSC), orgánu Bílého domu, by měl panel "radit prezidentovi ve vědeckém porozumění současného klimatu, jak se klima může měnit v budoucnosti přirozenými vlivy a vlivy člověka a jak by měnící se klima mohlo ovlivnit bezpečnost Spojených států".

Klimatolog laik

Není známo, kolik členů by rada měla mít, v amerických médiích dosud padlo jen Happerovo jméno jakožto možného ředitele panelu. Devětasedmdesátiletý emeritní profesor fyziky na Princetonské univerzitě působí také ve funkci  vysokého úředníka NSC. Politické zkušenosti sbíral už v 90. let minulého století, když za vlády George Bushe staršího pracoval na ministerstvu energetiky.

Do Národní bezpečnostní rady nastoupil loni v září, zaměřuje se v ní na oblast nově vznikajících technologií. V minulosti přispěl například k vynálezu laserové technologie pro raketovou obranu a úspěchy slavil také při výzkumu vztahu mezi světlem a atomy. 

Happer vykonával také funkci předsedy Institutu George C. Marshalla, think-tanku pojmenovaném po muži, který byl známý popíráním vědeckým poznatků o klimatických změnách. Institut v roce 2015 zanikl. 

Americká média podotýkají, že Happer není vystudovaným klimatologem.  Přesto se k otázkám z tohoto oboru rád vyjadřuje. 

"Snažím se vysvětlit mým kolegům Američanům tu vážnou škodu, kterou - a bezpochyby i celý svět - utrpíme směšnou strategií, podle níž musíme ‘zachránit planetu‘ od oxidu uhličitého," nechal se například slyšet Happer před třemi lety. Podle něj jsou uhlíkové emise spíše přínosem než škůdcem. "Kdyby rostliny měly volební právo, hlasovaly by pro uhlí," prohlásil zase v roce 2015. Americký fyzik věří, že by lidé měli znát vědeckou pravdu, a sice že více oxidu uhličitého ve skutečnosti znamená více benefitů pro planetu. 

Ve dva roky starém rozhovoru pro vědecký magazín The Scientist také uvedl, že se význam klimatických změn "ohromně zveličuje". "Klima je důležité, vždycky bylo, ale myslím, že se (klimatické změny) staly v posledních pěti nebo deseti letech jakýmsi kultem," řekl. 

"Je to stejné jako zřídit komisi k šíření nukleárních zbraní a v čele mít někoho, kdo si myslí, že nukleární zbraně neexistují," kritizuje Happera jako potenciálního ředitele nové instituce šéf neziskové organizace Rada pro strategická rizika Francesco Femia. 

Na změny klimatu upozorňují i zpravodajci

Americká televize CNN se pokoušela získat Happerovo vyjádření, ale marně. Stejně tak se odmítla vyjádřit i americká Národní bezpečnostní rada. 

Zpráva o vzniku panelu přišla jen necelý měsíc poté, co americké zpravodajské služby varovaly v písemném posudku před tím, že klimatické změny mohou představovat hrozbu pro národní bezpečnost. Tajné služby zmínily například ohrožení veřejného zdraví a náboženských svobod nebo hromadné vysídlování obyvatel. 

O klimatických změnách jako bezprostředním riziku pro bezpečnost USA hovořilo také americké ministerstvo obrany už v roce 2014 za vlády Baracka Obamy, připomíná britský deník The Guardian.

To se však názorově rozchází s Trumpem, který se ke klimatickým změnám staví velmi skepticky. Ještě v době prezidentské kampaně v roce 2016 je například označil za hoax, tedy nepravdivou, poplašnou zprávu. Zatímco Trumpa za to mnozí kritizovali, Happer s ním naopak podle vědeckého časopisu Science souhlasí. Šéf Bílého domu také v roce 2017 oznámil odstoupení USA od pařížské dohody o klimatu. 

Video: Hladomory a epidemie. O blížící se klimatické katastrofě v Česku mlčíme, říká Pixová

Vědci bijí na poplach a vyzývají státy a lidstvo k rychlé a radikální akci. Klima se mění mnohem rychleji než se původně čekalo, říká Pixová. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy