Halové mistrovství Evropy: do finále postupují dálkař Juška, koulař Staněk a mílař Sasínek

Jako první startoval na halovém mistrovství Evropy v atletice dálkař Radek Juška. Kvalifikační limit sice nesplnil, ale skok dlouhý 777 cm stačil na postup do nedělního finále. Čtvrtkařům se nedařilo – Vít Müller doběhl ve svém rozběhu poslední, Jan Tesař po kolizi upadl. Koulař Tomáš Staněk se kvalifikoval do finále hned prvním vrhem koulí dlouhým 20,9 metru. Z druhého rozběhu postoupil mílař Filip Sasínek, naopak rozběh Jana Friše byl pomalý.

Aktualizováno Glasgow/Velká Británie (Aktualizováno: 14:04 1. 3. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český dálkař Radek Juška při kvalifikaci na halovém mistrovství Evropy v Glasgow

Český dálkař Radek Juška při kvalifikaci na halovém mistrovství Evropy v Glasgow | Foto: Alastair Grant | Zdroj: ČTK/AP

Juška, který před čtyřmi lety v Praze vybojoval halové stříbro, má letos problémy s trefováním se do odrazu a účast v Glasgow mu zajistil jen jediný podařený skok. V dnešní kvalifikaci vsadil na jistotu, všechny tři pokusy měl platné a 777 cm znamenalo páté místo mezi osmičkou postupujících. „Největší pozitivum bylo, že jsem ani jednou nepřešlápl. To bylo asi nejhlavnější, protože v poslední době jsem s tím strašně bojoval,“ pochvaloval si.

Čtvrtkař Pavel Maslák nepoletí na halové mistrovství Evropy. Důvodem je přetrvávající viróza

Číst článek

Osmimetrovou hranici překonali jen řecký mistr Evropy Miltiádis Tentóglu a Ukrajinec Serhij Nykyforov, který loni v Berlíně získal bronz.

Při absenci trojnásobného halového mistra světa a Evropy Pavla Masláka, který vrchol sezony vynechal pro nemoc, skončily naděje českých čtvrtkařů hned v zárodku. Müller se na začátku druhého okruhu nechal zavřít vzadu a v takticky vedeném závodě doběhl poslední v čase 47,69 daleko za svým letošním maximem.

Tesař, který nastupoval s třetím nejlepším časem ze všech účastníků, při strkanici na začátku druhého kola upadl. „Šlápl jsem tam někomu na patu. Tlačil jsem se tam k mantinelu, abych to nemusel tak obíhat. To mě nějak vykoplo nahoru a svalil jsem se tam jak pytel brambor,“ hodnotil smutně po závodě.

Koulaři Tomáši Staňkovi se povedl hned první pokus ve kvalifikaci vrhem koulí. Náčiní poslal do vzdálenosti 20 metrů a 90 centimetrů a na centimetr tak splnil kvalifikační limit do finále.

Bylo to dost jednoduché. Ze začátku jsem se trošku sžíval s kruhem, ale jak se do něj dostalo magnezium a guma z bot, tak to bylo v pohodě. Snažil jsem se jen kontrolovat ruku a bylo to v pohodě. O zranění už vůbec nevím a cítím se suprově. Finále bude trošku jednodušší, než kvalifikace, byl jsem opatrný na přešlapy. Na večer se hrozně moc těším a uvidíme, co z toho bude. Půjdu do toho úplně naplno, řekl České televizi Staněk po podařené kvalifikaci. 

Z mílařů postoupil Sasínek

Do boje o finále promluvili také čeští mílaři. Filip Sasínek ve druhém rozběhu byl původně na třetím místě a čekal, zda s časem 3:42,84 postoupí. Nakonec byl v jeho rozběhu pro přešlap mimo dráhu diskvalifikován Belgičan Ismael Debjani a třiadvacetiletý Čech se tak posunul na druhou příčku, která zajišťuje přímý postup do finále. 

Druhým mílařem byl ve třetím rozběhu Jan Friš. Tento rozběh ale nakonec nebyl dostatečně rychlý. Běžec pražské Dukly skončil pátý a jeho čas 3:49,59 na postup do finále nestačil.

Halové mistrovství Evropy v atletice v Glasgow:
Muži:
Rozběhy:
400 m: 1. Janežič (Slovin.) 46,88, ...15. Müller 47,69, 21. Tesař (oba ČR) 1:26,29 - nepostoupili do semifinále.
1500 m: 1. J. Ingebrigtsen (Nor.) 3:42,00, 2. Sasínek 3:42,84 - postoupil do finále, ...19. Friš (oba ČR) 3:49,59 - nepostoupil.
Kvalifikace:
Výška: 1. Przbylko (Něm.) 228, ...15. Heindl (ČR) 216 - nepostoupil do finále.
Dálka: 1. Nykyforov (Ukr.) 803, 2. Tentóglu (Řec.) 801, ...5. Juška (ČR) 777 - postoupil do finále.
Koule: 1. Pezer (Bos.) 21,08, ...4. Staněk (ČR) 20,90 - postoupil do finále.

Ženy:
Rozběhy:
400 m: 1. Sprungerová (Švýc.) 52,46, ...18. Vondrová (ČR) 53,29 - nepostoupila do semifinále.

and, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme