Hamáček s Onderkou obhájili posty. Ve vedení ČSSD usednou i Maláčová s Petříčkem

První den sjezdu ČSSD skončil. Delegáti si během něj v Hradci Králové vyslechli projev prezidenta Miloše Zemana a zvolili první dva muže strany - předsedou zůstává Jan Hamáček, statutárním místopředsedou Roman Onderka. Zbylí místopředsedové budou oficiálně známi až v sobotu. Podle informací Radiožurnálu byli v prvním kole zvoleni čtyři z pěti, mimo jiné ministryně práce Jana Maláčová a šéf české diplomacie Tomáš Petříček.

Hradec Králové (Aktualizováno: 21:47 1. 3. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Hamáček měl pro svoji kandidaturu do čela strany nominaci od jedenácti krajských buněk a svůj post obhájil. Hlas mu dalo 433 z 501 hlasujících delegátů.

Ještě na sjezdu se o možnost stát se šéfem strany přihlásil i pardubický sociální demokrat Jaromír Landsman. „Nesouhlasím s tím, kam strana směřuje,” reagoval na dotaz serveru iROZHLAS.cz, proč se přihlásil do boje o post předsedy.

V referendu o vládě byl proti, nyní si ale mysli, že odejít z vlády by byla chyba. Ve skutečnosti ale ani kandidovat nemohl – nesplnil podmínku kandidatury, protože není čtyři roky členem. Hamáček tak ve volbě neměl protikandidáta.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Hradci Králové začíná sjezd ČSSD. Více si poslechněte v reportáži Zdeňky Trachtové

V kandidatuře na pozici prvního místopředsedy pak staronový předseda podpořil svého dosavadního zástupce – poslance a někdejšího brněnského primátora Romana Onderku. Ten byl večer zvolen, když získal 410 hlasů z celkového počtu 495.

Volba místopředsedů

Napínavější zřejmě bude sobotní rozhodování o dalších místopředsednických pozicích. Kandidaturu na pět postů oznámilo celkem šest členů: ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, šéf diplomacie Tomáš Petříček, Tomáš Hanzel, Lucie Orgoníková, Michal Šmarda a Ondřej Veselý.

První kolo sice proběhlo už v pátek večer a podle informací Radiožurnálu v něm uspěli Maláčová, Petříček, Šmarda a Veselý. O poslední post by se tak ve druhém kole utkali Tomáš Hanzel a Lucie Orgoníková.

Původně zamýšleli kandidovat i ministr kultury Antonín Staněk a Jan Melč, ti se ale nakonec nominace vzdali. Staněk se dle svých slov chce plně soustředit na zodpovědné vykonávání současného úřadu.

Oficiálně nicméně budou výsledky oznámeny až v sobotu.

Projev prezidenta

Ministr zahraničí Petříček už přitom avizoval, že v případě svého nezvolení by uvažoval o rezignaci na post ministra zahraničí: „Pokud by mi sociální demokracie podporu nedala, vnímal bych to tak, že moje politika nemá u delegátů dostatečnou podporu na to, abych v ní pokračoval dále.“

Petříčkovo působení ve vládě dlouhodobě kritizují komunisté a také prezident Miloš Zeman, který je jedním z bývalých předsedů ČSSD.

Ten na sjezdu ještě před volbou vedení vystoupil se svým projevem. Delegátům oznámil, že ČSSD má jeho hlas v nadcházejících evropských volbách. Upozornil je také, že se nemají zabývat předvolebními průzkumy, ale soustředit se na svůj program.

Delegáti sjezdu rozhodli také o změnách stanov strany. Ty se mají nově výrazně zjednodušit. My potřebujeme nezbytně elektronizaci a vůbec moderní způsob rozhodování. To, co považuji za velkou změnu, je možnost elektronického hlasování, a to jak o volbě funkcionářů, tak o vnitrostranickém referendu, o programových otázkách,“ vysvětluje místopředseda ČSSD Martin Netolický.

Podle nových stanov zanikl také ústřední výkonný výbor strany, který měl zhruba 150 členů a podle Netolického bylo jeho rozhodování těžkopádné. O důležitých otázkách v době mezi stranickými sjezdy bude nyní rozhodovat pouze předsednictvo a grémium strany.

Zanikly také kvóty pro zastoupení žen na kandidátkách a ve vedení strany – ty přitom byly jednou z mála věcí, které si ČSSD schválila ve vnitrostranickém referendu.

Nový program

Preference strany se v posledních měsících pohybují kolem sedmi až devíti procent. Podle komentátora Českého rozhlasu Radko Kubička je strana ve špatné kondici a je otázka, zda to nové vedení dokáže negativní trend zvrátit.

Exhejtman Michal Hašek: Nečekám, že by prezident Zeman na sjezdu ČSSD mával holí

Číst článek

„Faktem je, že sociální demokracii ujíždí vlak. Ta její tradiční témata jsou pryč a nová nenachází. A to, že je ve vládě, to se zdá, že jí spíš škodí, než pomáhá,“ myslí si Kubičko.

Právě nový program, se kterým by sociální demokracie mohla v budoucnu bodovat u voličů, bude jedním z témat sjezdu. „Chtěli bychom na sjezdu zahájit diskusi o vizi sociální demokracie pro 21. století. Ať je to robotizace, digitalizace, Česká republika je automobilovou velmocí, to znamená eMobilita, co to všechno bude znamenat pro zaměstnance a jak se na to společnost musí připravit a nachystat,“ řekl Hamáček.

Vedení ČSSD chce otevřít například téma zkracování pracovní doby. Ještě do konce aktuálního volebního období se sociální demokracie podle Hamáčka pokusí prosadit zkrácení pracovní doby o půlhodinu týdně.

ztr, dbr, pla, kno, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme